Döviz Hesap

Hurriyet gazetesinin haberinde soyle deniyor:

"Türkiye ekonomisi son 30 yıldır yaşadığı yüksek enflasyon ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle içine girdiği "dolarizasyonun" etkisinden bir türlü kurtulamıyor. Nitekim son 11 ayda bankalardaki toplam döviz mevduat hesapları enflasyonun üzerinde, yüzde 15.6 oranında artarak 91 milyar 812 milyon dolara çıktı." ( bkz. yüzde hesabı nasıl yapılır)

Imzasiz yazilmis yazi, yoksa yazarini afise edecektim. Doviz mevduat hesaplari enflasyonun uzerinde artmismis. Doviz hesaplarindaki artisla enflasyon arasinda ne baglanti var ki bunlari karsilastiriyorsun cahil? O zaman ben de "Galatasaray'in bu sezon yedigi goller enflasyonun uzerinde artis gosterdi" diye haber yapayim. Hurriyet ekonomi (ekonomi nedir?) bolumune bedava haber nasil yapilir egitimi vereyim. Ayni verileri kullanarak ben de bir haber yazayim:

Bütçe Nedir    iktisat Nedir    Borsa Yorumları    Regülasyon Nedir    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri

Dolar hesabi $92 milyara cikmis, bankalarimiz da bunlara %4.75 faiz veriyorlar. LIBOR faizlerinin %5.4 oldugunu goz onune alirsak vatandaslarimiz son 11 ay icerisinde bankalarimiza yaklasik $13 milyar dolarlik krediyi LIBOR - 65 bps faizden verdiklerini goruruz. Is Bankasi'nin 700 milyon dolarlik krediyi LIBOR + 110 bps'den aldigini goz onune alirsak dolara gecen tasarruf sahiplerinin bankalarimiza her sene yaklasik $1.5-2 milyar dolarlik subvansiyonda bulunduklari gercegini farkederiz.

Yazinin basligini "Dolarizasyonun maliyeti" olarak degistirip ve yazinin sonuna da "Aydin Dogan cok yasa" ibaresini eklerseniz hem super bir yazi yazmis hem de isinizi garanti altina almis olursunuz.

0 Yorum Var.: