Benzin Boykotu

Bundan tam 1 sene once benzin boykotu uzerine bir yazi yazmis, insanlara ekonomideki olaylarin birbirinden bagimsiz olmadigini anlatmaya calismistik. Yazi bugun bile gecerliligini koruyor, (gerci halkimizin populistlere verdikleri oylarda bir azalma da yok degil) iste yazinin cogu:

Bugun soyle bir email mesaji aldim:

10 EYLÜL 2006 PAZAR GÜNÜ BENZIN ALMAYIN;Istasyonlar sinek avlayacak;Dünyanin en pahali akaryakiti Türkiye'de. Yanibasimizdaki ülkelerden aldigimiz petrol, sinirimizdan içeri girdigi anda ates pahasi oluyor. Bunun nedeni devletin akaryakittan aldigi yüksek vergi. Yakit ücreti olarak ödedigimiz paranin yüzde 60'ini vergi olarak devlet tahsil ediyor.>>>>Türk halki yillardir tasidigi bu agir yükten artik kurtulmak istiyor. 10 Eylül'deki eylemin nedeni de bu. Akaryakittan alinan verginin düsürülmesi için Tüketici Dernekleri Federasyonu, "bir günlük benzin almama" eylemi baþlatti.>>>>LÜTFEN, SIZLER DE DUYARLI DAVRANIP 10 EYLÜL 2006 PAZAR GÜNÜ BENZIN ALMAYIN, ALDIRTMAYIN !...

Bu mesaji gordugumde agzimdan ilk cikan kelimeler "Gerizekali bunlar" oldu. Niye aciklayayim?

Turkiye'deki kosebaslarini tutmus kisilerin eskiden art niyetli olduklarini dusunurdum, simdi ise gerizekali olduklarina kanaat getirdim. Adamlar dunyada gerceklesen her bir olayin birbirinden tamamen bagimsiz oldugunu dusunuyorlar. Burada da ayni durum soz konusu. Dun "findikcilara verilen 4 YTL'lik ucret cok az, adamlarin maliyetini karsilamaz" diyenler bugun "benzin vergilerden dolayi cok pahali, eylem yapalim" diyor. Allahin salagi findikcilara verilecek paralarin nereden geldigini zannediyorsun? Her dara dusen devletin kapisini caldikca, politik baskilardan dolayi devlet de millete sus payi dagittikca benzinden vs. alinan vergiler de artacaktir.Vergilerin azalmasini istiyorsaniz eylem yapmaniza gerek yok. Yapmaniz gerekenler:

- Devletten bedava saglik hizmeti beklemeyeceksiniz.
- 20-25 sene calisip "eh artik, benim de emekli olmam lazim" demeyeceksiniz.
- Tavukcular, kartzedeleri, dovizzedeler, offshorezedeler, insaatcilar, tekstilciler, vs. vs. basiniz dara dustugunde devletin kapisini calmayacaksiniz.
- Alisveris yaptiginizda fisinizi alacaksiniz, vergi kacirani ihbar edeceksiniz. Fis almazsam bunun fiyati kaca olur demeyeceksiniz.
- Kacak benzin almayacaksiniz, satmayacaksiniz.
- Piyasanin serbestlesmesinin onunu tikamayacaksiniz.
- Devletin bir an evvel borclarini kapatip faiz masraflarini azaltmasi icin ozellestirmelere karsi cikmayacaksiniz.
- Devlet sizden topladigi vergilerle hovardaliklar yapmaya kalkisirsa gurultu cikaracaksiniz.
- Devletten okul, hastane, fabrika istemeyeceksiniz.
- Hazine arazisine gecekondu koydurmayacak, evinizin degerini dusuk gosterip emlak vergisinden kacmayacaksiniz.
- Mercedes'e binip asgari ucretin altinda gelir beyan etmeyeceksiniz. Kayitdisi calisani calistirani dogduguna pisman edeceksiniz.
- Bol keseden atan, populist politikacilara oy vermeyeceksiniz.

Listeyi daha uzatmak mumkun. Maalesef yukarida soylediklerimiz cogunluk tarafindan es geciliyor. Neticede hukumet de harcamalarini karsilayacak gelirleri alabildigi yerlerden aliyor. Araba satin alirken iki araba parasi, bir litre benzin satin alirken 2.5 litre benzin parasi veriyorsunuz. Kayitici calisiyorsaniz ucretinizin buyuk bir kismi vergi olarak kesiliyor. Anlayacaginiz devlet aciz, yakalayabildigi her yerde vergi kesiyor. Haa, diyelim ki cok buyuk gurultu kopardiniz, ve benzinin uzerindeki vergileri azaltmayi basardiniz. Bu sefer de devlet benzinden kaynaklanan vergi kaybini baska bir taraftan cikarmaya calisacaktir. Bu isler boyle.

Ama Turkiye cahiller, amigolar ulkesi. Bilenden cok bilmeyenlerin konustugu, gundem olusturdugu bir ulke. Kabahat amigolarda degil ama, amigolari dinleyen onlarin pesinden giden cemaatde.

Hizli buyume ve zenginlesme gizemli bir olay degil. Altyapiya (yasal altyapi, enerji, yol, liman, vs.), insana ve teknolojiye bugun yatirim yapan yarin kazanan olacaktir. Haa, bugun kazandiklarimizi yatirmayalim ve tuketelim (saglik ve sosyal guvenlik harcamalari, subvansiyonlar, destekler, vs.) diyenler ise bunun bedelini yarin odeyeceklerdir. Yatirimlarin ve uretimin en etkin oldugu sistem ise serbest piyasa sistemidir. Rekabetin olmadigi, korumaciligin oldugu ortamlarda bedeli toplum oder. Korumacilik derken hem iscinin sendikalar vasitasiyla korunmasindan hem de sermayedarlarin devlet tarafindan olusturulan tekeller vasitasiyla korunmasindan bahsediyoruz.

2 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

dostum
tam bir liberal manifesto olmuş
tebrik ediyorum

serhat dedi ki...

eylul 2006 tarhli forward mailin ne hala tedavulde oldugunu gormek bile insanlardaki rasyonellik eksikligini gosterir. aldirmayin.