Performans Degerlendirmesi

Junior isimli okuyucumuz "borsanin costugu zamanlarda sitenizde piyasa yorumlari eksik olmuyordu. hergun portfoyunuzun kar durumunu anlatip dururdunuz. bakiyorum en son yaptiginiz yorum da birkac ay kadar once, o da yine bu yaz sonundaki sicramaya denk geliyor. borsa durdukca siz de duruldunuz." seklinde bir elestiri getirmis. Bu vesileyle 11 Ekim tarihinden beri performansimizda ne tur bir degisiklik olmus ona da bakalim.

Degerlendirmeyi bugunku birinci seans sonu fiyatlarina gore yapacagim. Oncelikle 11 Ekim'deki durum neymis bir ona bakalim:

Hisse Yorumları  Marjinal Nedir  Fiyat Kazanç Oranı Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır

"Bundan tam 1 yil once Turkiye'de yatirim yapmaya basladim. Beklentim %10 civarinda TL cinsinden reel getiri saglamakti. Ekim 2005 tarihinde halamdan aldigim 1000 YTL bu aksam itibariyle 1329 YTL'ye ulasmis durumda. Bu %32.9'luk bir getiriye tekabul ediyor. Ayni zaman zarfinda IMKB endeksi %17.7 getiri saglamis. Haziran ayinin sonundan beri IMKB endeksinin %0.9 altinda bir performans sergilemisim. Ancak buna karsilik portfoyun riskinde onemli olcude azalmalar kaydettim."

Bugun halamin 1000 YTL'si 1345 YTL'ye ulasmis durumda. Bu %34.5'lik bir getiriye karsilik geliyor. Ayni zaman zarfinda IMKB endeksi ise %18.0 getiri saglamis. Demek ki son iki ayda IMKB endeksinin %1.3 uzerinde bir performans sergilemisim. Ayrica bunu yaparken portfoydeki hisse senetlerinin agirligini %70'den %66'ya dusurmusum. Goruldugu uzere cok fazla bir hareket yok.

Borsa yorumlarinin seyreklesmesinin nedeni borsanin durgunlasmis olmasi degil, ya da okuyucumuzun soyledigi gibi sadece borsa sicrama yaptigi zaman performans degerlendirmesi yapmiyoruz, yoksa bundan bir kac hafta once borsa 41000'e ciktigi zaman da yorum yapabilirdik. Yorumlarin seyreklesmesinin nedeni okuyucularimizin cogunun ekonomi, ozellikle makroekonomi turu yazilari tercih etmesi, borsa ile ilgili yazdigimiz yazilara fazla ilgi gostermemesidir. Sonucta benim burada yapmaya calistigimi hisse.net gibi sitelerde daha fazla zaman harcayarak yapan arkadaslar var. Borsaya ilgi duyan kisiler zaten araci kurumlarin gunluk bultenlerini takip ediyorlar, o yuzden benim burada kisa vadeli yatirimlara yonelik yorum yapmamin cok bir ozelligi yok. Zaten burada defalarca kisa vadede ne olacagini bilmedigimi, kimsenin de bilemeyecegini soyledim. Uzun vadeli analizler de haftada bir degismiyor.

Ote yandan, Ekonomi Turk benim kisisel blogum olmaktan cikip bir ekonomi yorum blogu olma yolunda ilerliyor. O yuzden yeni yildan itibaren portfoyumle ilgili bilgileri yan taraftan kaldiracagim zaten. Gecen senenin basinda yaptigim tahminlerin degerlendirmesini bu yilin sonunda yaptiktan sonra da "tahminler" basligini da kaldiracagim. Hisse secmek, ekonomi ve yatirim araclari hakkinda tahmin yapmak riskli seyler; dogru tahmin yaptiginiz zaman kimse gelip de "Vay abi ya, Hindistan cikacak dedin, sen soylediginden beri %40 cikti; Bank of America iyi kagit dedin, %25 cikti, dunyanin piyasa degeri olarak en buyuk bankasi oldu; altin %25 cikti, vs." demiyor. Gelenler "Ya sen bize faiz ve enflasyon dusecek, dolar YTL karsisinda sabit kalacak dedin, paranizi faize degil borsaya yatir dedin, senin sozunu dinleseydik cok zarar etmistik, sen bu isten anlamiyorsun" diyorlar. Yaptigim butun islemleri sizlerle paylasiyorum, ne aliyorsam ne satiyorsam soyluyorum, yine de yaranamiyorum. IMKB endeksinin %16 uzerinde getiri saglamisim, 14 aylik reel getirim %23 civarinda adamlar hala sikayet ediyorlar.

