Zorlu hedefler

Devletin yapmasi gereken ama yapmasi "zor" seyler sunlar:

1. Basbakanin kendi dilinden dinleyelim: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplanması gereken vergilerin yeterince toplanamadığını belirterek, “Türkiye'de korkunç vergi kaçağı var. Biz bunların hepsinin farkındayız. Daha fazla vergi toplayacağız” dedi. Erdoğan, Siirt'te kültür merkezinde halkla bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, bunun için yeni politikalar geliştirdiklerini belirterek, şu anda kayıt dışı ekonominin fazla olduğunu ancak bunu da aşacaklarını kaydetti.

Insallah diyorum.

2. Sosyal Guvenlik Reformu: Bu birinci maddeyle ilintili. Turkiye'deki kayitdisi ekonomi yuzunden kayiticindeki her 1.6 calisan 1 tane emekliye bakiyor. Daha dogrusu bakamiyor ve sosyal guvenlik sistemi buyuk acik veriyor. Burada yapilmasi gereken birinci sey giderlerin dusurulmesi: emeklilik yasinin hizli bir sekilde 65, daha sonra kademeli olarak 70'e yukseltilmesi gereklidir. Yapilacak ikinci sey ise gelirlerin kaytdisindakilerin kayiticine alinarak arttirilmasidir.

Cok zor hedef.

3. Adalet sistemi reformu: Devlet Turkiye'de suc islemeyi neredeyse tesvik ediyor denebilir. Her 5 yilda bir genel af ilan ediliyor, cogu suclarin uzerine gidilmiyor, vergi kacirilmasina, kacakcilik yapilmasina goz yumuluyor. Adli sistem islemedigi icin cek senet tahsil isi mafya'ya kaliyor, vs. Burada yapilmasi gereken basit. Kanunlarin guncel olmali ve bunlari istisnasiz uygulamalisiniz.

Cok cok zor hedef, oyle 3-5 yilda olacak sey degil.

0 Yorum Var.: