Tahmin

Ekonomide olacaklari tahmin etmenin bir kac yolu vardir. Bunlardan bir tanesi cok iyi bir model kurarsiniz ve bu modelin sonuclarina dayanarak tahmin yaparsiniz; biz genelde bu yontemi kullaniyoruz. Bugun baska bir yontem kullanarak bir tahminde bulunacagim. Basit bir yontem. Bu yontemde once gecmiste oldukca fazla sayida yanlis tahminde bulunmus bir kisi bulunur, daha sonra ise bu kisinin gelecege donuk tahminlerinin tam aksi tahmin edilir.

Eger kotu tahmincimiz gercekten kotu ise, onun tahminlerinin tam tersini kullanarak cok iyi tahminlere ulasabiliriz. Bu yontem icin sectigim kotu tahminci Asaf Savas Akad. Pazar gunku yazisinda 2005 yilinin ikinci yarisinda (hani su %10 civarinda buyudugumuz 2005'in ikinci yarisi) yumusak inis tahmini yaptigini ve yanildigini soyluyor; simdi ise yumusak inis erken gerceklesmedigi icin onumuzdeki donem icin biraz daha sert bir inis tahmininde bulunuyor.

Asaf Savas Akad kopekbaligi gibi bir tahminci, kan kokusunu aldigi zaman ekonomik yavaslama tahmini yapan birisi. Hatirlarsaniz gecen sene de bu zamanlar faizler cok "yuksek" oldugu icin ekonomik yavaslamanin olacagi dusunuldugu zamanlarda "yumusak inis" tahmininde bulunmustu. Ben bugun Savas Akad'in yaptiginin tam tersi bir tahminde bulunacagim ve ekonominin en kotu ihtimalle yumusak inise gececegini (%4 buyume), normalde de %6-7 civarinda bir ekonomik buyumenin gerceklesecegini soyluyorum. Eger ekonomik buyume %4'un altinda gerceklesirse Savas Akad'in yaptigi "sertimsi inis" tahminin dogru ciktigini kabul edecegim. Amerika'da sertimsi inis dediginiz zaman bu en fazla %2 buyumedir ama olsun, ben Akad'in kotu tahminciligine guveniyorum ve tersinin gerceklesecegine inaniyorum.

Saka gibi ama neyse...

Fraktallar
Fraktal nedir?

0 Yorum Var.: