Secimler Ne Zaman Olacak


Serdar Turgut Aksam'da bugun yazdigi yazida, Turk halkinin normallestigini, siyasilerinde bunu anlamasi gerektigini soylemis. Yandaki resmide normallesmeye ornek olarak gostermis. Uzun zamandir, bu resim kadar beni mutlu eden bir "memleketim manzarasi" olmamisti. Turgut, Turk kadininin Ataturk ilkeleri ve muhafazakarligin gereklerini, en azindan Anadolu'da cok iyi bir sekilde sentezlemeyi basardigini belirtmis yazisinda. Ben de bu insanlarin, Turkiye'de cogunlugu olusturdugunu dusunuyorum.Bu insanlar Cumhuriyetin kazanimlarindan vazgecmeden, dinlerini bireysel yasayip, ulkenin kaynaklarindan esit yararlanmak istiyorlar. Turkiye'nin orta sinifini olusturan insanlarin beklentilerini karsilamak, bu insanlarin onunu acmak, Turkiye'nin onunu acmak olacaktir. Ayrica bu grubun oyunu alacak partide iktidar olacaktir.

Bütçe Nedir    iktisat Nedir    Borsa Yorumları    Kredi Faiz Oranları    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri

AKP gecen secimlerdeki basarisini kismen sistem partilerinden umdugunu bulamayan Turk halkinin yukarda bahsettigim bolumunun protesto oylarini bu partiye aktarmasina borclu. Gecen secimlerde protesto oyu veren insanlar ulkede kriz cikmasini istemiyorlar ve istikrara buyuk onem veriyorlar, cunku bu insanlarin cogu kendi is sahibi insanlar. AKP'nin son dort senede en azindan istikrar sagladigini biliyorlar. Fakat bu insanlar halkla ve sistemle barisik parti isitiyorlar. Ne yazik ki Cumhurbaskanligi secim doneminde Erdogan'in kriz yonetmeyi beceremedigini ve diger partiler gibi ideolojiye yenik dusutugunu goruyorlar. AKP diger partilerden olan farkliligini davam ettirmek istiyorsa, resimdeki teyze ve onun gibi dusunen insanlari AKP'nin farkli bir parti olduguna ikna etmesi gerekecek.
Gerekecek gerekmesinede, acaba AKP nereye gidecegini biliyor mu? Cumhurbaskani secimi esnasinda ortaya cikan resim acikcasi, AKP'nin, en azindan Saadet'e yakin grubun, bazi gercekleri goremeyecek kadar ideolojik korluk gecirdigini gosteriyor. AKP eger cogunlugun partisi olacaksa, Erbakan ekolunden Ozal ekolune gecisini tamamlamalidir. Bence AKP'de bu gecisi becerebilecek olan kadrolar var, fakat Tayyip Erdogan henuz kafa olarak bu gecisi yapmaya hazir degil, veya gonlunden gecen bu degil, bilemem. Sunu unutmamalarinda fayda var, bu gecisi uzatirlarsa sagdaki birlesim--her ne kadar eski yuzler olsada--tekrar iktidara gelebilecek potansiyeli yakalayacaktir. Onuzdeki secim, ve secimleri kazanip kaybetmek AKP'nin elinde.
Serdar Turgut'un yazisina buradan ulasabilirsiniz.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Cumhurbaskanligi secim doneminde Erdogan'in kriz yonetmeyi beceremedigini

Kriz'den kastiniz, "baskasinin istedigi Cumhurbaskanini secmek" ise, evet "kriz" iyi yonetilemedi... Ama bu kriz niye orada onu dusunmek gerekmez mi acaba?

Kendinizi RTE yerine koyun: "Oteki" taraftan bir adayi, vekillerinize kabul ettirebilir misiniz? Ilimli adayi kendi getirdi zaten, eh o da secilemedi, boylece halkin secimine giden yol acildi. Pek te guzel oldu.

Ayrica unutmayalim, Gul'un en az 184 vekil mevcutla toplanan meclisten secilmesi anayasaya uygundu. Ne yazik ki Anayasa mahkemesi havadan bir karar cikartti, isler bozuldu fakat bunun olacagini surec baslamadan kimse kesin olarak bilemezdi.

Her durumda, bu "krizden" halk secimi ciktigi icin olaylar tatmin edicidir.

Not: Fotograftaki hanim koylu, geleneksel bir gorusten geliyor, bu insanlar Ataturk'e askeri kurtarici (kurtulus savasi) kimligi yuzunden daha saf, politikadan arinmis bir yakinlik beslerler. Ayni kesimden sehirlesen, sehirlesmeye calisanlarin gorusleri muhakkak daha baska olacaktir.

Ayrica Serdar Turgut eski ucuk solculardan (yeni donme) bu adamlar "koye donme" falan hayelleri kurarlardi bir zaman, belki hala bunlarin kalintilari duruyor.

-1 digg

Adsız dedi ki...

"Yandaki resmide normallesmeye ornek olarak gostermis. Uzun zamandir, bu resim kadar beni mutlu eden bir "memleketim manzarasi" olmamisti."

