Dolarin Degeri Nasil Hesaplanir

Stanford Universitesinden Ronald McKinnon Amerika'nin car aciginin kapanmasi icin dolarin yukselmesini isteyenlere bu goruslerinin neden yanlis oldugunu anlatan bir yaziyi bugunku Wall Street Journal'da kaleme almis. Verdigim linkten yazinin sadece baslangicini gorebiliyorsunuz maalesef, tamami icin para odemeniz gerekiyor. O yuzden ben size cok cok kisa bir ozet yapacagim. Verdigim ilk linkten McKinnon'un eski yazilarina gidip ne tur goruslere sahip oldugunuzu kendiniz de gorebilirsiniz ama.

Neyse McKinnon Amerika'nin cari acigini azaltmanin 3 yolu oldugunu soyluyor.

Menkul Kıymetler Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

1. Amerika'nin butce aciginin kapanmasi ve butce fazlasi verilmesi.

2. Amerika'da tasarruflari arttirici vergi duzenlemelerine gidilmesi

3. Amerika'daki tuketimin kademeli olarak azaltilmasini ve dunyanin geri kalan kesimlerindeki tuketimin de kademeli olarak arttirilmasini saglayacak politikalarin izlenmesi.

Dikkat ettiyseniz dolarin degeri dusurulmeli demiyor. Dolarin degerinin ani sekilde dusmesinin iceride enflasyona neden olacagini ve bunun sonuclarinin ise daha vahim olacagini soyluyor. Neyse kendiniz arayin bulun bu adamin yazisini.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

bu onerilerin nesi carpici anlayamadim. cari acigin tasarruf eksi yatirim oldugunu bilen herksn duz mantikla cikaracagi seyler.

Blog Sahibi dedi ki...

Onerilerin carpici bir tarafi yok. Biz de ayni seyi soyluyoruz zaten. Carpici olan bu basit cozume karsin bazi kisilerin, Steve Roach gibi, hala Amerika'da faizler yukselmeli ve dolar deger kaybetmeli seklinde cozum onerilerinde bulunmalari.

Ayni sey Turkiye icin de gecerli. Bir cok kose yazari YTL deger kaybederse cari acigin cozumunde onemli bir mesafe alinir seklinde dusunuyorlar. Adam yazisinda, tamamini okuyabilirseniz, bu dusuncenin yanlis oldugunu belirtiyor.