Amerika'da Hisse Tavsiyesi

Madem bugun Amerika'da yasayan okurlarimizin sorularini yanitliyoruz, onlara bir de hisse tavsiyesinde bulunayim. Turkiye'de Exchange Traded Funds (ETF) olayi daha yayginlasmamis vaziyette ama Amerika'da petrol, faiz, degisik sektorler ve endekslere kolayca yatirim yapmamizi sagliyor ETFler.

Hatirlarsaniz gecenlerde Amerika'da faizlerin anormal dustugunden bahsetmistim. Normalde %4.5 seviyelerinde seyreden 10 yillik faizler %2'ye normalde %5 civarinda seyreden 30 yillik faizler ise %2.5'e kadar gerilemisti. Ben de sizlere 30 yillik faizler %2.6 seviyesinde iken bunlarin cok dusuk oldugunu soylemistim. Son gunlerde anormallik biraz azaldi ve 30 yillik faizler %3'e yukseldi. Bana sorarsaniz bu faizler bu sene olmazsa en gec gelecek senenin sonuna kadar %4'u gececektir. O yuzden de bugunden bu faizlerin yukselmesine dair kumar oynayabiliriz.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Borsada TBT ticker semboluyle islem goren bir ETF var ve fiyati 30 yillik hazine bonosu getirisiyle neredeyse birebir hareket ediyor. 30 yillik faizler %4.5'e yukseldigi zaman bugun $41.69 olan TBT de $60'a yukselecektir. Ben sahsen faizlerin %4.5 seviyesine 2 yil icerisinde rahatlikla ulasabilecegini hatta %5'e de yukselebilecegini dusunuyorum. Dolar cinsinden iki senede %50 kazanmak kolay is degil, boyle bir firsat 50 yilda bir gelir adamin karsisina diye dusunuyorum. O yuzden simdiki seviyelerden bir miktar alim yaptim. Onumuzdeki gunlerde belki Fed piyasalara mudahale edip bu faizleri bir miktar dusurmeye calisir ama bunda uzun vadeli basari saglayabileceklerini dusunmuyorum. (Umarim kisa vadede basarili olurlar da ben de daha dusuk seviyelerden pozisyonumu arttiririm.)

Not: Her zamanki gibi bu sefer de bu yaziyi okuyup alim veya satim yaparsaniz tum sorumluluk size ait olacaktir. Neticede benim cebime bir sey girmiyor siz alim satim yaptiginiz zaman, o yuzden sorumluluk da almiyorum. Bu konularda yeterince bilginiz de yoksa bir yatirim uzmanina danismanizi tavsiye ederim.

7 Yorum Var.:

kaan dedi ki...

Ne güzel ya.Ekonomiyi, ekodiyalog muhabbeti gibi sanmak!Şu hisseleri al, şunu sat, onu al, bunu ver.Sonra da diyorlar ki; vatandaş neden cnbce, ntv izlemiyor?Vatandaşın İmkb diye bir şeyden haberi mi var ki?Vatandaşın yastık altında dövizi, altını mı var ki?GSMH yükseliyor, ekonomi büyüyüyor, işte bitti.GSMH neye rağmen büyüyor o hiç tartışılmaz ama.Kapitalizmin adının geçmediği ekonomi programlarına bayılıyorum doğrusu.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

sevelim yada sevmeyelim türkiye de ekonmik kültür rahmetli turgut özal ile başladı.bir çok kültürümüzü kaybettiğimiz halde ekonomi kültürünüde kazanamadık.10 01 2009 da yeni tl bitmiş tl dönemi başlamış.bir belediye başkanımız ekonmiye katrilyon kazandırdığından bahsediyor.insanımız ne yapsın 40 yıldan fazla yüksek eflasyonla yaşamış.
parite,ons,repo,imkb 100,imkb 30 yine hala ithalat ile ihracatın ne olduğunu karıştıran nice insanımız var.
ekonomik olarakta zayıflığımız doğal olarak buradan kaynaklanıyor.
yastık altında dünya paramız olsa ne olur olmazsa ne olur.kredi kartını avrupa da en çok biz kullansak ne olur.piyasayı çok az zümre biliyor ve yararlanıyorlar.

Junior dedi ki...

Ekonomix,

abd 10 yilliklarinin faizinin 2 sene icinde tekrar 4% seviyesini gecmesi;

a-) abd butce aciklarinin inanilmaz derecede artmasinin bir sonucu olarak gerceklesecek ise, bu ayni zamanda dolarin deger kaybetmesine yol acacagi icin kur riski dogurmaz mi? belki dolar bazinda 50% getiri anlamsiz bir rakam bile olabilir?

b-) enflasyonun tekrar yukselise gecmesi sonucu faizlerin yukselmesini bekliyorsaniz, bu da talep artisi anlamina gelecegi icin bu durumda da ayni donem icin hisse yatirimi daha cazip olmaz mi? ekonomi toparlandiginda %50'den cok daha fazla kazandiracak hisseler vardir?

Blog Sahibi dedi ki...

Guzel sorular Junior.

Yazinin basinda bu hisseyi Amerika'da yasayanlar icin verdigimi belirtmistim, o yuzden bu kisilerin kur riski almasi gibi bir durum soz konusu degil.

Ikincisi, Amerika'nin durumunun ne olacagini simdiden kestirmek cok mumkun degil ama sonuc ne olursa olsun faizler yukari gidecektir. O yuzden portfoyunuzde normalde sabit getirili enstrumanlara ayirdiginiz miktari bu kagit icin kullanabilirsiniz. Senede %3'den cok daha fazla kazanirsiniz gibime geliyor.

neqx dedi ki...

Guzel bir fikir oldugunda takdir etmek gerekir. Tebrikler!

Expense ratio'lari yuksek olmasina ragmen senaryo'nun olasiligi yuksek oldugu icin mantikli bir yatirim.

ABD'nin ekonomi olarak Japonya turu bir sorun yasamayacagi varsayimindan yola cikmamiz gerektigini de eklmek gerekir, yoks faiz oranlari uzun sureler dusuk seviyelerde kalabilirler.

Blog Sahibi dedi ki...

Faiz oranlari yukselmezse, hatta daha da duserse bu sefer de konut kredilerine yuklenerek fayda saglamak mumkun gorunuyor.

Isinizi kaybetmediginiz surece bence problem yok.

Unknown dedi ki...

abd krizden çıkış için yapılan kurtarma çalışmaları çerçevesinde pompalanan 1 trilyon dolara yakın kaynağın dönüşü nasıl olacak? GM gibi kurtarılmaya çalışılan şirketler batmaya devam ederse zararlar nereye yazılacak. Devletin almış olduğu karşılıklar zarar yazmaya devam ederse oluşan devlet zararları kamu maliyesi üzerine nasıl etki edecek. Enflasyonist etki bekleniyormu? Enflasyon yükselirse faizlerin %4 olması ne yazar. nasıl yazar? kısaca abd'den hisse alma kıssadan hisse al desek dahamı iyi.