Ali Dincer ve Organ Bagisi

CHP Bursa milletvekili Ali Dincer hayatini kaybetmis. Uzuldum. Ali Dincer ile bundan 13-14 sene once bir soyleside tanismistim, etrafindakileri motive eden, akli basinda, ne konustugunu bilen bir insandi. Ortalamanin 3 standart sapma uzerinde bir CHP'liydi. Hurriyet'in haberi vesilesiyle gecen zaman icerisinde neler yaptigi hakkinda biraz fikir edinebildim.

Ali Dincer gecenlerde organ nakline ihtiyac duymus. "Sansi" yaver gitmis ve organ bulmus, niye "sansli" diyoruz kendisine? Hurriyet acikliyor:

"Başarılı ameliyatın ardından tedavi süreci olumlu geçen Dinçer 31 Ocak'ta TBMM'ye gelerek Genel Kurul oturumuna katıldı. Bunun hemen ardından da Meclis kürsüsüne çıkan Dinçer, organ bağışı çağrısı yaptı. Dinçer, sağlığı ile ilgilenen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekillerine teşekkür ettiği konuşmasında, organ naklinin önemine işaret etti ve Türkiye'de yüz binlerce insanın organ nakli beklediğini, buna karşılık yılda sadece 140 kişinin organ bağışında bulunduğunu söyledi."

Bütçe Nedir    iktisat Nedir    Borsa Yorumları    Kredi Faiz Oranları    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri

Turkiye'deki durum benim dusundugumden daha da vahimmis. Demek sadece ve sadece 140 kisi organ bagisi yapiyormus. Neyse, Hurriyet'in haberine devam edelim:

"Dinçer, Belçika'da sadece organını bağışlamak istemeyenlerin dilekçe verdiğini anımsatarak, "Bu ülkede organ bağışı sorunu yok. Biz de bu konuda yeni tedbirler almalıyız" dedi. Organ bağışının bir merkezden yürütülmesi için kurul oluşturulmasını da öneren Dinçer daha sonra düzenlediği basın toplantısında da şunları söyledi:

"Nasıl askerlik doğal, zorunlu bir vatan göreviyse organ ve doku bağışı da böyle olmalıdır. Ulusal Organ Nakli Kurumu kurulmalıdır. Bu kurum, organ bağışlarını düzenleme, alma, nakil yapılacak merkezlere ulaştırma işlerini üstlenmeli, organ bağışı sağlayan, nakil yapanları maddeten desteklemelidir.""

Boylece Belcika'daki uygulama hakkinda da bilgi sahibi olduk.

Bakiniz, benim veya tanidigim hic kimsenin organ bagisina ihtiyaci yok. Basima geldi de organ bagisi meselesini o yuzden surekli gundeme getiriyorum diye bir durum da yok. Insanlarin organlarini bagislamasi (veya denetimli bir piyasada satmasi) ekonomik faydayi arttiracak bir faaliyet. Yine de gerek politikacilarimiz olsun gerekse de 140 kisi disinda halkimizin tamami olsun baslarina gelmedikten sonra organ bagisi isine sicak bakmiyorlar.

Bir de bu ulkedeki insanlarin %60'i kendisine musluman diyor, bir kismi ise muslumanlik adina hristiyanlarin veya onlarin kitabini satanlarin bogazini kesiyor. Madem muslumansiniz, binlerce dolar parayi hacca gitmeye harcayacaginiza faydali islerde kullansaniz, organlarinizi bagislasaniz kolunuz mu kopar?

Bir ustteki paragrafi dikkate almayiniz lutfen. Insanlar istediklerini yapmakta serbesttirler. Benim amacim sadece yeri geldigi icin laf sokmakti, yoksa insanlarin paralarini en iyi sekilde nasil degerlendirecegini en iyi kendileri bilir. Ayrica hacca gitmenin "bonus"u daha fazla, ote yandan Kuran'da organ bagislamakla ilgili promosyon var mi bilemiyorum. (Bu son ifade Amerika'da bir universitede hocalik yapan ekonomist bir arkadasima aittir, bilginize sunulur)

30 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Yazıyı ve geçirmeleri çok sevdim...

Özge

Adsız dedi ki...

"Madem muslumansiniz, binlerce dolar parayi hacca gitmeye harcayacaginiza faydali islerde kullansaniz, organlarinizi bagislasaniz kolunuz mu kopar?"

Burayı dikkate almayın demişsiniz ama okuyunca dikkate alıyor insan. Mantığı /alakayı anlamadım. Hacca gitmeyince para cepte kalacak, ee? Organ bağışı için üstüne para mı isteniyor? Ya da insanlar para veremedikleri için mi organ bağışlayamıyor?

Yeri gelmişken söyleyeyim bu hac meselesi takıntı haline gelmeye başladı. Alakasız bir şekilde kullanıldığına çok şahit oluyorum. Madem hacca giden bir adamsın, organını da bağışlamalısın dense daha teşvik edici olur. "Hacca gideceğine organını bağışla" derseniz zaten buna çok sıcak yaklaşmayan zıt şeylermiş gibi algılanabilir. Biri diğerinin alternatifi değil. Bunu sizin de biliyor olmanız lazım.

Peygamber hayat kadını olup da bir köpeğe su vererek onu ölümden kurtaran birinin o hareketi yüzünden cennete gideceğini söylemiş (diye biliyorum). Daha fazla (sizin ifadenizle) promosyona gerek yok herhalde?

cuneydyasin

Adsız dedi ki...

düzeltme:
zaten buna çok sıcak yaklaşmayan insanlar tarafından(...)
olacakti
c.y.

Adsız dedi ki...

gecenlerde bir haber vardi diyanet isleri baskani organ bagisi yaparak insanlari tesvik edecek diye (organ bagisinin gunah oldugunu dusunenler var ya da oldukten sonra parcanlanmis sekilde dirilecegine dusunenler). faydali olur umarim.

Adsız dedi ki...

Organ bagisi yapmayanlar, organa ihtiyac duyduklari vakit alamazlar diye bir kural cikartmak faydali olabilir diye dusunurum. Ya da o durumda kalan kisinin en az 4 yakini bagisci olmazsa, organ alamaz gibi bir kural mesela? Yillar once babami buyuk bir universite hastanesinde kaybettim. Cok miktarda kan lazim oldu ve bizden ayni grup olmasa bile ayni miktarda kan bagisi istediklerini hatirliyorum. O heyecan, uzuntu ve panik icinde bir suru yakinimiza ulastik ve istediklerinden bile fazla kani temin ettik. O an icin cok insani gelmemisti ama hak vermemek de elde degil. Madem insanimiz kendiliginden yapmiyor, kuralla, kaideyle baglamak lazim...
T'Pol

Adsız dedi ki...

Dini hassasiyet sahibi olmadığınız yazdıklarınızdan açıkca belli oluyor.Ama dindar insanların dini duyguları ile alay etme ve olur olmaz şekilde kendi kendinize fetvalar üretme hakkını nereden buluyorsunuz?
"Kur'an'da promosyon var mı?"ne demek ! (Arkadaşınıza ait bir ifade olması sizi temize çıkarmaz,Benedict bunu yaptı yemedi!)Hiç düşündünüz mü,Kur'an dediğiniz şey ona inanan için, sizi beni etrafınızda gördüğünüz veya görmediğiniz, haberdar olduğunuz ve ya olmadığınız her şeyi yaratan mikro alemlerden makro alemlere kadar bütün varlıkları bir düzen ve intizam içerisinde var eden,ilmi ve kudreti sonsuz ve eşi benzeri olmayan yegane yaratıcı Allah (c.c) ın son peygamberi Hz.Muhammed (sav) vasıtasıyla bizimle konuşmasıdır. Bilmem anlatabiliyor ifade edebiliyormuyum? Öyle en basitinden sululukla anılabilecek bir şey değildir. Ve bu benim hassasiyetim de dini fanatizm değildir.Ben sadece saygılı olmanızı istiyorum.İnanmıyorum diyebilirsiniz,sizin için hiç bir şey ifade etmeyebilir,haşa;yaratan yoktur ki kitabı olsun diyebilirsiniz,1400 yıl evvel gelmiş bu kitap(geldiyse şayet)neyi nasıl şu devirde çözecek diyebilirsiniz.Fikriniz bu olabilir ve sizin için üzülmekten başka bir şey hissetmem.Ama tutar promosyonmuş,(siz demediniz farkındayım!)çöl bedevileriymiş,deli saçmasıymış gibi hakaret-amiz şekilde bir üslup takınırsanız bunu kabul edemem.
Düşündüklerimi tam olarak ifade edemedim,vaktimde kısıtlı.
Sizden istirhamım başkaları için mukaddes olan kavramları kullanırken kavramların sahiplerinin bekledikleri saygıyı duymasanız bile göstermeniz olacak.

dragut@gmail.com

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin Dragut,

Ben burada uzun zamandir ayrimcilik yapmadan hassasiyet gostermeyen yazilar yaziyorum. Eninde sonunda sizin de kaniniza dokunacak bir yazi yazmis olmama bence sasirmamaniz gerekir. Ote yandan hassasiyetinizi de anladigimi ve hakli oldugunuzu belirtmek istiyorum.

Huzurunuzda ulkemizde bulunan 140 muslumandan (bana ait olmasa bile) kullandigim ifadelerden dolayi af diliyorum. 140 musluman nereden mi cikti? Her ne kadar "lekum dinikum veliye din" ise de benim kitabimda organ bagisi yapmayan adam agziyla kus tutsa da musluman degildir. Olsa olsa sozde muslumandir.

Genelkurmay baskani "Cumhurbaskani olacak kisinin sozde demokrat degil ozde demokrat olmasi gereklidir" demisti. Aaaaaa, simdi hatirladim, demokrat degil laik demisti degil mi? Yine dilim surctu herhalde. Ben de "Cumhurbaskani, basbakan, devlet bakani, milletvekili, her kademe devlet memuru olacak kisilerin sozde degil ozde musluman olmasi gereklidir" diyorum. Ozde musluman olmak icin kendinize her zaman su soruyu sorun: What would Muhammed do? Yani Muhammed olsa ne yapardi. Hazreti Muhammed diyeyim de saygisizlik etmeyelim. Hazreti Muhammed organlarini (ismini sakli tutarak) bagislar miydi?

Bence devletten ekmek yiyen herkesin organlarini bagislamasini zorunlu hale getirelim. Ali Dincer'in dedigi gibi nasil erkeklerimizi (zorla demeyelim de) istege bagli olmaksizin askere gonderiyorsak tum Turk vatandaslarinin da istege bagli olmaksizin organlarina el koyalim. Hatta kaynak yaratmak adina "Dovizli Organ Bagisi" sistemini getirerek 5000 euro karsiliginda insanlara bu yukumluluklerinden cikma imkani da verelim.

Ustunuze alinmayin, ayirim yapmadan her kesime laf atiyorum. Gecen hafta kendilerine "demokrat" diyen protestoculara laf atmistim, bu hafta kismet muslumanlaraymis. Neredeyse 6 aydir egitime destek kampanyasi yapiyoruz, toplaya toplaya 40 YTL para topladik. Yuzbinlerce kisi protesto yapacaginiza gidin agac dikin dedik, "Ankara'da agac mi buyur" cevabini aldik. Organ bagisini gundeme getiriyoruz, insanlar sanki cigerini istemisiz gibi ters ters davraniyorlar.

Bir seyi acikca anladim ki milletimizin felsefesi "Rabbena hep bana". Siz benim yazimdaki ifadelerden gocunmussunuz, ben ulkem insaninin cifte stardartliligindan, vurdumduymazligindan gocunuyorum. Hasan Sas'in dedigi gibi "Adanaliyim kardas, yaptigimin yanlis oldugunu biliyorum ama kendime hakim olamiyorum". Ben de kendimi fahri Adanali mi ilan etsem ne etsem de okuyucularimizin gazabindan kurtulsam?

Adsız dedi ki...

