Secim Ekonomisi

Bugunku yazimiza coktan secmeli bir soru ile baslayalim. Ben AKP hukumetini simdiye kadar neden destekledim?

a. Erdogan'in kara kasi kara gozu yuzunden
b. Hukumetin politikalari bana ve ortaklarima milyonlarca (!!!?) dolar kazandirdigi icin
c. Turkiye'deki rantcilarin devletin sirtindan zengin olmasini istedigim icin
d. Sagci gorunup aslinda gizli bir sosyaldemokrat parti olduklari icin
e. Basindan beri butce disiplini uyguladiklari ve butce acigini sifira yaklastirdiklari icin
f. Giciklik olsun diye
g. Erdogan attan dusen ilk Turk basbakani oldugu icin

Menkul Kıymetler Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Bu sutunlarda defalarca Turk ekonomisinin krizden sonra son derece basarili bir performans sergilemesinin temel nedeninin yapisal reformlar ve kati butce disiplini oldugunu ifade ettik. Azalan butce aciklari ulkemizin riskinin (risk nedir?) dusmesine ve dolayisiyla Turk varliklarinin cazibesinin artmasina neden olmustur. Bu nedenle ulkeye simdiye kadar gorulmemis miktarlarda yabanci sermaye girisi olmus, Turk borsasi 4'e katlamis, reel faizler %40'lar seviyesinden %10'lar seviyesine gerilemis ve gayrimenkul fiyatlari 3'e katlamistir.

Bugun Ak Yatirim'in gunluk bulteninden okudugum kadariyla 2007 yilinda butce harcamalari bu seneye kiyasla %19 arttirilacakmis. Hedeflenen butce acigi da bu seneki 14 milyar YTL'nin uzerinde 23 milyar YTL imis. Hukumet secim planlarini masaya yatirdi gibime geliyor. Bana secim yuzunden 15 milyar YTL'lik ek harcama yapilacak gibi geliyor. Kaynagi ne olacak bu ekstra paranin peki? Bilemediniz vergiler degil, ek borclanma.

Bu hic de iyi haber degil. Henuz hic bir sey kesinlesmis degil ama uzun vadede faizlerin yukselme olasiligi bence artti. Secimlere kadar her sey yolunda da gidebilir ve AKP bu 15 milyar YTL'lik rusvetin neticesinde yine tek parti olarak da cikabilir. Yine de ben bu tur riskleri alacak bir yatirimci degilim. Simdiye kadar hukumetin kararli mali politikasina guvenerek yatirim yapiyordum bundan sonra artan riskleri goz onune alarak portfoyumu olusturacagim.

Ilk etapta elimdeki hisselerin bir kismini uygun fiyatlardan satmayi dusunuyorum. Bugun 200 adet TSKB hissesini 2.96 YTL'den sattim. 200 adet AKBNK'i ise 8.30'dan satmaya calistim ama basarili olamadim. Pazartesi bir daha denerim.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Seçimden koalisyon çıkarsa, işimiz o zaman daha zor derim.

Eflatun

Adsız dedi ki...

Şimdi bu hükümet olmasaydı da, "Kahretsin ABD" diyen bir hükümet olsaydı, o zaman da bu istikrarlı(!) ekonomi olur muydu?
Sizin yazılarınızda sürekli gördüğüm şey, uluslararası ilişkilerle ekonomi arasında bağlantı kurmuyor olmanız. (uluslararası iktisat demedim)

Adsız dedi ki...

Amerikadan Turk borsasina nasil giriliyor?Yazrsaniz sevinirim.Tesekkurler.Ahmet

Blog Sahibi dedi ki...

Ben gecen sene Turkiye'ye tatile gittigim zaman hesap actirmistim. Simdi de alim satimlari internet uzerinden hallediyorum. Hesaba para eklemek istedigim zaman Turkiye'deki tanidiklara para yolluyorum onlar hesabima yatiriyorlar.