1. Varan Biir: Ekonomix Hurriyet'e mi Transfer Oluyor?

NY Times'dan Maureen Dowd ve Sabah'tan Mehmet Barlas ideal koca tarifleri yazadursun, ben de 1. geleneksel ekonomiturk yazarlik yarismasinin acilis konusmasi vesilesiyle ideal borsa/ekonomi yazari nasil olmali, bunu irde-seyettirecegim.

Madde madde siralayalim efendim.

1- Herseyden once, benim diyen ekonomi yazari okuyucusuna para kaybettirmez. Kulliyeti kucuk yatirimci olan hedef kitlesi zaten yeterince yanlis yonlendirilmistir. Basarili yazar gunde hic olmazsa %1-2 kazandiracak tavsiyeler vermeyi okuyucusuna cok gormez.

2- Basarili yazar para kazandirmakla kalmaz, ayrica kazanci maksimize eder. En dipten aldirir, tepeden sattirir ve dususte yerine koydurur. Doviz tavsiyesi verirken tum pariteleri tutturup en ideal pozisyonu sectirir.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

3- Ayni yazar baktiki tavsiyeler tutuyor, millet soyledigi kagida hucum ediyor, bi sefercik de okuyucusunun elinde kalan, yuksek maliyetle alinmis kagitlari tavsiye eder. Bu kadarcik kiyagi okurdan esirgemez.

4- Basarili yazar sabirli ve azimlidir. "Dolar n'olur Abi?" sorusuna verecegi cevap, 35 yasindaki bekar kizin ceyizi gibi hazirdir. Ayrica bu soruya cevap verirken, seneler boyu ogrencilerinin dusunce duzeyini bir nebze de olsa gelistirmek icin emek harcamis idealist bir ogretim gorevlisinin, universite son sinifa gelmis ogrencisinden duydugu "istedigimiz sorudan baslayabilir miyiz Hocam?" sorusu karsisindaki uslubunu ornek alir.

5- Okuyucunun duymak isteyip de duyamadigini yazan yazardir. Gungor Uras sirf bu maddeyi yanlis anladigi icin yazilarini "Ayse Teyze'ye Mektup" havasinda yazmaktadir (Bu arada soz konusu Ayse aslen kendisinden 25 yas kucuk). Bilmiyor ki yapmasi gereken rakamlari carpitarak olayi basite indirgemek falan degildir. Rakamlari unutup, pozisyona odaklanmaktir: alalim mi satalim mi?

Listeyi uzatmak mumkun fakat daha ilk sorudayiz. Rekabetin dozajini birden artirmamak gerek. Herkese Merhabalar...

Not: Baslik sadece test amacli kullanilmistir. Gercekten boyle basliklar atinca tiklanma orani artiyor mu?

3 Yorum Var.:

Uğur UYGUR dedi ki...

Şimdiden hayırlı olsun...

ulas dedi ki...

blogdaki yazıalrdan hatırladığım kadarıyla kendisi finans konusunda oldukça başarılı, hayırlı olsun

Junior dedi ki...

Tesekkurler ikinize de. Maksat muhabbet...