Meyve sebze fiyatları

Türkiye ilginç bir ülke. Otomotiv Sanayi Derneği sektöre ilişkin verileri her ay düzenli şekilde açıklıyor. Biz de bu verilere bakarak o iç piyasa, üretim ve ihracat gibi gelişmeleri yakından izleyebiliyoruz. Bu veriler ekonominin gidişatı konusunda kısmi bir ipucu verebiliyor. Bununla beraber, benzer ipuçlarını alabileceğimiz beyaz eşya sektörü ile ilgili verileri ise takip edemiyoruz. Çünkü Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği(BESD)’nin henüz bir web sitesi bile yok. (Oysa Orhan Gencebay bile “Her nefeste bin sitem var” demiyor mu?) Bu konuyu Orhan Karaca konjonktür takibi ile ilgili yazılarında gündeme getirmişti. Ben de yazayım dedim, belki ilgililer uyanır.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir

Neyse, beni şaşırtan durum ise meyve sebze fiyatları ile ilgili. Google’da arama yaparken rastladım, Antalya Belediyesi’nin web sitesinde meyve-sebze hali fiyat listesi günlük olarak yayınlanıyor. Baktım, geçmişe yönelik verilere Temmuz 2005’e kadar ulaşabiliyorsunuz.
Gıda fiyatları malum, ocak ayında enflasyonu yukarı çekti. Kabataslak yaptığım hesaplamalara göre meyve sebze fiyatları Antalya halinde Ocak ayında yüzde 12 artarken Şubat ayında yüzde 4 civarında artmış. Tabi bu hesap yüksek oranda istatiksel hata payı da içeriyor. Ama boş zamanı olup da ekonometrik modelleme yapacak gönüllü okuyucularımız varsa adresi duyurayım dedim.

Dediğim gibi Türkiye ilginç ülke. Teknolojik diye geçinen beyaz eşya sektörünün web sitesi yok, ama mesela Antalya halindeki sarımsak fiyatının Ocak ayında yüzde 14 artıp şubat ayında sabit kaldığını, Şubat ayında kıvırcık marul, ıspanak, bakla fiyatlarının yüzde 50 civarında düştüğünü, ama biber fiyatlarının yüzde 50’ye yakın artış gösterdiğini 2-3 tıklamayla öğrenebiliyorsunuz.

Borsada kan gövdeyi götürüyor ama ben borsadan pek anlamam. Bu yazıyı da yeşillik olsun diye yazdım. Borsa düşüyorsa cari açıktandır.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Geçmişte bahsettiğiniz beyaz eşya istatistiklerine Beysad'dan ulaşabiliyordunuz. Ancak yeni sitelerinde istatistik bölümünü kaldırmışlar. Görüşü tekrar yayınlamalarını isteyebilirsiniz.
http://www.beysad.org.tr/

Adsız dedi ki...

Bu da işin bir başka komik tarafı. Beyaz Eşya Sanayicileri'nin (BESD) internet sitesi yok ama Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği'nin (BEYSAD) var. Ben de şu BESD üyelerinin bir an önce uyanıp teknolojiye ayak uydurmada yan sanayicileri kadar bile olamayan dernek yönetimini uyarmalarını diliyorum.

Orhan Karaca

Adsız dedi ki...

Gida fiyatlari endekse bir kalemde, gida altinda, mi giriyor, yoksa bolumlere ayriliyor mu? Sadece Turkiye acisindan sormuyorum genelde nasil hesaplaniyor. Yani kurak bir mevsim sonrasi ne bileyim pririnc fiyatlari artar ama bugday fiyatlari duser bunlarin etkisi nasil hesaplaniyor?

tersaci dedi ki...

Sayın anonymous,

TÜİK bu ay hayırlı bir iş yaparak enflasyon endekslerine ilişkin grup endekslerini ve grupların içindeki alt grup ve maddeleri toplu olarak yayınladı. Son yayınlanan endeksleri incelerseniz sorunuzun cevabının istatistik kurumu tarafından verildiğini fark edeceksiniz.
Saygilar