Kuran da organ bağışlamakla ilgili bir şey yok, çünkü o zamanlar organ bağışı diye bir şey yok. Tıpın ve teknolojinin o zamanlar ki seviyesi malum. Kanımca İslamda insanin yaşatılmasi önemlidir. Bir hastayi yaşatmak için organ bağışı gerekliyse yapılmalıdır."Sizin en hayırlınız insanlara hayirli olandır" diye bir ilke var. (hadis olmalı). Organ bağışı da insanlara hayırdır diye düşünüyorum. Hiçbir aklı başında Müslüman'ın da organ bağısına karşı çıkacağını sanmıyorum.

Adsız dedi ki...

Sayın ekonomix
Çözüm önerilerinizi, bir şeyler yapabilmek için uğraşmanızı takdir etmek lazım.Amcam 20 yıl evvel kronik böbrek yetmezliğinden vefat etti.Her ne kadar başından sonuna kadar bir malpractice olsa da nakil için böbrek bulunsaydı belki daha uzun yaşıyabilirdi,kim bilir?
"Her ne kadar "lekum dinikum veliye din" ise de benim kitabimda organ bagisi yapmayan adam agziyla kus tutsa da musluman degildir" ifadenizse sizde farkındasınızdır ki mesnetsiz ;zira müslüman olmak için organ bağışlamak gibi bir şart yok ve son noktada insanların içinde iman olup olmadığına hiçbirimiz karar verecek değiliz.
Öte yandan İslami hassasiyeti olan insanlar bu sıkıntının çözümünden kaçamazlar;bu güne kadar sorduğum kimseden net bir cevap alamadım, kimse ver ya da verme diyemedi. Bence vicdanda çözülmesi gereken bir şey.
Gelelim eğitim ve ağaç dikme işine: TEGV'na ,TEMA'ya veya SHCEK'na bağış yapmamam öğrencilere burs vermediğim çevre ile ilgili vakıflara yardımda bulunmadığım anlamına gelmez.Tıpkı eski elbiseleri ayakkabıları OXFAM'ın kapısına değilde başka ISLAMIC RELIEF e bırakmam gibi.
Yazdıklarınızdan gocunmam diye bir şey ise söz konusu değil.Sadece amacınız bu olmasa bile yazdıklarınızın benim için önemli bir kavrama saygısızlık içermesiydi.
Sorduğunuz şeyi yani Hz.Peygamber'(SAV)in ne yapacağını bilebilmek kesin olarak mümkün ve de cevap da olumlu olsaydı bile bence toplumun çok az bir kesiminde kıpırdanma olurdu.O kadar çok şeyde sünnete muhalif hareket ediyoruz ki sanmıyorum, bu kadar insanların zihinlerinde bariyerler olan bir konuya sadece sünnet çercevesinde uygunluk elle tutulur bir katkı sağlasın.Şayet öyle olsaydı canım memleketimde kimsenin dişinde çürük kalmazdı.

dragut@gmail.com

PS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim.

Adsız dedi ki...

Hadis verirken kaynak göstersek iyi olur, ayni hatayi ben de yaptim. Eger Buhari, Tirmizi vs kaynak göstermezsek herkes güzel bir söz uydurur, bu hadistir diye ortaya çıkar.BU ÇOK ÖNEMLİ!

Adsız dedi ki...

Siz benim yazimdaki ifadelerden gocunmussunuz, ben ulkem insaninin cifte stardartliligindan, vurdumduymazligindan gocunuyorum.

Sormayin, sormayin.

Tandogan'da vatan elden gidiyor diye miting yapildi. Hakkinda yorumda falan bulunmayacagim, sahsen imkânim olsa da katilmayacagim bir etkinlikti, fakat 300-500.000 kisi katildi.

Dün Malatya'da olan olay. Onun icin kac kisi toplanir sizce miting yapilsa? Yapilmaz gerci de yani...

Hangi olay Türkiye icin daha tehlikeli ve daha önemli? Erdogan'in cb olmasi mi, yoksa memlekette nasyonal-sosyalist-fasizan-irkci olusumlar mi (ki bunlarin önemli kismi da Tandogan mitingini düzenleyenler arasindalar).

