Akademik Calinti Makale

Gittim gidiyorum diyorum ama bir turlu gidemiyorum, yarim kalan bir kac yazi var onlari da halledip oylece gitmek istiyorum. Simdi farazi bir durumdan bahsedecegim ve fikrinizi almak istiyorum.

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Diyelim ki doktora yapan birisini akademik hirsizlik yaparken (baska birisinin yazdigi makaleyi kendi adina yayinlatirken) yakaladim diyelim. Sucu da su goturmez sekilde ispat ettik diyelim. Ancak bu kisinin makaleyi caldigi kisiden de ozur diledigini ve makalesi calinan kisinin de benden bu konunun ustune gitmememi istedigini varsayalim. Ben ise bunu gundeme getirerek akademik hirsizlik yapan kisinin muhtemelen calistigi okuldan atilmasina sebep olabilirim. Ayrica doktora programindan da muhtemelen atilacaktir. Bu olay o kisinin bir daha akademik hayatta boy gostermesini de engelleyecektir. Katillerin serbest birakildigi Turkiye gibi bir ulkede bir hata yapmis bu kisiyi bu kadar agir cezalandirmali miyiz? Ote yandan, bu konuyu gundeme getirerek akademik kurumlarimizin daha etik ve profesyonel davranmasini saglayacak bir mesaj verme firsatina sahip olacagiz.

Ne yapmaliyim?

34 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Aynen kicina tekmeyi yesin diyorum sahsen.

Yillar önce benim lisemden mezun ve benim üniversitemde master yapan biri tezini okumam icin vermisti. Tezi okudukca sürekli benim ondan 3 yil önce yazdigim tezi okuyormus gibi oluyordum. Sonra hakikaten actim, oglan biraz oynamaya bile lüzum görmemis, copy+paste seklinde yerlestirmis paragraf paragraf. Ben tezi yazarken ne terler dökmüs, bunalimlara girmistim. Nasil sinirlendim anlatamam, girtlaklayacaktim neredeyse.

Türkiye'de intihal muhabbeti girla maalesef. Avrupa'da falan bilgisayar programlari gelistirildi, arsivlenmis calismalar ile, internet ile tümce mukâyesesi yapiyorlar, yakaladiklari yerde kariyerine son veriyorlar, bizde var mi bilmiyorum.

Her halükârda hic acimam yok böylelerine. Doktora tezinin ne mânâya geldigini idrak edememislerden bu ülkeye zâten hayir gelmez. Bugün doktora tezini kopyalayarak yazan herifin ileride yapacagi akademik calisma da bu ülkeyi kalkindirmaz.

Adsız dedi ki...

Ergun / ADANA
Hırsızlık hırsızlıktır. Vicdanın sesi ile hareket etmelisin. Günümüzde adaletin,hukukun olması gereken kadar olup olmadığını tart. Herkesin kendi çapında ve her fırsatta başkasının haklarına tecavüz ettiği bir ortamda(vergi kaçırıp, ekmek çalıp, hortumlayıp, koypa çekip, sahte vergi iade fişi düzenleyip, kırmızıda geçip, sarhoş ölüme sebep verip, maganda kurşunu ile felç olup,...) aslında yanlışları AFFETMEMEK lazım(tabi yapanın yanında kar kalmadığı herlese eşit bu sistem uygulandığında),
Ancak bence;
*** Karnını doyurmak için ekmek çalan ile banka hortumlayıp trilyonları çalan aynı kefede olmayacağı gibi... Artık varın siz düşünün, Bu kişinin skalanın neresinde olduğunu...
Ve tabi vicdanındaki pişmanlık durumunu...
Yani İşiniz zor(iki ucu b.. değnek)

Adsız dedi ki...

"Bugün doktora tezini kopyalayarak yazan herifin ileride yapacagi akademik calisma da bu ülkeyi kalkindirmaz." ben buna katılıorum kesinlikle..
..
Hocam bu olayın örtbas edilmesi öncelikle bu olaydan dolayı daha öne bahsettiğniz cezaları almış akademisyenlere haksızlık olur..
Ben cumhuriyet üniversitesi mezunuyum, henüz yeni Doçent olmuş ve inanın okuldaki en en dolu hocamız Yahya Fidan, Başbakanlık müsteşarı Ömer Dinçer ile daha önce yazdığı bir kitapta intihal ndeniyle işten atıldı, Doçentliği elinden alındı, Belki de tek suçu o kitabın yazıldığı yıllarda Ömer Dinçer' in asistanı olmasıydı, Lakin kim suçlu bilmem ama, ömer Dinçer görevini aslanlar gibi sürdürüyor, Yahya Fidan ise daha çok vereeği şey varken ögrencilere, artık eli kolu bağlı..
Ama suclu ise haketmiştir demek istiyorum..

Suç suçtur, bu ülkede oglunu kendi elleri ile polise teslim den babalar var, acımayın derim..

Burcuk dedi ki...

Selamlar,

Bence affetmenin veya bir sans daha vermenin bir tek sarti olurdu, o da plagiarism'den haberdar olmamasi. Ben zannetmiyorum ki Turkiye disinda bir yerde akademik calismalar yapan bir insanin bundan haberi olmasin! Turkiye'de bile artik yayginlasiyor, her ne kadar hala bir cok universite ogrencisi tezlerini onceki tezlerin karmasi halinde sunsalar da universiteler yavas yavas bilinclenmeye basliyor, referans nedir nasil verilir ogrenmeye basliyorlar.

Yurt disinda ise basit bir odev icin bile cogu zaman bunu bildiginize ve uygulayacaginiza dair kagitlar imzaliyorsunuz.

Doktora yapan, akademik dunyaya katkida bulunmak isteyen (varsayiyoruz tabi bunu) birinin bile bile boyle bir sey yapmasi...cok garip cok!

Adsız dedi ki...

Bir kez calan, yine calacaktir. Hatasini yanina birakmak da onu daha fazla motive edecektir. Emege saygi duymayan, yan gelip yatip, sonra baskasinin alin terine konan kisi basina gelecekleri hak ediyor demektir. Bence onu afise edin, o da basina geleceklere katlansin. Ayip ya!
T'Pol

Adsız dedi ki...

Bu ülkenin temel sorunu bu: her türlü hırsızlık mübah, göz ardı ediliyor, göz yumuluyor, ve hırsızlık yapanlar el üstünde tutuluyor, çok önemli insan mertebesine yükseliyor, itibarlarında hiç azalma olmadığı gibi artma oluyor!! Bu işin temelden çözülmesi için de hiç karşılaştırma yapmadan bir yerden başlamak lazım!

Yaptığı işin sonuçlarına katlanmayı hesaba katmamış biri kanımca salaktır! Standart sapma diye bir şey var ve yalancının mumu yatsıya kadar diye de bi laf var!! Mutlaka birileri üzülecektir! Fakat bu memleketin çivisini çıkartanlardan biridir, çalarken nasıl bilinçli hareket ettiyse!! suçu ortaya serilincede bilinçli bir şekilde üzülsün!

Dingonun ahırı muamelesi yaptıkları bu ülkenin çok daha iyileirine ihtiyacı var! Fakat dediğiniz doğru hepsini nasıl engelleyeceğiz?? Bugün ilkokuldaki öğretmenler bile bile bile öğrencilerini sınıfta bırakıp, özel ders yoluyla ek para kazanmaya bakıyorlar! İşler temelden çürük! Ama bu suçu affettirmez! Duygu sömürüsü yapmaya da gerek yok! Ne ekersen onu biçersin hayatta... ( nihai kararı verecek kişi olarak işiniz zor o da ayrı dava!!)

Özge

Adsız dedi ki...

Terminate. Bu sahis, daha bastan cok kotu bir aliskanliga bulasmis - eger hakikaten iyi ise, disariya kapagi atip, bir sekilde tekrar sisteme girmenin caresini bulur ve orada daha iyi kontrol edilir. Ama buyuk bir ihtimalle o kadar iyi degildir (zaten onun icin calmistir) ve akademik hayati sona erecektir. Ve bu, bu iyi olacaktir.

Bu tur insanlar, ulke zincirimizde "zayif halkayi" temsil ediyorlar. Zincir en zayif halkasi kadar kuvvetliyse, bu tur insanlari baska alanlara gitmesini saglamak, hem onlar, hem butun icin daha hayirli olacaktir.