Yine de kuru kuruya yapilan yorumlara veya laf olsun torba dolsun turunde soylenen sozlere fazla aldiris etmeyen okuyucularimiz da var. Onlar icin de kisa bir piyasa analizi yapacagim. Turkiye borsasi son bir yildir yerinde sayiyor, birakin BRIC (brezilya, rusya, indistan, ve cin) borsalarini amerikan, alman, ingiliz ve fransiz borsalarindan bile daha az getiri saglamisiz yilbasindan beri. Neymis efendim, cari acigimiz yuksekmis, faizler yuksekmis, politik belirsizlik varmis. Velhasil boyle riskli bir ortamda sirketlerin karlari yukselse de piyasa degerleri yukselmiyor. Kisa vadede ne olacagini her zaman oldugu gibi bugun de bilmiyorum. Uzun vadede ise riskler azalacak ve borsa cikacaktir. IMKB'nin genel F/K carpani 10 civarinda, bu Amerika ve Hindistan borsalarinda 17 civarinda, riskimizin dusecegini veya buyume potansiyelimizin artacagini dusunuyorsaniz borsamizin da simdikinden %70 daha degerli olacagini gormeniz lazim. Yok uc ay sonra kriz cikacak diyorsaniz (hazirandan bu yana dolar mevduatlari $10 milyar artmis ve $70'e yukselmis), ben de keske ciksa da biz de ucuzdan biraz daha kagit alsak diyorum.

Neyse, yazi uzadi tadi kacti.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

yatirim bankaciligi yapiyorum diyorsaniz, alisik olmalisiniz bunlara. cevap icin tesekkur.

Adsız dedi ki...

Yazılarınızda "kısa vade tahmin yapamam ve kimse de yapamaz" diyorsunuz. Finans alanında doktora yapmışsınız ve fon yönetiyorsunuz. Bu yüzden Kaos teorisini duymadığınıza ihtimal vermiyorum. Bu teorisi sizin söylediğinizin tam tersini söylüyor; "Uzun vadede tahmin yapılamaz, sadece kısa vadeli hatta çok kısa vadeli tahmin yapılabilir". Yani kelebek etkisi geçerlidir. Hiç tahmin edemeyeceğiniz küçük bir olay, piyasanın uzun vadeli yönünü değiştirebilir. Bu yüzden aynen hava tahmini yapıyor gibi sadece kısa vade tahmin yapmak mümkündür.
Siz böyle söylerken sadece etkin pazar hipotezine inandığınız ve random walk'ın geçerli olduğunu düşündüğünüz için mi böyle söylüyorsunuz, yoksa bunu bilimsel bir gerçeklik olarak mı aktarıyorsunuz. Eğer kendi inancınız ise diyeceğim bir şey yok. Ama bilimsel gerçeklik olarak öne sürüyorsanız okuyucularınıza yanlış bilgi aktarıyorsunuz. Bu kötü niyetle olmayabilir ama yanlış olur. Çünkü bu durumda bu konudaki literatürden haberiniz yok ve sadece etkin pazar hipotezini biliyorsunuz demektir. Örneğin Akademik dünya çok kısa süre öncesine kadar Teknik Analiz ile dalga geçti. Ama son 5 yılda bu konudaki bilimsel makale sayısı çığ gibi büyüdü. Bu konuda ciddi bir tartışma var ve teknik analizin işe yaradığını düşündüğümden değil ama Kaos gibi teorik temeli olduğu için önemsiyorum. Ayrıca piyasa psikolojisi, davranışsal finans literatürü de zaten etkin pazar hipotezine ciddi bir darbe vurdu. Kahneman beynin rasyonel bir karar verici olamayacağı konusundaki çalışmaları nedeniyle nobel aldı. Eğer karar vericilerin rasyonel karar veremedikleri tezi geçerliyse ki Kahneman'ın çalışmaları bunu ispatlıyor, etkin pazar hipotezini savunmak anlamsızlaşıyor. Bir sürü kendini ispatlamış yatırım gurusu var. Bu kişilerin piyasayı nasıl yenebildiklerini etkin pazar hipotezi ile açıklayamazsınız.
Bir çelişki daha dikkatimi çekiyor. Siz fon yöneticisisiniz. Bu durumda etkin pazar hipotezine (EMH) inanmamanız gerekiyor. Ama söylemleriniz hep EMH'i destekler nitelikte. Çünkü bir şekilde piyasanın getirisinden daha iyi bir getiri elde etmek için bu işe girmişsiniz. Aksi halde her hisseden bir tane alırsınız ve S&P500'ün veya Dow Jones'un getirisini elde edersiniz. Boşuna uğraşmanıza gerek yok. Demek ki, Fundamental Analiz'e inanıyor ve piyasayı yenebileceğinizi düşünüyorsunuz.
Bu arada birşey dikkatimi çekti. İMKB'nin F/K'sının 10 olduğunu söylüyorsunuz. Bu veriyi nerden aldınız. Siz mi hesapladınız? Benim hazırladığım bir excel sheet'de online olarak İMKB'nin F/K, PD/DD ortalamlarını izliyorum. F/K'lar hesaplanırken her şirketin piyasa değerine göre ağırlıklandırılmış ortalamayı alıyorum. Tarihsel (Historic) F/K 15.7 çıkarken, Prospective (ileriye dönük) F/K 14.2 çıkıyor.
Sonuç olarak; Tonis Vaga'nın yazdığı "Profiting From Chaos" ve John Allen'in yazdığı "A Mathematician Plays Stock Market" kitaplarını okumanızı öneririm. Bunun haricinde Bernice Cohen'in yazdığı "The Edge of Chaos" kitabı da faydalı bir eser. Bu konudaki bilgi dağarcığınızı genişletir. Kısa vade tahminlere ilişkin görüşlerinizi değiştirebilir.
Makro ekonomi üzerine yazmış olduğunuz yazılara gelince, Asya krizini ciddi bir şekilde incelemenizi öneririm. Ekonomide Mikro bozukluklar varsa, tasarruf açığınız tarihsel en yüksek seviyelere çıkmışsa, ortayı güllük gülistanlık gösterirken, Deniz Hoca'nın Ekodiyalog'da 21 Şubat 2001'den 2 gün önce "devalüasyon olacak diyenlere kanmayın" dedikten sonra toplumun gözünde düştüğü durumlara düşebilirsiniz. Ayrıca www.tcmb.gov.tr adresinde son yayınlanan çalışmaya da bir bakınız, bizim şirketlerin aktif ve pasif yapısı nasıl bir işaret veriyor değerlendirme şansınız olur. İlki 2003 yılında yapılan bu çalışmanın çarpıcı sonuçları var. Bu çalışma kısaca "ayranımız yok içmeye, tahteravanla gidiyoruz...." diyor. Ya da ben öyle anladım. Herhangi dışsal veya içsel bir şokla Sudden Stop'a yol açacak bir gelişme olduğu anda, ortalığın ne hale döneceğini bu verilerde çok net görebiliyorsunuz. Eminin sudden stop literatürü hakkında derin bilginiz vardır ama hiç bu konuda yazmadınız. Yani içimden bir his, hep kendi görüşünüzü destekleyen bilimsel çalışmaları sunduğunuzu ve aksi olanları görmezden geldiğinizi ama bunu kötü niyetle yapmadığınızı söylüyor.
Saygılarımla...