Genel olarak Türkiye o kadar önünü görmekten aciz, neyin ülkenin gelecegi, atiyorum 2050'deki Türkiye icin belirleyici oldugunu kavramaktan uzak ki insanin ülkenin geleceginden ümidi kalmiyor bazen.

Adsız dedi ki...

Anonime
1.Hrant'ın cenazesinde kaç kişi toplandı?
2. 14 Nisan mitingi ile Malatya olayının ne ilgisi var?
Demokrasi varsa 14 Nisanlar olacak.Rabbena hep bana yok. Liberallere ve Muhafazakarlara demokrasi var ama Kemalistlere ve Milliyetçilere yok mu? Unutmayın demokrasi tahammul edebilmektir. Demokrasi demek hep sizin istediğiniz fikirlerin ifade edilebilmesi değildir. Benim gibi nasyonel den demokrasi dersi alıyorsan,acı.

Adsız dedi ki...

"Rabbena hep bana" sozuyle kastedilen kanimca su:

1. Ali Dincer kendisi organ bagislamis midir?

2. Her sene organ bulamayip olenlerden kac tanesi kendi organlarini bagislamistir? Binlerce kisinin organ bekledigi soyleniyor oysa sadece 140 kisi organ bagisliyormus.

Adsız dedi ki...

eleştiri d.g nin üstündeki yazıyla ilgiliydi. Ali Dinçer de bağışlamalı tabi, ancak bilmiyoruz bağışlayıp bağışlamadığını. Ben kendi adıma organ bağışlama işinden ürküyorum. Organ bağışı yapsam ve bir kaza yapsam,hastaneye düşsem doktorların organlarımı alabilmek için benim hayatımı kurtarmak için gereken özeni göstermeyebileceği ihtimalinden ürküyorum.Gercekten.Burası Türkiye. hastaya AİDSli kan bile verildi.

Adsız dedi ki...

Fasil:TAHARET BÖLÜMÜ
Konu:Abdestin Sünnetleri
Ravi:Ebu Hüreyre
Hadis:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim. (Bu metin Sahiheyn`in metnidir, Muvatta`nın rivayetinde: "...her abdestte..." denmiştir.)

Hadis No:3615
Kütüb-ü Sitte

Adsız dedi ki...

1.Hrant'ın cenazesinde kaç kişi toplandı?

Hrant Dink'in cenazesi sizce istisnâ miydi, yoksa standart bir durum mu?

14 Nisan mitingi ile Malatya olayının ne ilgisi var?

Ehh, bu soruya acikcasi cevap veresim yok, bu baglantiyi kuracak ya da en azindan paralellikleri görecek (vatan elden gidiyor, paranoyalarimiz vs.) kapasiteniz yoksa zaten yazismayalim.

Demokrasi varsa 14 Nisanlar olacak.Rabbena hep bana yok. Liberallere ve Muhafazakarlara demokrasi var ama Kemalistlere ve Milliyetçilere yok mu? Unutmayın demokrasi tahammul edebilmektir. Demokrasi demek hep sizin istediğiniz fikirlerin ifade edilebilmesi değildir.

Eee? Ben nerede 14 Nisan mitingi gibi mitingler düzenlenmesin, yasaklansin vs. dedim? Sahsen katilmazdim dedim o kadar. Ne diye alindiniz?

Benim gibi nasyonel den demokrasi dersi alıyorsan,acı.

yaaa, hakikaten...

Adsız dedi ki...

Tamam kapasitem yok varsayımı gecerli olsun. Ancak düzgün sorulmuş bir soruya cevap vereyim. Hranta sahip çıkılması istisnai bir durum değilidir. Tören hafta sonu yapılmış olsaydı daha çok katılım olurdu. Ben mesela katılırdım ama Ankara'da oturuyorum.

ahmet dedi ki...

Sayın Dragut,

Siz anlaşılan bizim Islamlaştıramadıklarımızdan değilsiniz.

Bu pek de hoş karşılanamayabilecek cümleyi niye sarfediyorum ? Yardım edeceğiniz, bağış yapacağınız kurumlarda Islami olma şartı aramak zorunda mısınız ? Vicdanınız yalnızca size benzeyen veya benzetilen insanlar için mi çalışmaktadır ?

