Findik, Petrol, Coca-Cola Fiyatlari

Ulkemizin bir numarali sorunu malumunuz oldugu uzere findik ureticileri. Devlet memurlarina verdigimiz yuksek maaslar yetmiyormus gibi simdi de her sene yol kesip harac alan dandik findik ureticilerini beslememiz gerekiyor. Adamlar dusuk randimanli yani ici bos findik uretmisler, TMO da "ici bos findik almam kardesim, zaten dunyanin parasini veriyoruz depoda curuyecek olan findiga" diyerek ureticileri geri cevirip magduriyet yaratiyormus.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

Ornegin, urününün randımanının 39 geldiğini belirten findik ureticisi Hasan Bayrak, “TMO 1 randıman eksik olduğu için fındığımı almadı. Tüccara gidip fındığı 1.20 YTL’den satacağız. Maliyeti bile kurtarmıyor. Bizi tüccara mahkum ettiler. Derdimizi kime anlatacağız” dedi. Üretici Osman Birinci de, “Fındık 4.0 YTL ama kimse TMO’ya fındık veremiyor. Randıman düşük diye gelen geri dönüyor. Tüccar da 4 liralık fındığı 1.50 YTL’ye alıyor. Bizi tüccara ezdiriyorlar. Emekliyim. Devlet bana yüzde 2 zam veriyor, fındığımızı da almıyor. Ben ne yiyeceğim” diye yakındı.

Osman Bey'in kafasi fazla calismiyor galiba, findik ye kardesim findik ye. Osman'i Hasan'i bir tarafa birakalim da Fatih Kansoy'un blogunda cavaplamaya calistigi petrol mu daha pahali yoksa kola mi sorusuna yorum yapalim.

Oncelikle blogda yapilan analiz biraz hafif kacmis, okuyucularimizdan yazidaki hatalari bulmalarini isteyecegiz. Ama yazinin anafikri dogru. Onemli olan petrole sahip olmak degil, onu gececek degerler yaratabilmektir. Elin oglu karbonatli icecek yapmis, butun dunyayi da muptela etmis. Bence biz de ulke olarak bu yolda ilerliyoruz. Hatta findiktan biyodizel yapmanin ilk adimlarini atiyoruz. Tek problem findigin litresinin 5 YTL, petrolun litresinin ise 1 YTL olmasi!!

Boyle dusunurken birden aklima baska bir fikir daha geldi. Amerikalilar simdi ottan biyoyakit yapmaya calisiyor. Bununla ugrasacagimiza ottan sut yapip, sonra sutu satip petrol almak daha hesapli. Ben organik sutun litresine $1.5 oduyorum burada, benzinin litresi $1.

Darmadagin bir yazi oldu kusura bakmayin, bugun findik yemedim ondandir. Bu arada Izlenimler de guzel yazilar dokturuyor, "birakiniz yapsinlar, birakiniz gecsinler" felsefesini benimseyen liberallerin aksine daha etkili olan (benim sevdigim) "birakmayin yapmasinlar, calip cirpmasinlar, vergi veren vatandasi somurmesinler" ekolunden bir yaziyi da findikcilar hakkinda yazmis. Yazar adaylarimizdan Junior da olaya arbitraj penceresinden bakmis, bir de Turkiye'deki matematik ozurlu findik ureticisi penceresinden baksaymis tam super olacakmis! Baksaniza adamlar TMO'nun kapisina dayanmislar 4 YTL'den satmaya dunden razilar, Allahtan findiklarin ici bos cikmis.

2 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

fatih'in blogunda okuyunca aklıma direk olarak " değer paradoksu " ve ricardo'nun karşılatırmalı üstünlükler teorisi geldi.fakat amerika hem petrolu kendi ucuza üretiyor ve colayı kendi üretiyor burada takıldım açıkçası.
ayrıca bu şekildeiki malı o piyasanın şartlarını bilmeden karşılaştırmak yanlış olabilir.yarın bir gün biriside çıkıp cola mı daha değerli ? yoksa insan canı mı der.forever ajitasyon.

tabi yamuluyor da olabilirim.

bülent dedi ki...

ustad sıkışınca sizden yardım almak alışkanlık oldu ama
yine bi dow yorumu yapsanız
11700 uzerinde tutunamayıp satış yiyen dow mu eger oyleyse satısın devamı beklenir yada abd secimleri oncesi bi yukarı atak beklemek mi lazım