Finans Sinavi Sorulari

Borsaya yatirim yapan her kisinin cevaplayabilmesi gereken bir soru. 100 puan.

24 Agustos 2006 tarihinde 200 adet GARAN hissesini 4.24 YTL satin aldim. O tarihte bu kagidin ucuz oldugunu dusunuyordum, simdi ise gercek degerine ulastigi inancina sahibim. Bugun 7.05 YTL'den islem gormus. Ne yapmaliyim, GARAN hisselerini satip faize mi gecmeliyim, yoksa bir muddet daha beklemelimiyim. Hangi piyasa kosullarinda basabas cikarim?

Arbitraj Nedir    Broker Nedir    Altın Yorumları    Portföy Nedir    Petrol Fiyatları    Nükleer Santraller    Sosyalist Nedir

Basarilar

11 Yorum Var.:

Eko Yorum dedi ki...

424 YTL maliyet. 705 YTL satış. 705-424=281 YTL kar. 238 günlük % 18.5 tan faizde dursaydı (43.5 YTL) fırsat maliyetini düşelim 237.5 YTL net kar. Enflasyon aşındırmasını ihmal edelim. % 56 net kar. Ama siz ABD de yaşıyorsunuz, harcamalarınız dolardır. Biraz daha keyiflenin : 424 / 1.483 =286 $ lik portföyü...705 / 1.355 = 516 $. Yani % 80.41 lik bir kazanç dolar bazında. Yan gel yat bence,tatil falan,deniz v.s.

Adsız dedi ki...

Sn Ekonomix sizin portfoyde son durum nedir? Geçmiş yazılarınızda bir portfoy yapmıştınız hatırladığım kadarıyla?

Adsız dedi ki...

En son bu hafta basinda kontrol ettim. Ekim 2005'den beri getirisi %68 idi. Buna karsilik IMKB-100 %49 artis gostermis.

Dolar bazinda da rakamlar bir iki puan daha dusuk.

Tahvile gecis yapmasaydim performans daha da yuksek olabilirdi.

Ekonomix

Investor dedi ki...

Ekonomix hocam çok güzel bir soru.İnanın aynı soruyu bende Bolu çimentoda da düşünmüştüm.Dedim ki eğer Bolu çimento istediğim fiyata gelirse ne yaparım dedim ve biraz geçmişe baktım borsamız 2 yükseliyor 1 düşüyor sonra 3 yükseliyor 1,5 düşüyor.Anlayacağınız hızlı yükselişten sonra ne olursa olsun geri bir çekiliş oluyor istikrar yok yani.Bende buradan yola çıkarak hisseleri kesinlikle satardım dövize yatırırdım ve ya faiz.Sonra elbette borsa düşecek ki ,kriz çıkacak ki tekrar ucuza mal alıyım.İşte o zaman tekrar mal alırım tekrar doyuma ulaşınca satarım.Böyle yaparak iyi paralar kazanabilirim...

dr_watson dedi ki...

Bence garantileri satıp henüz gerçek değerine ulaşmadağını düşündüğünüz bir başka hisse senedi alın.

Vakıfbank gibi...

Adsız dedi ki...

Cevaplarda biraz rakam kullansak diyorum. Daha sonra rakamlara bakarak bir karar veririz. Borsa bir inip bir cikiyor ama bu her zaman boyle devam edecegi anlamina gelmiyor.

Yeni hisseleri isin icerisine karsitirarak analizi komplekslestirmeyelim. Sadece Garanti ve faiz alternatiflerimiz oldugunu farzedelim.

Ekonomix

Adsız dedi ki...

Sn.EKONOMİX

Garanti hisselerini tabiki satacaksınız.

Nedeni ise sizin birkaç yorum önce endeksi satıp % 12 faizin iyi bir getiri olduğunu ve bu endeks fiyatlarıyla 52000 endeks rakamı oluştuğunu belirtiğiniz bir denizde kalkıp denizin içinde balığı hala tutmayı sürdürürseniz sizin o yorumunuza tezat bir yorum olur.

Fakat bence 7,00 üstünde kaldığı müddetce tutun 7,30 zirve rakamını sayet 3 iş günü gecemeze satın 7,30 üstündeyse hiç düşünmeden satın

Cumhurbaşkanlığı seciminden sonraki ilk iş günü Garantiyi elden cıkartın.

Adsız dedi ki...

Unutmadan bir soru şayet endekste sert bir düzeltme hareketi oluştuğunda endeksten daha sert inecek hisse sizce kim olabilir.

imkb 10 hisselerinde

Ekonomix

Adsız dedi ki...

bu son sordugunuz soru beta degeriyle anlasiliyordu, degil mi?
cuneydyasin

Adsız dedi ki...

tam bilmiyorum ama eger yıllık yüzde 18,5 ten faize yatirsaydiniz 103 lira kar ederdiniz(brut kar)..(200*4,24 ytl=848 ytl paraniz)oysa garantiden suan icin 562 lira kar etmissiniz(brut)..suanki reel faizler enflasyonu yıl sonu icin yuzde 7 dusunursek yüzde 12 civarinda.Turkiye borsasi bu yil sonu da degerlenmeye devam eder...en azindan uzun vadeli dusunuyorsaniz tutmanizda sakinca yoktur bence.dolarin daha da asagiya gitme beklentileri agir oldugu dusunulurse kur riskiniz de yok suan icin..

Blog Sahibi dedi ki...

Birisi benim agzimdan bir "endekste sert bir duzeltme hareketi olursa en cok dusecek kagit ne olur" diye sormus ama o soru bana ait degil. Bu sorunun bu sinav sorusuyla da alakasi yok.

Sorunun cevabini yeni yazdigim bir yazida verdim. Uzerinde durmak istedigim borsanin yonune yonelik spekulasyonlardan ziyade vergilerin alim-satim kararlari uzerindeki etkisini incelemekti.

Cevaplariniz icin tesekkurler.