Eminim misyoneler, laikler falan da böyle yapıyor diyeceksiniz. Siz öyle yapmayın efendim. Madem siz iyisiniz, kötü örnekleri kendi yaptıklarınıza mazeret olarak gösteremessiniz.

Adsız dedi ki...

blogun yan panelinde 111 dolar bağışı bir matahmış gibi sunan "yatırım fonu sahibi" beyefendi tutmuş müslümanların haccıyla dindarlığıyla ilgili caka satıyor...

Adsız dedi ki...

ooo bir o kadar da kendisi bağışlayacakmış...ne büyük bir fedakarlık...

Blog Sahibi dedi ki...

Dindar kardesim, Allah akil fikir versin sana ne diyeyim. Yatirim fonu yonetmek ve yatirim fonu sahibi olmak ayri seylerdir.

111 dolar yaptigimiz bagislarin toplam tutari degil, sitenin reklam gelirlerinin toplamidir. Tekrar Allah akil fikir versin diyorum.

"Bir o kadar da kendisi bagislayacakmis" diyen arkadas da akil yonunden pek nasibini almamis galiba. Bir o kadar bagislayacak kisi baris'tir. Allah sana da akil fikir versin.

Elestiriden pay cikarip neyi nerede yanlis yapiyoruz diye sorup, gereken duzeltmeleri yapacaginiza elestiriyi yapan kisiye saldirin, bravo. Bugun Allah icin ne yaptiniz? Dun ne yapmistiniz?

Adsız dedi ki...

Türkiye'de her yıl 70 bin kişi hacca gidiyor.

Herhangi bir kısa tatilde yurtdışı turlara çıkan sayısı da o kadar.

2006'da yurtdışına çıkan toplam vatandaş sayısı 8 milyon.

Yurtiçinde tatile çıkan yerli turist sayısı en az 1 milyon.

Allah asıl size akıl fikir versin.

Blog Sahibi dedi ki...

Yurticinde tatile cikan 1 milyon yerli turistin kac tanesi tatil donusu ortalikta ben muslumanim diye kasilip kasilip dolasiyor?

Mevzu para harcama meselesi degil, muslumanim diyen adamin kendisine bir zarari dokunmayacak (aksine buyuk sevap kazanacagi) organ bagisini yapmamasi. Musluman degilim diyen adamdan bana ne. Baskalari da bagislamiyor demek yeterli bir mazeret mi?

Adsız dedi ki...

İyi de insanları olduklarını iddia ettikleri şeyde tutarlı olmaya çağırmak gibi görev bilmiyorum ben. Asgari müştereklerde insanları uyarabilirsiniz ama ondan ötesi alakasız ahlak bekçiliği ve sizi de hiç alakadar etmez.

İnsanları organ bağışlamaya davet edebilirsiniz ama inancınız gereği bunu yapmanız şart demek size düşmez.

Blog Sahibi dedi ki...

"insanları olduklarını iddia ettikleri şeyde tutarlı olmaya çağırmak gibi görev bilmiyorum ben."

Insanlari olmadiklarini iddia seylerde tutarli olmaya cagirmak cok daha sacma olacagi icin size gore o zaman kimse kimseyi tutarli olmaya cagirmak hakkina sahip degildir oyle mi?

Sagolun ama laf olsun torba dolsun diye tartisma yapiyorsunuz. Bosu bosuna zamanimi harcadiniz. Ben de karsima mantikli bir arguman ile geleceginizi umuyordum.

Tesekkurler.

Adsız dedi ki...

"Insanlari olmadiklarini iddia seylerde tutarli olmaya cagirmak cok daha sacma olacagi icin"

Aklınıza bir tek söylediğimin tersi mi geliyor? Hayatı sizin gibi siyah-beyaz görmüyor herkes.

Madem müslümansın şöyle yap, madem milliyetçisin şöyle davran, madem solcusun böyle davran gibi ifadeler saçmalık. Adama sen kim oluyorsun diye sorarlar.

