Bugday Ureticileri Zor Durumda!!

Ekonomi Turk basinin onde gelen gazetelerini atlatip bir ilke imza atarak bugday ureticilerinin sorunlarini haber yapiyor. Dikkatinizi cekti mi bilmiyorum ama bu sene gazetelerimizde bugday ureticilerinin yasadiklari zorluklardan bahseden bir tek haber bile goremedik. Niye mi?

Bu yil bugday fiyatlari %57 oraninda artis gosterdi. Hatta son 10 yilin en yuksek seviyesine yukseldi. En buyuk bugday ureticilerinden Avustralya'da kuraklik cikmasi sonucu (Ingilizce habere buradan ulasabilirsiniz) uretim 25 milyon tondan 11.5 milyon tona dusmus. Ayrica Arjantin ve Ukrayna'da da boceklerden oturu uretim azalinca bugday fiyatlari firlamis. Ancak bizim haber yapmak istedigimiz konu bu degildi.

Bu durum karsisinda bugday ureticileri birligi "Vallahi her basimiz dara dustugunde devlete kosuyorduk, bu sene bugday fiyatlarinda beklemedigimiz artislar meydana gelince de tersini yapalim dedik ve bugday satislarinin beklentilerimizin ustunde gerceklesen kismini devlete devretmeye karar verdik" seklinde bir aciklama yapmis!!. Tabii ki bugday ureticileri birligi diye bir birlik yok, ve beklenmedik fiyat artislari sonucunda kimse cikip da havadan gelen ekstra paralari devlete verelim de demiyor. Haber yapmak istedigimiz konu bu da degildi. Haber yapsaydik bile insanlarin bir kulagindan girip diger kulagindan cikardi.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı

Haber yapmak istedigimiz, okurlarin, izleyicilerin, politikacilarin ve medyanin uzerine baliklama atlayacagi konu su. Bu seneki bugday fiyatlarina bakip agzi sulanacak bir cok ciftcimiz bir daha ki donemde bugday uretimine abanacaktir. Oysa gelecek sene Avustralya'da veya baska bir yerde ciddi bir kuraklik cikma olasiligi cok dusuk oldugundan fiyatlar gerisin geri dusecektir. Hatta artacak uretimden dolayi "normal" fiyatlarinin bile altina dusecek ve bir cok bugday ureticisi "Fiyatlar gecen seneki seviyesinin yarisina indi, maliyetimizi bile karsilayamiyoruz, devlet bir sey yapmiyor" seklinde feryat etmeye baslayacaktir. Hatta bir grup bugday ureticisi Ordu-Fatsa karayolunu "Gecen sene findikcilar da bu yolu kapatti ve basari sagladilar" diyerek kapatma yoluna gidecektir. Gazetelerimiz ve televizyonlarimiz yoksul bugday ureticilerini ekranlara cikarip "NERDE BU DEVLET" diye "haber" yapacaklar. Ancak 2007 senesi secim yili oldugundan ciftciler bu sene istediklerini gayet rahatlikla alacaklardir.

Biz Ekonomi Turk olarak bu durumu gundeme getiren ilk gazeteciler oluyoruz. Bir kere de reaktif degil proaktif olalim ve sunlari yapalim:

1. Ciftcilerimizin tamamina bugday uretmelerini oneriyoruz, kafaniz calisiyorsa bugday uretin. Devletten "hakkinizi" nasilsa secim yilinda soke soke alacaksiniz, risksiz kazanc yani.

2. Devletimize de butce gorusmeleri su siralar yapiliyor, gelecekte "zor duruma" dusecek bugday ureticileri icin yapacaklari harcamalari simdiden butceye eklemelerini oneriyoruz. En azindan gelecek sene bu harcamalarin finansmanini nasil yapacagiz diye kara kara dusunmek zorunda kalmazsiniz.

Demedi demeyin.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Super Fikir! Tarim'dan anlamak gerekmiyor nasilsa, seneye ciftciyim haberiniz olsun. Hic aklima gelmemisti, bir de ODTU mezunu isletmeciyim guya.

T'Pol

Adsız dedi ki...

Ekonomi ile mantığın ve rasyonalitenin ne ilgisi var Ekonomiturk bey.

Allah kerim.Çiftçimiz buğdaya bi yüklensin de..

Allah Devletimize Zeval Vermesin :)

Adsız dedi ki...

Hakikaten iyi fikir, yanlız zor iş ya bu. Tarım üreticilerini kordine eden bir kurum varmı, varsa başarılımı doğrusu merak ediyoruz.
Yanlızca buğday üreticileri değil diğer ürünleri üretmek isteyenler içinde böyle bir yol haritası çizilebilse çok faydalı olur bence.

Akın Ozansoy

Blog Sahibi dedi ki...

Akin Bey,

Piyasalarda riskini azaltmak isteyen ya da diger bir deyisle sigorta almak isteyen her kim olursa olsun bunu yapmanin yollari mevcuttur. Ancak bu tur urunlere yeterince talep olmadigini daha once de belirtmistik.

Ciftciler de kendilerini gelecekteki fiyat dususlerinden sigorta yaparak koruyabilirler ama bu isten anlayan kac tane ciftci var ki?

Adsız dedi ki...

Ekonomi Türk gelecekten bize haber göndermis. Üstelik gazetelerde çikacak 'haberleri' bile simdiden okumus olduk. Artik gazete falan almamiza da gerek kalmadi. Zaten alsak bile paramizi sokaga attigimiz için degil, bizi, yani tüketicilerini 'kusbeyinli' sinifina soktuklari için kizmaliyiz.

ahmet çavusoglu