Adsız dedi ki...

çok acımasız yorumlar okudum, merak ediyorum bunları yazanlardan hangisi hayatında bir kez olsun kopya çekmedi, yada fırsatını bulduğunda bu tarz kolaycılıklar yapmadı???Bence bu elemanı öyle bir cezalandırın ki bir daha böyle birşey yapmaya cesaret edemesin ama kariyerine de devam etsin. Mesela çok kısa zamanda zor bir konu yada proje ile ilgili yeni bir tez hazırlasın ancak bu kez aynı hatayı yaparsa atılacağını belirtin. Unutmayınki ilk kez suç işleyen önce cezalandırılır, ama idam edilmez.Kendinizi birazda onun yerine koyun, belki başka bir sorunu vardı ve böyle bir kolaycılık yaptı. Ama birdaha ömrü hayatı boyunca bu tarz birşey yapmamasını öğretmek bence size düşer.

Adsız dedi ki...

Bir yanda iyi şeyler taklit edilir de diyebiliriz ama bunun sonu olmayabilir.Bana göre o arkadaşımıza yaptığının yanlış olduğunu tecrübelerle anlatmak yoluyla bir sarı kart gösterilebilir.Belki hatasını anlar .Anlamazsa zaten bir gün hayat ona kırmızıyı gösterecektir

iyifirma.blogspot.com

Adsız dedi ki...

sayın "anonim" , burada şahsı cezalandıran biz değiliz, kanun bu işin cezasını belirlemiş,
Ekonomix bu olayı günışığına çıkarıp çıkarmama konusunda kararsız, yoksa hangi cezasyı verelim diye sormuyor ki, herkes de bu doğrultuda yorum yaptı.

Adsız dedi ki...

bu soru geçmişteki bir anketi hatırlattı .

Samimi bir arkadşınızın kullandığı bir araçla şehir içi trafikte yani 50 km/h hız sınırlaması olan bir yolda 70 km/h hızla giderken bir çocuğa çarpıyorsunuz.

Polise verdiğiniz ifade ne olurdu?

Bu anket çeşitli ülkelerde yapılmış.

verilen cevaplar ülkelerin gelişmişlikleriye bağlantılı olarak değişiyor.
tam sonuçları hatırlamıyorum ama

gelişmiş ülkelerde 70 km/h hızla gittiğini direkt söyleyenlerin oranı oldukça yüksek.

daha sonra kazazedenin öldüğünde yada sakat kaldığındaki ek bilgisiyle cevaplar değişiyor.

kısaca bildiğim kadarıyla siz abd de yaşıyorsunuz.
Birlikte yaşadığınız toplumun değerleriyle kökenlerinizin değerleri arasında bir tercih yapacağısınız. tercihiniz sizin hangi topluma daha yakın oldunuzu gösterecek.

Adsız dedi ki...

Sn. Anonim Bey,

Doktora yapma yaşına ve aklına ulaşmış bir insandan ne yaptığının farkında olması beklenir!!! Sizin söylediğiniz şey bu tür bir olayı bilmeden, tam olarak idrak etmeden yapan bir kişi mesela bir çocuk için geçerli olabilir!

Şimdi dediğiniz gibi empati yapıyorum, kendimi o şahsın yerine koyuyorum ve soruyorum doktora yapmak özgür bir seçim değil mi?? ve gönüllü olarak özgür irade ile yapılan bu seçimde izlenecek yolun kuralları belli değil mi?? Bir başkasının yaptığını kopyalamaya ne dendiği de açık değil mi? bunu kişi hangi sebeple yapmış olabilir?? bir akademik dönem kaybetmemek için iki ayağı bi pabuça sığdı diye böyle bir şey yapılabilir, ama yapılması doğru mu?? Olmadığında hepimiz hemfikiriz! Belki hastası, sökeli vs vs vardı ve konsantre olamadı, kolaya kaçtı! kusura bakmayın o zaman kendine zaman verecek, izin alacak, kaydını donduracak, hocaları ile görüşecek vs vs gibi bir dizi gayet kanuni ve vicdanı rahatsız etmeyecek ve böylece de ülke değerlerinin yozlaşmasına katkıda bulunmayacak bi dizi yöntem ve çözüm varken aşırmayı tercih eden bir insan sanırım açlık dürtüsü ile bunu yapmış olmaz, yani ucunda ölüm yok!

