Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu sezon fındıkta rekoltede yaşanan artışın yanısıra alım fiyatlarının geç açıklanmış olmasının, fındık fiyatının düşmesine neden olduğunu savunarak, "Üreticilerimiz tüccarın insafına bırakılmıştır" dedi.
[...] Alımlara geç başlanması nedeniyle acil ödemeleri için avans olarak fındığını emanete bırakan çiftçilerin tüccarın vereceği fiyatı beklediğini belirten Bayraktar, tüccarın belirleyeceği fiyatın ise üreticiyi memnun etmeyeceğini savundu. "Üreticimiz tüccarın insafına bırakılmıştır" diyen Bayraktar, "Bu yıl fındık politikasında başarılı olunamamıştır. Yeni bir fındık politikasına ihtiyaç vardır. Fındıkla ilgili yapılan açıklama göstermiştir ki Türkiye'de ihracatçı yoktur. Dış alıcıların temsilcileri vardır. Bu temsilciler açıklanan bu fiyattan memnun kalmışlardır" dedi.
Çiftçilerimiz üretmekten korkuyor
Çiftçilerin artık üretmekten korktuğunu belirten Bayraktar, "Çiftçilerin genel başkanı olarak çiftçimiz fazla üretim yaptığında uykularım kaçıyor. Çünkü çiftçilerimiz fiyatı biraz iyi olan ürüne yöneliyor, bu yüzden meydana gelen üretim fazlası nedeniyle fiyatlar düşüyor ve pazarlama sorunu başlıyor" dedi.
Demokrasi Nedir Küresel ısınma Nedir Özel Üniversiteler Bilgisayar Nedir Teknoloji Nedir
Bu yazıdan birşey anlayan var mı? Fındıkta rekolte artışı var demişsin zaten, fiyatın düşeceği kabak gibi belli değil mi? Üstüne üstlük fındık alım satımıyla uğraşan vatandaşımız alenen hakarete uğruyor. Öyle ya, tüccar insafsızdır, Ziraat Odası başkanı ise mahza merhamet timsalidir. Kaldı ki, tüccarın belirleyeceği fiyatın üreticiyi memnun etmeyeceğini nereden çıkarıyor başkan? İhracatçı yok, temsilci var diye aba altından siyasi mesaj vereceğine fındık üreticisini ihracat konusunda bir araya getir, pazaralama sorunu var da diyorsun bak. Tabii boş laf etmeye göre zor iş. Armut piş, ağzıma düşe alışmış, devlet yüksek fiyatı versin, biz de malı götürelim.
Son paragrafa bakarsak, bir çocuk bile birşeyin fiyatı iyiyse o ürüne yönelip para kazanılması gerektiğini bilir, ona göre hareket eder, koca oda başkanı bu yüzden uykum kaçıyor diyor. Hay Allah, ne etsek de çiftçileri düşük fiyatlı ürünlere yönlendirebilsek? Mesela devlet fındık için fiyat belirlemeyi bıraksa bir çözüm olabilir mi? Malum devlet gayet iyi ve garantili bir fiyat teklif ettiği için insanlar alternatifine yönelmeyip fındık ekiyorsa, devlet belirlemesin fiyatları, herkes kendi başının çaresine baksın. Alçak tüccarlar da ellerinde kırbaçlarıyla yeni avlar bulmak üzere başka bölgelere gitmek zorunda kalır.
Böylece başkanın uyku problemi de kendiliğinden çözülmüş olur.
2 Yorum Var.:
o kadar biliyorlarsa neden kendi mallarını kendileri satmıyorlar ? misal kendi kasabamdan örnek vereyim, süt üreten çiftçilerden birisi çıktı soguk hava deposu yapıldı, daha önce kamyonlarla toplanıp aksaraya giderken şimdi sadece köy içindeki soguk hava deposunda toplamaya başladılar boylelikle daha pahalı bir tutara satıyorlar süt firmasına.
ayrıca akrabam köyümde çıkan yonca bitkisini toparlayıp ihalelere falan katılmaya başladı böylelikle istanbul veliefendideki atlar benim köyümün yoncasını yemeye başladı.
ama bunda tabi devletin iç anadoluyu tamamen hakir görmesinden kaynaklanıyor.devlet doğuda gap ı destekliyor iç anadoluda kop, konya ovası projesi,a hiç bir yatırım yok, böyle olunca iç anadolu insanı aglamak yerine çözüm için, aç kalmamak için çırpınıyor,iyide ediyor.
Üstteki yoruma kesinlikle katılıyorum.Hem Karamanda hem de Şırnakta bulunmuş biri olarak diyebilirim ki iç anadoluda halkın fakirliği doğudan daha hazin durumda.Medyada hep güneydoğu işleniyor ancak iç anadoluda yaşayan halkın alternatifi doğudan daha az.İllegal kazançtan elde edilmiş olsa da güneydoğudaki lüks otolara değil anadoluda batıda bile rastlamanız mümkün değil.
Yorum Gönder