Atatürk daha cumhuriyet kurulmadan "örtü kalkacak" demedi mi? ilkokul öğretmenimiz bile bize bunu ballandıra ballandıra anlatırdı. O resim aslında hiç normal değil ama bizim ülkemizde anormallikler normal oluyor. (tersi de doğru)


"cunku bu insanlarin cogu kendi is sahibi insanlar."

artık imla-yazım yanlışlarına alıştık ama bir cümlecikte 2 anlatım bozukluğu fazla değilmi? iki kere "insanlar" demenize gerek olmadığı gibi "kendi" kelimesi de gereksiz. doğrusu "çünkü bu insanların çoğu iş sahibi" olacak.


"Fakat bu insanlar halkla ve sistemle barisik parti isitiyorlar. "
2 cümle önce de "sistem partilerinden umdugunu bulamayan" demiştiniz, kafam karıştı.


"diger partiler gibi ideolojiye yenik dusutugunu goruyorlar"

kendi ideolojilerine mi yenik düşmüşler, bu nasıl bir ifade Allahaşkına?


"bu gecisi uzatirlarsa sagdaki birlesim--her ne kadar eski yuzler olsada--tekrar iktidara gelebilecek potansiyeli yakalayacaktir."

puhahahaha
adamlar barajı geçemeyeceklerini bildikleri için birleştiler ne iktidarı?
AKP atatürkçülük üzerinden %34 oy olmadı. Statüko karşıtı olduğu için o kadar oy aldı. Ve hala statüko karşıtı olduğu için %40 oy alacak.

@ekonomix
sürekli okurunuz olarak veritas'ın yazarlıktan kovulmasını teklif ediyorum. bu blog ayarında bir yazar değil. Böyle düşünmemin sebebi yukarı yazdığım noktalardan öte, yazdıklarından yeni hiçbir şey öğrenmemem. Full Geyik.

VolkanS

Adsız dedi ki...

Yandaki resim Türkiyede tüm kesimler tarafından kabul görse bile işlami kadrolar tarafından begenilmez . Resimdeki başı baglı teyzem o kıyafeti ile ordu evlerine bile girebilir ama Bazı kafalar için bu şekilde baş baglama yeterli bulunmaz . Turban takmayan hatta turbanın içine ayrı bir bant takarak tam kapalı oldugunu göstermeyen kadınların dışındakileri kendilerince inananlar sınıfına kabul etmeyenler için ben fazla yorun yapmak istemem

veritas dedi ki...

@ VolkanS
"Böyle düşünmemin sebebi yukarı yazdığım noktalardan öte, yazdıklarından yeni hiçbir şey öğrenmemem"

Diger yorumlariniza birsey demiyecegim ama su yorumunuza birsey soylemem lagzim. ilk postumda mumkun mertebe guncel olaylari buraya tasiyacagimi ve amacimin fikri jimnastigi yapabilecegimiz ortami yaratmak oldugunu soylemistim.

Bilemiyorum guncel konularda benden ne gibi birseyler ogrenmek istiyorsunuz. Genelkurmay'da, veya Basbakanlikta calisiyor olsam belki size "insider" bilgi verebilirim, ama bu iki kurumda da calismiyorum.

"puhahahaha
adamlar barajı geçemeyeceklerini bildikleri için birleştiler ne iktidarı?
AKP atatürkçülük üzerinden %34 oy olmadı. Statüko karşıtı olduğu için o kadar oy aldı. Ve hala statüko karşıtı olduğu için %40 oy alacak."

Hadi benim yazdiklarim geyik olmus, sizinki olmamis mi? Nerden biliyorsunuz bu iki partinin baraji gecemiyecegini? Daha secime cok var, koprunun altindan cok sular akacaktir. % 40 ne malumunuz; onceden nasil biliyorsunuz oy oranini? Gecen secimde GPnin buyuk suprizi (kimse beklemiyordu) olmasaydi, hem MHP hem DYP mecliste olacaklardi, siz GPnin oy oranini da tahmin ettiniz mi?

@-1 digg

Bence, krizin iyi yonetilmeme sebebi adayin aciklanmasinin son dakikaya biraklimasidir. Eger aday bundan 1 ay once aciklansaydi, boyle son dakika golu yenmezdi. Bir ay boyunca adayi konusacagimiza Erdogan olacak mi olmayacak mi diya papatya fali actik, boyle mi olur devlet adamligi?

Adsız dedi ki...

@veritas

illa insider bilgi vermeniz gerekmiyor. yazarlarlık eldeki bilgilere "yeni bakış açıları" getirmeyi gerektirir. mesela ekodok "iktidar oy kaybeder" yaygın görüşünün "ekonomik başarı"ya bağlı olduğunu söyleyip, eski seçimlerden örnekler vermiş, belki de AKP'nin başarılı olduğuna işaret etmiş. Bu mehmet yılmazınkinden "farklı" bir bakış açısı.

Pek bilinmeyen bilgileri de paylaşabilirsiniz, mesela ekodok ingiltere'deki seçim sisteminden bahsetmiş, öğrenmiş olduk.

Eğer insanlar zaman ayırıp sizi okuyacaklarsa onlara bir şey vermelisiniz. Benimse bir yorumcu olarak böyle bir zorunluluğum yok, istediğim kadar geyik çevirebilirim.

Kimin tahminlerinin doğru çıktığını ise 2 ay sonra tekrar burada konuşuruz.

VolkanS

Adsız dedi ki...

veritasin farkli bir bakis sundugunu dusunuyorum..yazisina ben de katiliyorum..ayrica digg ve Volkan sizlerin de onyargili oldugunuz her cumlenizden akiyor..bu kadar belli etmeyin bence renginizi..elestirmek var elestirmek var..