Ha belki aşırıya kaçalım, Marstan gelen zuzaylıların tehdit ve tesiri altında, bizim gözle görüp, beynimizle algılayamayacağımız bir sebepen ötürü, dünyayı kurtarmak için kendni feda etmiş olabilir!! Bunu ds yerseniz tabi!

Biz burada kişiyi asmaktan kesmekten bahsetmiyoruz, olması gerekenden bahsediyoruz! ki deşifre edip, etmeme kararını da biz vermeyeceğiz! (Tekrar işiniz zor Ekonomix bey diyorum!)

Özge

Adsız dedi ki...

Alinti yapiliyor: "çok acımasız yorumlar okudum, merak ediyorum bunları yazanlardan hangisi hayatında bir kez olsun kopya çekmedi, yada fırsatını bulduğunda bu tarz kolaycılıklar yapmadı???"

Elbette okul yillarinda bilincsiz birer cocukken kopya cekmisligimiz ve kopya vermisligimiz vardir. Ama burada sozkonusu olan akademik bir calisma kararini almis, kendini belli bir alanda ispat etmeye kalkismis yetiskin bir kisi. Bu kisiyi afise etmek acimasizlik falan degil, dupeduz hak ettigi saglam dersi vermektir. Bu baglamda Ozge Hanim'a katiliyorum.
T'Pol

Adsız dedi ki...

Sarı Kart diyorum.

Adsız dedi ki...

Bence kartın rengi kırmızı olmalı. Hem de koyu kırmızı. Normalde bir hırsızlığı mazur gösterecek (açlık, yoksulluk vb) şeyler olabilir. Fakat bilimsel hırsızlık kesinlikle affedilemeyecek birşey. Burada kimlerden bahsedildiğini biliyorum. Önceki yazılarınızdan birinin yorum kısmında bu vardı. O makaleleri gördüğümde resmen "oha falan olmuştum".

Adsız dedi ki...

Alin terine, insan emegine saygi duyulmayan en kisa yoldan nasil koseyi donerim denilen bir ulkede gerceklesmisse bu olay, aslinda Ekomomix'in bu kisiyi ifsa etmesinin hic bir ders niteligi tasiyacagini dusunmuyorum acikcasi. Bu memleket neler gordu...

Bence Ekonomix bu kisiyi tezini dogru olarak hazirlamasi icin biraz korkutsun; bu sekilde Ekonomix korkusuyla en azindan alin teri dokulmus bir tez hazirlanir, ve en azindan ulkeye kismen bir getirisi olur.


Niyazi

PS: Benim tezim calinmis olsaydi bu kadar raht konusurmuydum bilemiyorum.

Adsız dedi ki...

Ulu bilge Oturan Öküz bir gün çadır köydeki okula ziyarete gider.Öğrencilere öğretmenler yokken bazı nasihatler eder.

Kopya çekme!
De ki çektin,yakalanma!
Yakalanacaksan da çekme!

Sonra öğretmenler odasında öğretmenlere nasihat eder:

Kopya çektirme!
Kopya çekeni yakala!
Yakalananı hem kendine hem etrafına
ibret olsun diye cezalandır.

Kaynak:Türkiye'den Kızılderili Öyküleri

dragut@gmail.com

Adsız dedi ki...

Sizde mi?

Mahmut Alpi

Adsız dedi ki...

"Tolga Bey, siz yollayin biz yayinlayalim, kim akademik hirsizlik yapiyorsa ipligini pazara cikaralim."

Bence bu kararlılığınız sürdürülmeli Ekonomix bey. Arkadaşlar nedenlerini de gayet güzel açıklamışlar yukarıda, benim ekleyecek birşeyim yok.