ahmet dedi ki...

Sayin Akpinar,

Kaos teorisiyle iliskili yazilar yayinlamak istiyor fakat kimse okumaz diye endiseleniyordum. Konuyla ilgilenen en az bir kisinin çikmasi beni heyecanlandirdi.

Iki seyi birbirine karistiriyor olabilir miyiz ? Üç yil sonraki dolar fiyatinin öngörülebilir olup olmadigi ayri konudur, bütün bu dönem boyunca ekonomide istikrarin korunup korunamayacagi ayri. Biz dolarin fiyatinin belirsizligini istikrarsizla esdeger tutariz. Halbuki aslinda istikrar için kurun uzun dönemde BILINEMEZ olmasi gerekmekte. Bu sebepeten Merkez Bankasinin Mayis ayinda yaptigi gibi belli kur seviyesini gösterecek sekilde piyasaya müdahale etmesini faul olarak degerlendirilmesi gerekir. Çünkü oyuncular bu kur seviyesini göre oynamaya baslarlar, sonuç uzun vadede istikrarsizliktir. Istikar için sistemin KAOTIK çalismasi gerekir. Bu konuyu netlestirecek bir yaziyi kaleme alacagim.

Özetle sunu söylemek istiyorum: Kaos'la istikrarsizlik ayni seyler
degildir. Uzun dönemde sistemin istikrarli oldugunu söylemek kaos teorisiyle asla çelismez. Evet, Lorenz faz grafigini izleyecek olursak (Kelebek seklinde bildiginiz gibi), baslangiç degerinde en ufak bir sapmanin uzun vadede bizi çok uzak noktalara tasidigini görürüz. ANCAK grafik üzerinde uzun dönemde ne kadar giderseniz gidin hiç bir zaman yönünüz SONSUZA yakinsamaz. Ise makro açidan bakan politika belirleyicileri için önemli olan da budur; yani kurulu sistemin istikrarli olup olmadigi. Görebildigim kadariyla siz mikro ve makro skalayi ayni potada eritmeye kalkmissiziz. Halbuki bunlari ayirmak gerekiyor.

Bu konuda çok sey söylenebilir. Ancak teknik terimleri fazlaca kullanmaya basladigimizda okuyucu kitlemiz üç kisiye inecektir. Ben tartisilmaya devam edilmesini çok isterim. Ancak çok küçük bir grup içinde kalmamak sartiyla.

ahmet çavusoglu

Blog Sahibi dedi ki...

Hakki Bey,

Oncelikle yorumunuz icin tesekkur ederim. Bana Kaos teorisi ya da oyun teorisi demeyin, bu konulara hic girmeyeyim, sagolun.

IMKB'nin Fiyat/Kazanc oranini nereden bulduguma gelince, ben Ak Yatirim'in gunluk bultenlerini takip ediyorum, ayrica temel liste adi altinda bir dosya da gonderiyorlar. Bu dosyada 2006 icin tahmini F/K orani 11.3, 2007 tahmini F/K orani ise 9.6 verilmis. Kendim hesaplamiyorum.

Etkin pazar hipotezi ile ilgili yorumlariniza yonelik bir yaziyi ayrica yazacagim.

Tesekkurler.