Ak Koyun Kara Koyun

Bugun ikinci ceyrek buyume rakamlari aciklandi. Hesaplasma zamani geldi. Oncelikle 21 Mayis tarihinde Asaf Savas Akad'in yazisina karsilik yazdigimiz yaziyla baslayalim. Bundan 3.5 ay once Akad ekonomide sert bir inis bekledigini belirten bir yazi yazmisti. Bilmeyenler icin sert inisin ekonomide ciddi bir resesyon anlamina geldigini belirtelim, Turkiye icin 1999 ve 2001 krizleri sert bir inistir mesela. Hatirlarsaniz Mayis ayinda piyasalarda kan govdeyi goturuyor, herkes cikis kapisina hucum ediyordu. Asaf Savas Akad da kan kokusunu aldigindan olsa gerek, 2005 yilinda yaptigi gibi 2006 yilinda da ekonomik kuculme bekledigini dunya aleme kosesinden ilan etmis.

Biz de bu yaziyi okuduktan sonra ekonomide 2006 yilinda olabilecek en kotu sonucun en azindan %4'luk bir buyume oldugu tahminini yaptik. Normalde 2006 icin buyume beklentimizin ise %6-7 civarinda oldugunu soyledik.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   A Tipi Yatırım Fonu Nedir?   Olasılık nedir?   Dışsallık Nedir

Bu yazidan 1 ay sonra ilk ceyrek buyume rakamlari aciklandi ve rakamlar benim beklentilerimin altinda ve piyasanin beklentilerinin uzerinde cikti. O donemdeki yuksek faizleri ve yuksek doviz kurunu da goz onune alarak ikinci ceyrek icin %5.5'lik bir buyume tahmininde bulundum.

Bugun ikinci ceyrek buyume rakamlari aciklandi. GSYIH ikinci ceyrekte %7.5 buyumus. Ba ba ba ba ba ba ba ba!!! Adamin suratina samar gibi carpan rakamlar bunlar. Faizlerin artmasi bile Turkiye'nin buyumesini frenleyememis. Demek ki doviz kurundaki artis bizim urettigimiz urunleri daha rekabetci hale getirmis ve sanayi uretimine yaramis. Ben faizlerdeki artisin ekonomiyi biraz olsun yavaslatacagini dusundugum icin ikinci ceyrek icin yaptigim buyume tahmini biraz muhafazakar kalmis. Asaf Savas Akad'in yaptigi tahmin icin ise fazla bir yorumda bulunmak istemiyorum. Soylenebilecek tek soz "Yine yanlissiniz Bay Yanlis"

Yeri gelmisken ekonomi gazetecilerine de hakettikleri lafi soylemek istiyorum. Butun sene boyunca felaket haberleri verip milletin uykusunu kaciriyor, adamlari tedirgin ediyorsunuz. Dunyadaki en buyuk buyume rakamlarindan biri her uc ayda bir aciklandikca nasil hissediyorsunuz? Bu "Turk Milli Takimi cok kotu, kesin 5 yiyecekler" diye haber yaptiktan sonra Milli takimin dunya ucuncusu olup gelmesi gibi birsey. Allah sizi davul etsin, baska birsey demiyorum.

Son olarak genclere bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Hayatta basarili olmanin en kestirme yollarindan bir tanesi kendinizi pazarlamasini bilmeniz. Teknik bilginiz cok derin olmasa bile iki kelimeyi bir araya getirmesini biliyorsaniz, kartlarinizi da iyi oynarsaniz dunyanin en bilgili adamlarindan bile daha basarili olursunuz. O yuzden kafanizi kitaplara cok fazla gommeyin, yaz aylarinda deniz kenarina tatile gideceginize satis ve pazarlama yeteneklerinizi gelistirebileceginiz islerde (cok para kazanamasiniz bile) calisin. Bakin Salih Neftci ve Asaf Savas Akad oyle ustun satis yetenegine sahip olmasalar bile cok basarili insanlar. Haa, bu kisiler biraz daha bilgili olsalar (piyasa tahminleri tutsa mesela) ve biraz daha ustun satis yetenegine sahip olsalar her sene milyonlarca dolar para kazanabilirlerdi. Yine de ortalama Turk vatandaslarina kiyasla cok basarililar.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Eğer yazınızın son bölümlerinde bir miktar ciddilik payı varsa birsoru sormak isterim: İleride, alanında yetkin ve düzgün insanların bulunduğu yerlerde düzgün mevkilere gelmek istediğimiz zaman da sadece satış yöntemi geçerli olacak mıdır yoksa bir zaman sonra bilgisizliğimiz ortaya çıktığında ister istemez eksik bir konumda kalır mıyız?