Ancak, "kararı verecek kişinin Ekonomix olması" konusu biraz garip geldi bana. Zira sanıyorum o şahışların isimleri halen ilgili postun altındaki yorumda duruyor linklerle birlikte. Yani bunları burda gören biri doğrudan kişinin çalıştığı okulu/doktora yaptığı kurumu bilgilendirip cezai süreci başlatabilir. Bu durumda olay pek Ekonomix bey in kontrolünde değil de blog okurlarının vicdanına kalmış gibi gözüküyor sanki.

Adsız dedi ki...

Peki bu intihal'i yapanlar, internette olan biten bu olayı kimsenin görmeyeceğini mi sanıyordu?? bir bildikleri mi vardır acep ?

Adsız dedi ki...

Bence kesinlikle durumun ilgililere bildirilmesi ve bu kisinin universiteden atilmasi gerekir. Ozellikle ABD gibi ulkelerde yuksek lisans ve doktora yapanlar (Ekonomix, ben ve anlasildigi kadariyla yorumcu arkadaslardan bazilari gibi) bunun ne kadar ciddiye alindigini bilirler burada. Kendi kariyerini ilerletebilmek icin baskalarinin yayinlarini calmaya gerek duyan insandan zaten akademiye bir hayir gelmez, bu kisi ulkemizin kaynaklarini da bosuna kullaniyor demektir. Birakin atilsin; o kuruma bu insan yerine durust, kendi calismalarini kendisi yapabilen ogrenciler/akademisyenler girebilsin. Akademik makale yayinlamak ile lisede kopya cekmek arasinda benzerlik kuran yorumculari anlamak mumkun degil.

Adsız dedi ki...

fikir sucu agır bir cezadır cezalandırın

Adsız dedi ki...

Ben asil calinti yapilan vatandasin niye affettigini merak ettim..

Saygilar
L.A

Blog Sahibi dedi ki...

Beni biliyorsunuz. Astigim astik kestigim kestik bir insanim. Asil cevap bekledigim soru makalesi calinan kisinin affetmesi bu konunun uzerine gitmemem icin yeterli bir neden midir?

Yani bu kisiye karsi islenmis bir suc mudur, yoksa topluma karsi islenmis bir suc mudur?

Adsız dedi ki...

Ben kisisel fikrimi beyan edeyim:

Calinan yayinin, yazarina (A diyelim) x mitarinda, calan kisiye (B diyelim) ise y miktarda katma degeri olsun (katma deger un ve kariyer, yani guven cinsinden; zira calisma acik oldugu surece bilimsel acidan, sahibinin kim oldugu toplum icin farketmez). A bu x miktar katma degerden mahrum kalmis ama bunu affetmis. Bence bu noktaya kadar suc kisisel. Ancak bahsi gecen yayinin B`ye getirisi (yani y) x`ten fazla ise o zaman toplumsal bir suc. Soyle ki aradaki katma deger toplumdan cikmistir. Mesela yayin A`nin unune un katmazken, B`ye kariyer yapiyorsa cok buyuk toplumsal bir suc soz konusu. Zira B hepimizi kandirmis, haketmeden bir dolu kisinin onune gecmistir. Ayni sekilde A cok unlu ve basarili ise calinan yayin A`ya fazla birsey ifade etmez ama B`ye pozisyon atlatirsa yine buyuk bir suc, cunku yine haketmeden birilerini arkasinda birakti demektir. Ote yandan yayin A`ya pozisyon atlatacakken, B acisindan birsey ifade etmiyorsa bu bence kisisel bir suc.

Neyse biraz sulandirdim, topluyorum.. Teorik sacmalarim bir yana, cok cok buyuk ihtimalle yayin calan kisiye haketmedigi bir toplumsal guven (ve potansiyel kaynak) sagliyor ve bu bakimdan toplumsal olarak suc. Ancak affeden kisinin bizden fazla bir bilgisi olabilir. Karar oncesi bence motifler dinlenmeli..

Saygilar
L.A

Adsız dedi ki...

Bakını şimdi aklıma bir şey geldi!

Affeden kişi de yazıyı bi yerlerden aşırmış olabilir mi acep??

Yargısız infaza da süpper karşıyım ama tüm açılardan olaya bakınca bu ihtimal de ortaya çıkmakta!

