Borsa Neden Dustu?

Borsa %2 dustu, nedeni ise CHP'nin mecliste Cumhurbaskani seciminde 367 milletvekili bulunmamasini Anayasa Mahkemesine tasimasi. Piyasalar acaba dogru bir tepki mi verdi, yoksa bu bir alim firsati mi?

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Anayasa'nin 102. maddesi “Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir" diyor. Demokrasi dusmani CHP de bu ifadeyi carpitarak "mecliste o zaman en azindan 367 milletvekili olmalidir" anlaminda yorumluyor. Biz yorumumuza gecmeden once Anayasa'nin 102. maddesi tam olarak ne diyor asagiya aktarilim:

"Madde 102 – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır.

Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından otuz gün önce veya Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanına bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir.

En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir.

Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder."

Anayasa ilk iki turda 367 oy gerektigini, olmazsa ucuncu turda 275 oy alan adayin da cumbaba secilecegini belirtiyor. Simdi toplanti olabilmesi icin 367 kisilik bir katilim gerekiyorsa 184 kisi toplantiya katilmayarak cumbabayi sectirmeyebilir. O zaman neden anayasa ucuncu turda 275 oy yeter diyor ki? 275 muspet oy ve en az 367 oy kullanilmis olmalidir demeliydi. Demedigine gore 367 kisinin katilimi sarti hayal urunu olmalidir.

Boyle bir sart oldugunu dusunursek mecliste ucte bir azinligi sahip bir parti istemedigi kisiyi Cumhurbaskani sectirmez mesela. Mantikli mi bu?

Ote yandan biraz daha ileriye bakalim. Meclis baskani da ayni sisteme gore seciliyor. O zaman secimlerden sonra diyelim ki AKP haricindeki partiler koalisyon yaptilar ve meclis baskani sececekler. AKP'nin de mecliste 200 tane sandalyesi olsun. AKP meclis baskani secimlerine katilmayarak meclis baskanini sectirmezse ne yapacagiz? Sonsuza kadar meclissiz mi devam edecegiz?

Burada mantikli olan katilim icin 367 sartinin olmamasidir. Deniz Baykal da bunu biliyor ama isine gelmedigi icin boyle anliyormus gibi yapiyor. Anayasa mahkemesinin anayasaya aykiri karar verecegini dusundugu icin boyle yapiyor. Turkiye'de sozde demokrasi vardir ve Turkiye sozde hukuk devletidir diye dusunuyor. Yatirimcilar da boyle dusundugu icin bugun borsanin dusmesi normal. Anayasa mahkemesi gercekten gorevini yapiyor olsa bugunku dususu kisa vadeli alim firsati olarak degerlendirmek mumkun olabilirdi, ancak boyle bir ortam oldugunu dusunmuyorum. Bu Anayasa Mahkemesinin ilk vukuati da olmayacak. Ulkenin politikalarina secmenler karar vermelidir. Biz de gecmiste askerler karar veriyordu, simdi de hakimler.

Not: Bu yazi bana ait degildir. Bu yazi bana email araciligiyla imzasiz gonderildi, yayinlamamam halinde tehdit edildim. O yuzden yayinliyorum. Ne anayasa mahkemesine ne de ulkemizin guzide politikacilarina ve politik partilerine karsi olumsuz bir dusunce ve his tasimiyorum. Duyurulur.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

biri ekşisözlükte şöyle birşey demiş ama bu yorum ne derece geçerli onu da bilemiyorum.

akpnin cumhurbaskanligi secimi oncesi baska bir maddeyi meclis gundemine koydurarak herkese cok pis gol attigi oturumdur.
nedenine gelince; anayasanin 96. maddesi "başkaca hüküm yoksa, türkiye büyük millet meclisi üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz" diyor ya bu maddeye dayanilarak oturum acilmistir. ve acik olan oturumda once baska bir madde oylanip karara baglanmis daha sonra cumhurbaskanligi secimine gecilmistir. bundan sonraki prosedur 102. maddeye gore devam edecektir.
(notorious, 27.04.2007 16:07 ~ 16:08)

cya

Adsız dedi ki...

Barış bey hala resimdeki sansürü kaldırmadı.Barış beye sesleniyorum 25 Nisanda sansürü kaldırma sözü vermişti.Lütfen sözünü gerçekleştirmesini bekliyorum.Teşekkür ederim:)

Adsız dedi ki...

AM'nin 367 kararını vermesini beklemiyorum. cunku bu karar diger kararlara da yansiyacak..yani bundan sonra meclisin kararlarinda da etkili olacak bildigim kadariyla..benim beklentim ya gul secilecek ama secime de daha erken gidilecek..ya da gul adaylıktan geri cekilecek..korkarim birincisi olacak...benim arzum ikincisiydi..cunki hersey cikmazda..keske Genelkurmay kapali kapilar arkasinda bunu halletseydi..artik cok gec..

Adsız dedi ki...

sayin yasar erdincin ilginc tesbitleri var...tarih tekerrurden ibaret diyor kendisi..http://www.drerdinc.net/..''TSK'dan gelen bu açıklama sonrasında AKP'nin takındığı tutum ve gelişmeler, 28 Şubat sürecinde Refah Partisi'nin reflekslerini yansıtmaktadır. Yani TSK açıklamasını bir yumruk olarak değerlendirirsek, AKP bu yumruğa karşılık olarak savunmaya geçmek yerine yumruk atmayı tercih etmiştir........Hiç bir yatırımcı bu sabah "satış" kelimesine odaklanmamalı. Siz sabah satmış olsanız ve fiyatlar siz sattıktan sonra yüzde 5-10 daha düşmüş olsa bile yeniden alım yapma imkanınız yoktur. Ayrıca şu kuralı unutmayınız, herkese ulaşmış bilgi ile para kazanamazsınız. Şu an herkese ulaşmış bilgi "SAAAATTT!" diyor. O zaman bu bilgiye şu an için itibar etmeyin.''

Blog Sahibi dedi ki...

Bu Yasar Erdinc'in klasik tutumu. Birincisi Turkiye'de hala herkesin bildigi bilgileri kullanarak para kazanmak mumkun. Nedenini tam olarak bilemiyorum ama belki de bir suru insanin teknik analizin pesinden gitmesi veya cok kisa vadeli dusunmesi olabilir. Ilginc.

Ikincisi Yasar Erdinc gecen sene de Mayis krizi zamaninda borsa 42000'deyken ayni yorumu yapmisti (satmayin, tarih tekerrurden ibarettir, bir ay sonra tekrar cikar). Biz de bu yorumlari sitemize tasimis ve kendi hisselerimizin bir kismini satacagimizi duyurmustuk. Neticede ne oldugunu biliyorsunuz.

Ucuncusu, satilan kagitlarin yeniden daha dusuk fiyatlardan alinmayacagi hakkindaki soyledikleri. Haklidir, sattigimiz kagitlari daha dusuk fiyatlardan almayacagiz. Ancak bu risk algilamalarimizin degismis olmasindan kaynaklaniyor, yoksa salakligimizdan degil.Ben sahsen koalisyonlarin idaresinde olan bir ekonomide yatirim riskini cok fazla almak istemem. 90'li yillarda hep koalisyonlar vardi, ne oldugunu gorduk. Bu cetrefilli bir konu, baska bir zaman detaylica inceleriz.