TUIK Rakamlari Gercekci Degil

Gecen sene okudugum bir cok kose yazari TUIK rakamlarinin yanlis olabilecegini belirttigi zaman dikkate almamistim ama sonunda bende de jeton dustu. Son aciklanan enflasyon rakamlari yorumcularimizin ne demek istedigini anlamami sagladi. TUIK'e gore enflasyon orani %10.9 olarak gerceklesmis. Yalan. Bizim ulkemizde dolar kuru her sene enflasyona gore artar, enflasyon %70 artmissa dolar da %70 yukari gider. Simdi 2003 yilinda dolar kuru 1.6 YTL olduguna gore ve simdi dolar kuru 1.4 YTL olduguna gore Turkiye'de enflasyon dusmustur, artmamistir. TUIK faizden gecinen rantcilarin gelirlerini az gostermek ve gecen 1 sene icerisinde hazinenin odedigi reel faiz (bir sene onceki faiz orani ile gecen bir yildaki enflasyon orani arasindaki farka esit) sadece ve sadece %3 diyebilmek icin enflasyonu bilincli olarak yuksek gostermektedir.

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Turkiye'de gecen bir sene icerisinde reel faizler nasil %3 olabilir? Turkiye dunyanin en yuksek reel faizini veren ulke olduguna gore reel faizin Brezilya'daki %13 degerinden daha yuksek olmasi gerekir. Bu hesapla Turkiye'deki son bir yildaki enflasyon orani EN FAZLA %1'dir. TUIK enflasyonu yuksek gostererek hukumete avantaj saglamaya calismaktadir ama biz kul yutmayiz.

Bir cok vatandasimiz da enflasyonun ciktigina inanmiyor zaten. Ahmet Hasan isimli bir vatandasimiz "Enflasyon cikiyor diyorlar ama bize yansimiyor, bundan 5 sene once bir saatlik ucretimle yarim kilo et alabiliyorken bugun 750 gram aliyorum, gerci etin hormonlu oldugundan supheleniyorum ama neyse" seklinde sikayetlerini yetkililere duyurmaya calisiyorlar.

Birilerinin (ordu olabilir mesela) TUIK'e artik bir ceki duzen vermesi gerekli. Ataturk Ilkeleriyle celismeyecek bir sekilde istatistik yayinlamali, enflasyonu oldugundan yuksek, buyumeyi oldugundan dusuk gostermeye son vermelidir. Buyume konusuna da deginecektim ama yerim bitti. Bi saniye, daha bitmemis. Hah simdi bitti.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Çalışana vergi iadesini kaldıran yasa ile ilgili bir yazı yazmadınız sanırım, bu konuya değinmeyecekmisiniz, bu olayın kayıtdışına etkisi nedir, yurdışında bu işler nasıl halloluyor.. Çünkü bu yasanın zaten olmayan fiş alma alışkanlığını iyice körelteceğini yetkililer de biliyordur heralde, acaba çözüm yolu ne olacak?

özkan

Adsız dedi ki...

Özkan Bey bilginize, bildiğim kadarıyla vergi iadesinin kaldırılması ile ilgili bir yasa çıkmadı henüz hatta 2007 senesi için vergi iadelerinin verileceğine dair haberler çıktı!

Yani fiş ve faturalarınızı toplamaya devam ediniz efendim!

Burası Türkiye her an herşey değişebilir, hatta ben bunları yazarken de değişmiş olabilir! fekat benim bildiğim son durumu bildirmek vazifemdir!! ( pardon!!??))

Özge

Adsız dedi ki...

özge hanım sagolun.. esasen ben de fiş biriktirmye devam ediyordum, ama bugun Sn Sezer imzayı attı ve artık yasalastı,o yuzden sordum, dedgm gbi tesekkürler tekrar..

Blog Sahibi dedi ki...

Yalniz o haberi mi atladik Ozkan Bey. Ayrica "218 bin kişiye kadro çıktı, devlette geçici işçi bitti" gibi haberleri de atladik. Secim donemlerinde bu tur problemlerin cozumu aranmaz; ayrica mumkun oldugunca gelecek yillarda cok buyuk problemler cikaracak ama yakin zamanda oy kazandiracak faaliyetler icerisine girmek secim donemlerinin en gozde davranislarindandir.

Icimden gelmiyor yazmak.

Adsız dedi ki...

Vergi iadesi olacaksa fiş alırım yoksa almam diye mi düşünmek lazım? Eskiler boşunamı söylediler yani "Fişini de al Mustafa Ali" diye. Fiş isteyince bir de garip bakıyor artık işletme sahipleri, sanki kabahatliymişiz gibi