Esas konumuza dönersek, bu kesinlikle ve doğal olarak topluma karşı işlenmiş bir suçtur! Prof olana kadar bilimum çalma işlemi devam edebilir, makale sahibi istediği kadar affetsin olayı gerçekleştirenin eylemi önemlidir!

En esas konumuz da şudur: Banliyö manliyö yok Ekonomix Bey! Oturunuz Manhattanınızda! Ya da geliniz güzelim boğazımıza! Size Bebek'ten bir ev alalım o paraya!

Sevgiler, saygılar...
Ozge

Adsız dedi ki...

LA Beyciğim ya da hanımefendiciğim mi??

Konuya gayet bilimsel yaklaşmışsınız tebrikler efem!

Bu arada Kamu Ekonomisinde Negatif Dışsallık ve Sosyal Maliyet kavramları bulunmakta olup, bu iki kavram konuya cuk diye oturmaktadır! Bilgiyi de bir kamu malı gibi görebilirsek, bu durumda arkadaşın negatfi dışsallığının boyutunu da daha iyi anlayabiliriz. Bir birim çalmayla x kadar kişinin faydasını azaltmış bulunup, tedbir alınmazsa xxxx kadar kişinin faydasını azaltma ihtimali yüksektir! ayrıca bir de pareto optimumu denen bi kavram vardır ki çalan kişi birilerinin faydasını azaltmak suretiyle kendi faydasını marjinal olarak arttırmıştır!! ( ben bu optimumu çok severim! bir de konu açılmışken Say Yasası: yani her arz kendi talebini yaratır olayına da bayılırım! Çok alakası olmadı ama fokus olursam bi alaka kesin bulurum:)))

Özge

Burcuk dedi ki...

Ekonomix'in son yorumuna dair olarak kisiye mi yapilmis topluma mi yapilmis bir suctur sorusunda benim cevabim toplum olacaktir. Ilk basamak kisiye yapilan suc ama bir sonraki basamak toplumu, diger akademisyenleri, baska birinin fikrini kendi fikrinmis gibi sunarak yaniltmaktir.

Ayrica ilk baslardaki Anonymous.lardan biri kac kisi bunu yapmamistir ki diye sormus, sahsen alnim ak, hicbir zaman yapmadim, yapmam da. Tabi bunda bastan beri sıkı bir sekilde bilinclendirilmemin ve bu konudan erken haberdar olmamin etkisi buyuk.

Adsız dedi ki...

Aklima soyle zor bir soru geldi:

Bir kisi arkadasina bir makale hediye eder, o kisi de bunu yayinlarsa bu toplumsal acidan bir suc mudur?

Ya da bu durum calinma/affetme olayindan farkli midir?

Sayiglar
L.A

Ozge Hanim`a not: L-> Levent

Adsız dedi ki...

Not çok açıklayıcı olmamış. Levent normalde bir erkek ismi ama bu isimde bir bayan tanıdığım var. :)

Adsız dedi ki...

Bilim toplum için yapıldığına göre intihalci suçu topluma karşı işlemiştir.Bu yüzden makalesinin fabrikasyonuna izin veren bir kişi suçu ortadan kaldıramaz.

Kimse intihalci bir hocadan ders almak istemez.


fatih

Adsız dedi ki...

Levent Beyciğim kimse kendi yayınlamadığı bi makalesini gidip te birine yayınlasın diye hediye etmez! Gerçi şimdi bi durup düşündüm de edebilir de ama elma ile armudu karıştırmayalım şimdi! Herkes bi zahmet kendi yazdığı makaleye sahip çıksın kardeşim, millet gider aya biz gideriz...

Özge

Adsız dedi ki...

taha kıvançtan okudum...necla arat bilimsel hırsızlıktan dolayı üniversiteden doçent seviyesindeyken atılmış...sonra hernasılsa geri dönmüş, hatta profesör olmuş, hatta ve hatta demokrasi aleyhine büyük mitingler terip etmiş, ve hatta saymayı bilmediği için çağlayan mitingine 4 milyon kişi katıldı demiş biridir...

Adsız dedi ki...

Bir proje hazırlarsanız ve bölümünüz bu projeyi yapmanıza izin vermezse vede başka birileri bu projeyi yapmaya başlarsa bu hangi kategoriye girer ve de bunun adına ne denir