Konut Kredisi

BDDK, ‘Bankacılık Sektörü Konut Kredileri Raporu’nu açıkladı. Konut kredilerinin bireysel kredilere, toplam kredilere, toplam aktiflere ve GSYİH’ye oranının halihazırda diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğu ve tek başına Türk bankacılık sektörünün mali bünyesine zarar verebilecek durumda olmadığı açıklandı.

BDDK olaya tabii ki riskler acisindan bakiyor. Ben ise potansiyel acisindan bakiyorum. Gazetelerde haberler cikiyor 14 milyar YTL'lik konut kredisi miktariyla rekor kirdik seklinde. Konut kredisinde 14 milyar nedir ki? Bu Galatasaray-Fenerbahce macina 1400 kisinin gelmesi gibi bir sey. Siz stad doldugu zaman gorun. Insanlar sadece ev almakla kalmayacaklar, evi olanlar ipotek ettirip dusuk faizden borclanip bunu sermaye yapacak. Haliyle "mortgagezedeler" diye bir kavram da cikacak ama yine de buyume tavana vuracak.

2 Yorum Var.:

Veysel Aratlioglu dedi ki...

Bravo! İçtenlikle katılıyor ve teşekkür ediyorum. 1970'li yılların ikinci yarısında bir sohbet meclisinde "inşaat sektörüne neden kredi verilmiyor?" diye sorduğumda sağ görüşlü (daha doğrusu CHP-karşıtı) bir arkadaş tarafından terslendiğimi bugün bile çok iyi hatırlarım. Nereden nereye. Tarih beni (daha doğrusu CHP'yi) haklı çıkarttı. Görün ki daha neler olacak.

Saygılarımla,
Veysel Aratlıoğlu

BAHADIR AKIN dedi ki...

Sağ görüşlü deyip sonradan CHP karşıtı şeklinde düzeltmeniz isabet olmuş Veysel Bey. Böylece aslında Türkiye'de herkes aynı saftadır ama ya ötekine yahut berikine karşıdır gerçeğine de işaret etmişsiniz.

Öte yandan Ekonomixin zikrettiği gerçekten yola çıkarak bir iki De Soto yorumu da yaparsınız artık sitenizde.

Selamlar.