Daha basit bir örnek. Ofisinizde kan bağışı kampanyası oldu diyelim. Bazıları kan verdi bazıları vermedi. Sizin mantığınıza göre insanları bak sen müslümanım diye geçiniyosun, bak sen hümanistim diye geçiniyosun ama kan vermiyorsun vs. gibi gerekçelerle suçlamak normal. Ama biri bana söylese bunu "hadi ordan" derim.

Aynı şekilde, kimsenin iyi bir solcu olması veya humanist olması beni hiç ilgilendirmiyor. Asgari müştereklerde anlaşıp yaşayabilelim yeter.

Garip gelebilir ama El Kaide'nin yaptığı da sizin yaptığınıza benzer bişi: İnsanları kendi anladıkları şekilde İslama uymaya zorlamak. Sana ne kardeşim benim dinimden derler adama.

Siz insanları iyi ve güzel şeylere çağırın ama ötesine karışmayın. Çünkü size verilecek hesabımız yok.

Blog Sahibi dedi ki...

"Siz insanları iyi ve güzel şeylere çağırın ama ötesine karışmayın. Çünkü size verilecek hesabımız yok."

Siz benim ne yapip ne yapamayacagima karisma hakkinizi kendinizde goruyorsunuz ama.

Kimseye zorla bir sey yaptirmaya calismiyoruz burada. Siz nasil bana yukarida "tavsiyede" bulunuyorsaniz, ben de tavsiyede bulunuyorum. Belki ben de sizin kafanizdaki "blog yazari" imajina aykiri davraniyorumdur ve bu sizin hosunuza gitmiyordur.

Ben aklimdan gecenleri soyluyorum, ve bunlari istedigim sekilde soyluyorum. Soylediklerim veya soyleme bicimim sizin kafanizdaki sekle uymadigi icin uzgunum ama bu blogu kullanmak icin bize bes kurus para vermediginize gore neyi nasil soyleyecegimi de belirleme hakkiniz oldugunu dusunmuyorum. Aklinizdan gecenleri soyleyebilirsiniz, ama bu bunlari dikkate alacagim anlamina gelmez.

Yazimda ayrica "Bir ustteki paragrafi dikkate almayiniz lutfen. Insanlar istediklerini yapmakta serbesttirler. Benim amacim sadece yeri geldigi icin laf sokmakti, yoksa insanlarin paralarini en iyi sekilde nasil degerlendirecegini en iyi kendileri bilir." derken ne demek istemis olabilirim sizce?

Herkesin dini inanci kendisiyle Allah'i arasindadir. Benim anlamaya calistigim gercekten musluman olan bir kisinin organ bagislamamayi nasil rasyonalize ettigidir. Samimi olarak merak ediyorum. Benim buldugum aciklama gercekten musluman olan biri organ bagislar idi. Madem bu aciklama yanlis, dogrusu nedir? Basindan beri konusmaya calistigim konu bu ama bir turlu sira gelmedi.

Not: son sordugum soruya cevap alamaz isem tartismaya burada nokta koyacagimi belirteyim.

Adsız dedi ki...

"Benim anlamaya calistigim gercekten musluman olan bir kisinin organ bagislamamayi nasil rasyonalize ettigidir. Samimi olarak merak ediyorum. Benim buldugum aciklama gercekten musluman olan biri organ bagislar idi."

Birkaç gündür bakamadım, cevabı da geç kaldı ama neyse ben yine de düşüncemi söyleyim.

Bir kere organ bağış senedine sahip olunmaması, bu konunun konuşulmadığı, hiç bağışlanmayacağı veya en azından yakınları tarafından bağışlanmayacağı anlamına gelmez. Mesela biz eşimle karşılıklı olarak bağışlamayı düşündüğümüzü söyledik. Allah gecinden versin bişi olursa gereğini yapacağız elbette.

Bu arada, organ bağışı yapmak başka bişi karşı olmak başka bişi. Karşı olan kişi eğer hasta olup organa ihtiyacı olduğunda da almayacaksa ona da saygı duyarım.

Gördüğünüz gibi yukarıda hiç müslümanlıktan bahsetmedim. Sizinle iletişim kurmam için yukarıdakiler yeterli.

