Matematik

Dünya kupası finalini seyrederken yorumcu Mustafa Denizli’nin bir yorumu beni epey güldürdü. Sayın Denizli Fransız milli takımında oynayan oyuncuların İtalya’da futbol oynuyor ya da daha önceden oynamış olduğunu, dolayısı ile milli takımda oynayan İtalyan oyuncuları yakından tanıdıklarını, bunun da Fransız takımı için bir avantaj sayılabileceğini iddia etti. Bu görüş, ekonomide de milletçe sıkça başvurduğumuz tipik tek yönlü düşüncenin, analiz yeteneği (matematik) noksanlığının bir örneğidir. Şimdi, Fransız oyuncuların çoğunluğu İtalya’da oynamış/oynuyor ve bundan dolayı İtalyan oyuncuları yakından tanıyorlar ise aynı durum İtalyan oyuncuları için de geçerli değil mi? Onlar da çoğunluğu İtalya’da oynamış ve oynuyor olan Fransız milli takımı oyuncularını aynı ölçüde tanıma imkanına sahip değiller midir? Burada Fransa takımının bir avantaja sahip olduğundan nasıl söz edilebilir?

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar

Dikkat ederseniz, İtalya, Fransa, Brezilya, İngiltere gibi futbolda üst düzey ülke takımlarının oyuncularının ve takımlarının bugün artık herkes tarafından yakından takip edildiğini, CM gibi oyunlar sağ olsun, artık Nesta, Del Piero, Buffon gibi oyuncuların özelliklerinin 10-15 yaş arası veletler tarafından bile ezbere söylenebileceğini dile getirerek sayın Denizli’nin argümanına itiraz etmedim. Sayın Denizlinin argümanı yanlıştır demiyorum. Bu bir görüştür, karşı tezler getirilebilir. Sayın Denizli bütün hayatını futbolun içinde geçirmiş, ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi ve birikim sahibi bir kişidir. Her ne kadar biz Buffon’un Totti’nin özelliklerini bilsek de onların saha içerindeki performanslarını etkileyebilecek koşulları, kişisel özelliklerini aynı sahada top koşturan futbolcular kadar bilemeyiz. Bu noktadan Denizli’ye hak verebiliriz. Tartışabiliriz. Ancak bir şey iddia ederken en dikkat edilmesi gereken husus varsayımları doğru set edebilmektir.

Denizli burada varsayımlarını koyuyor ve A=B diyor. Matematik de burada eşitliğin simetri özelliğinden dolayı A=B ise aynı zamanda B=A’dır diyor. Yani bir futbolcu oynadığı ligdeki oyuncuların stillerini yakından biliyorsa ve bu da kendi milli takımı için bir avantaj sağlıyorsa, bu sadece Fransız futbolculara özgü bir şey değildir. Milli takımda oynayan Fransız futbolcular İtalyan liginde oynayıp İtalyan futbolcuların huyunu suyunu iyi öğrenmişlerse, İtalyan futbolcular da İtalyan liginde oynayıp Fransız milli takımında bulunan futbolcuların huyunu suyunu iyi bilmektedir. Meseleye eşitliğin iki tarafından bakarsanız bunu görürsünüz. Matematiğiniz kıtsa, analiz gücünüz de zayıftır. Bundan dolayı da Fransa’yı avantajlı görürsünüz. Mesele bu kadar basit.

Bu ülkede yapılan ekonomi yorumları da, maç yorumları da hep matematikten sınıfta kalıyor.

0 Yorum Var.: