Hakemler Fener'e Karsi mi?

Futbol bir oyun, neticede amac seyircileri eglendirmek. Turkiye'de ise durum biraz farkli. Politik olarak 80 ayri partiye bolunen ulkemizde futbolda bir konsolidasyon yasanmis ve 3.2 buyuk takim disinda gerisi onemsiz hale gelmis. Ilginc.

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir

Fenerbahce bugun kupadan elenince yoneticileri Ali Koc kendini tutamayarak "Şerefsizler ve hırsızlar emeğimizi çaldı. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama sürekli üzerimize oyunlar oynanıyor. Ben eğer tur da atlasaydık böyle bir konuşma yapacaktım. Artık gırtlağımıza gadar geldi. Ulusoy ve ekibi bu çirkin oyunlarına bir son versin ve elini ayağını bu işlerden çeksin." seklinde bir ifadede bulunmus.

Bu sene maclari izlemiyorum. Sene basinda bir ay sureyle izledim ve bu sene ligden bir halt olmayacagina kanaat getirerek izlememeye karar verdim. Hem de maclari izlemenin maliyeti daha onceki yillardaki aylik $30'dan $16'a dusmesine ragmen bu karari aldim. Evet, Fenerbahce'nin sampiyon oldugu 2003-2004 ve 2004-2005 sezonlarindaki maclari izledim.

Bu sene Ali Koc'un dedigi gibi hakemler Fener'e karsi mi? Vakti olan birisi bunu master tez konusu yaparak inceleyebilir aslinda. Ben hoca olsaydim, ogrencilerimden bir tanesini bu konuda tesvik ederdim. Sonucta ilgi goren bir konuya bilimsel bir cevap ariyorsunuz. Biraz yaratici olursaniz gercekten bilimsel olarak analiz edebileceginiz bir konu. (Bir babayigit ciksin bu isi nasil becerebilecegimizi aciklasin)

Ben bu sene hakemlerin Fener'e karsi oldugunu varsayacagim. Vurgulayacagim nokta ise 2004-2005 sezonunda hakemler Fener'in yaninda iken Fenerli yoneticilerin seslerinin neden cikmadigi. Gidin eski maclari izleyin, neredeyse her macta Fener'e bir kiyak yapildigini goreceksiniz. Bilimsel olarak da bunu gosterebiliriz. (Ben yapmayacagim vaktim yok)

2004 ve 2005 yillarinda da hakemlerin Fener'in yaninda oldugunu varsayacagim. Burada onemli konu hakemlerin Fener'in yaninda veya karsisinda olmasi degil, hakemlerin 3 buyuklerden birinin yaninda olmasi. Futbolun adaleti yoktur derler ama hakemlerin de adaleti yoktur aslinda. Bu sadece ulkemizde olan bir durum da degildir. Avrupa'da da, Guney Amerika'da da sonuclari manipule etmek icin hakemler kullanilmaktadir. 2002 Dunya Kupasinda Guney Kore yari finale cikti hakemler sayesinde. Amerika'da hakemlerin sonuca etkisini azaltmak icin birincisi tonla hakem kullaniliyor, ikincisi mac esnasinda oyun durdurularak goruntuler kameradan izlenerek verilen kararlar degistirilebiliyor, ucuncusu takimlarin verilen kararlara itiraz etme haklari var.

Avrupa ise 90 dakikasinin sadece 55 dakikasinda topun oynandigi bir oyunda bu tur yenilikleri hayata gecirmek icin bir caba icerisine girmeyi birak, oyunu yavaslatir gerekcesiyle engelliyor. Futbolda sonucu etkileyen uc tane karar vardir: ofsayt kararlari, penalti kararlari ve gol kararlari. Takimlara mac icerisinde 2 defa yanilma hakki taniyarak kararlara itiraz hakki vermedigimiz surece hakemlerin adaletsizligine cozum uretemeyiz. Avrupa bu kurali uygulamakta ayak diretiyorsa, biz kendi ulkemiz icerisinde bu kurali onlardan bagimsiz uygulama yoluna gidelim. Neticede hakemlerin verdigi yanlis kararlar kuluplerin gelirlerini etkiledigi icin finansal sonuclari vardir. Mahkemelere meclis oturumunda en az 367 kisi olmalidir seklindeki gerizekali konulari goturecegimize gercekten adaletsizlige neden olan bu konulari goturup soruna "yasal" bir cozum bulmamiz daha dogru olmaz mi?

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Hakemleri bilemem Tüm türkiye fenerbahçeye karşı ,herhalde başarısını çekemiyorlardır.Birazda aynaya bakmak gerek

Adsız dedi ki...

http://www.fotomac.com.tr/yaz1291-50120-107.html