Bunların İslami açıdan da anlamı var elbette ama veya kötü müslüman olmam başkasını ilgilendirmez. Başkası bana "sen müslümansın, şöyle desene veya yapsana", YA DA "sen müslümansın, elbette öyle diyeceksin veya yapacaksın" dese karşı çıkarım, şimdi olduğu gibi. (Bkz. AD HOMINEM)

Blog Sahibi dedi ki...

Demek esinizle bagislamayi dusunuyorsunuz. Milyonda bir bulunur insansiniz diyecegim ama teknik olarak dogru olmayacak. 500,000'de bir bulunur insansiniz diyebilirim ama. 70 milyonluk ulkede 140 kisi organ bagisladigina gore her yarim milyon kisiden bir tanesi organ bagisliyor demektir.

Biz ayni seyleri soyluyoruz ama siz pek farkinda degilsiniz. Herkesin dini kendinedir, kim ne isterse onu yapsin. Benim lafim "ben muslumanim" diye ortada dolasanlara. Ya da "ben demokratim" diye ortada dolasanlara. Kusura bakmayin ama birisi ben suyum ben buyum diyorsa, digerlerine de o konuyla ilgili elestiri hakkini veriyordur.

Mesela ben ekonomistim diye burada yaziyorum, bu size beni ekonomi hakkinda yaptigim tum yorumlari elestirme hakki verir. Yalan yanlis sacmalarla insanlarin kafasini karistiriyorsam ve siz de bunun farkindaysaniz, bunu diger insanlara aciklamaniz farz olmasa bile sunnettir (en azindan caizdir).

Simdi Gungor Uras yalan yanlis rakamlari kullanarak kosesinden yazi yazdigi zaman benden "Gungor Uras iyi veya kotu ekonomisttir, bu kendisini baglar" dememi beklemeyin. Yaptigi yanlislar varsa ben bunlari soylerim, soylerim ki baskalari da ayni yanlislari yapmasin, ya da yanlislari ogrenmesin.

Neyse, konumuz organ bagisiydi. Ben hala muslumanim diyenlerin neden organ bagislamadigini anlayabilmis degilim. Insallah baska bir sefere bu konuyu aydinliga kavustururuz.

"Bunların İslami açıdan da anlamı var elbette ama veya kötü müslüman olmam başkasını ilgilendirmez. Başkası bana "sen müslümansın, şöyle desene veya yapsana", YA DA "sen müslümansın, elbette öyle diyeceksin veya yapacaksın" dese karşı çıkarım, şimdi olduğu gibi."

Insanlarin iyi veya kotu musluman olmalari sadece kendilerini ilgilendirir diyorsunuz. Peki iyi veya kotu blog yazari olmalari neden sadece kendilerini ilgilendir miyor?

Adsız dedi ki...

Sizin iyi veya kötü bir ekonomist olmanız beni ilgilendirmiyor. Söylediklerinize veya yaptığınız yorumlara "beğeniyorum veya beğenmiyorum", "anlıyorum veya anlamıyorum", "bana göre doğru veya yanlış" vs. gibi yaklaşımlar getirebilirim ama sizin iyi bir ekonomist olmanız veya olmamanız size iş verecek veya size paralarını emanet edecekleri ilgilendirir. Benim yapacağım tek şey beğenmiyorsam çekip gitmektir.

Ha adam aslında müslümanca yaşamadığı halde bir menfaat elde etmek için belli mahfillerde müslümanca görünüyor, veya A partisinde yer kapmak, ihale kapmak için mesela namazı alet ediyor diyelim, bu çok ayrı bir konu. Çünkü ortada düpedüz aldatmaca var. O zaman adamın numarasını ortaya çıkarmak normaldir.

Ama bu tür ikiyüzlülükleri olmayan bir insana sen müslümansan şunları yapmalısın demek normal konuşma ve tartışma sınırları dışında kalan bişi.

Bir insanın kimlik ve kişilik ögelerinin argümana dahil edilmesi olumsuz ve yanlıştır.

Son söyleyeceğim budur.