Ogretmen Maaslari Az mi?

Bizim ailede ogretmen cok. O yuzden bu yazida yazacaklarimi kimse ustune alinmasin. Orhan Karaca dostum ogretmenler sendikasinin "Ogretmen maaslari 1923'den daha dusuk" seklindeki absurd (sacma derecesinde komik) iddiasina yanit olarak ogretmen maaslarinin 5 kat civarinda arttigini gostermis. Ote yandan 1923'den bugune kisi basina gelir 11 kat artmis. Nufusumuz da 5 kat arttigina gore ulke olarak 1923'e kiyasla 50 kat daha zenginiz demektir. Yine de bu islerin 1923'den beridir hep kotuye gittigi gercegini (!) degistirmiyor. Nerede o eski gunler be, hersey daha bir guzeldi!

Sendikalar bunu hep yapiyor. Adamlar tarafsiz degil ki. O yuzden ben sendikacilarin bir gun "Allah birdir" demelerinden korkuyorum, eger oyle bir sey olursa cok tanrili dine sahip Hindular veya Afrikali kabileler hakliymis demektir.

Hisse Yorumları   Küresel ısınma Karikatürleri  Pesimist Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir

Ogretmen maaslarinin az mi cok mu oldugu sorusunun cevabi tarihte gizli degildir. 10 sene once soyleydi, simdi soyle olmasi lazim seklindeki ifadeler hurafeden ibarettir. Ayni mantikla siyah beyaz televizyon 20 sene $1000'di, simdi $1500 olmalidir savini ileri surebiliriz. Renkli televizyon ve plazma olayina hic girmeyelim.

Peki ogretmen maaslarinin az mi cok mu oldugunu nasil anlayacagiz? Vallahi siz cok alistiniz bedava ekonomi egitimine. Once ucret olarak cocuk esirgeme kurumuna 10 YTL bagislayin, makbuzunun digital kopyasini da bana email ile gonderin ucret olarak ondan sonra cevap vereyim. Ucreti odemek istemiyorsaniz yazinin geri kalan kismini okumayin. Amerikalilarin honor sistemi (yani seref sistemi) vardir, herkes kendisini kontrol eder. Mesela isyerinde kahve istiyorsunuz, gidersiniz mutfaga, orada bir kavanoz vardir, atarsiniz icerisine 25 senti, alirsiniz kahvenizi. Kahvenin basinda kimse durmaz, kontrol etmez. Dogru seyi yapmak size kalmistir. Burada da basiniza bekci dikmeyecegim, dogru seyi yapmayi size birakiyorum. Ucret 10 YTL, pahali geldiyse okumayin. Ucreti odemeden okursaniz hakkimi helal etmedigimi de belirteyim.

Ucreti odediyseniz yazinin devamini buradan okuyabilirsiniz.

7 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

ücreti hemen ödeyemeyenler için bir kolaylık sağlarsınız umarım. O parayı bugünün faiz oranıyla tasarruf etsek diyorum ödemeye vaktimiz oluncaya kadar...
hem bi önceki yazınızdaki en uygun yatırım önerinizi yerine getirmiş hemde çocuk esirgeme kurumunun hakkını gasp etmemiş oluruz.
hh

Blog Sahibi dedi ki...

Para harcama konusunda tutarli olursaniz, gereksiz alisverislerden kacinirsaniz, o zaman ileriki bir tarihte odemenize anlayisla bakabilirim.

Ancak bu arada her ihtimale karsilik vasiyetinizi yenileyin ki obur tarafa kimsesiz cocuklara borclu olarak gitmeyin.

Not: Ileri bir tarihte yapacaginiz odemeyi enflasyon orani kadar arttirmaniz gerekecek, onu da belirteyim dedim.

Adsız dedi ki...

efendim kastımız o parayı faize yatırıp bütün gelirleriyle (yani enflasyonun da üstünde) şartların el verdiği zaman o kuruma bağışlamak.

miguel_lienzo dedi ki...

hakkınızı helal etmediğinize göre size borçluyum. İlk bağış yaptığım an sizi hatırlıyacağım. Ayrıca bilgiyi para eder bir şekilde tanımlamanız bence işin en güzel kısmı.
Bir de tavsiye www.tpe.org.tr

Unknown dedi ki...

Ekonomix kardes yazini okudum ve cok begendim. Üstüme vazife 10 ytl yi söz verdigim gibi Cocuk Esirgeme Kurumuna hemen yarin bagisliyorum, yanilmiyorsam online veya telefon yoluyla bagis yapma imkani da var. Bu modern bir bakis acisiyla kaleme alinmis yaziyi tüm vatandaslara siddetle tavsiye ederim.

6674058865369707 dedi ki...

Bağış yapmanın kolay bi yolu yok mu? Cep telefonundan mesaj gönderilebiliyor mu?
Sırf bu zorluklar yüzünden yazıyı okuyamadım.
Kızılay'a tüm GSM operatörlerinden 2868'e boş mesaj atarak 5 TYL'lik bağışta bulunabiliyoruz. Kabul eder misiniz?

Blog Sahibi dedi ki...

TEGV'e cep telefonu ile bais yapmaniz mumkun, websitelerinden gerekli talimatlara ulasabilirsiniz.