Girisimciler Neler Yapabilir?

Girisimciler neler yapabilirler? Turkiye’nin en buyuk avantaji Avrupa gibi cok buyuk bir pazara cok yakin olmasidir. Avrupa’da, gidenler bilir, ucretler yuksektir ve bunun bir yan etkisi olarak fiyatlar da yuksektir. Ticaret fiyat farkliliklari olan bolgeler arasinda arbitraj yapilmasi ilkesine dayanir Potansiyel olarak Turkiye’de dusuk fiyatli ne varsa Avrupa’nin kullanimina sunulabilir. Herkesin aklina ilk gelen sektor imalat sanayidir. Dogrudur ama daha karli baska alanlar da var. Bunlardan biri kalici turizmdir. Turkiye’nin bati ve guneyi kislari cok sicak bir iklime sahip (evet kisin gunduz 10-12 derece oldukca sicaktir). Avrupa’nin giderek artan yasli nufusuna buralarda siteler satilarak, kasabalar kurularak Turkiye’ye gelmeleri ve harcamalarinin tamamini aylarca Turkiye’de yapmalari saglanabilir. Kilise mi istiyorlar, domuz kasabi mi istiyorlar, ne istiyorlarsa izin verilmelidir. Turkiye’ye gecen sene rekor sayida 21 milyon turist geldi. Bunlarin cogu 7 gun civarinda kalip $600 civarinda para harcayip ulkelerine donuyorlar. Kalici turistler ulkede 6 ay zaman gecirip en az $7500 para harcarlar. Ayrica sadece yemege icmeye ulasima degil, diger tuketim urunleri alanlarina ve ozellikle saglik sektorune de buyuk katkilar saglarlar. Bunun diger bir faydasi da ulkedeki gayrimenkul fiyatlarinin artacak talep dolayisiyla daha yukari bir seviyeye gelmesini saglar Turkiye’nin guney ve bati bolgelerinde yaklasik 5 milyon adet konut var, konut fiyatlarinda $20000 dolarlik kalici bir artis oldugunu varsayarsak bunu sonucunda (bu tamamen tahmini ve size sadece bir fikir vermesi acisindan onemli) konut sahibi insanlarin varliklarinda toplam 100 milyar dolarlik bir artisa neden olur. Az degil.

Girisimciler icin diger bir alan, saglik turizmi. Simdilik sadece goz ameliyatlari icin bazi sirketlerce yapilan bu uygulama Avrupa’daki buyuk ozel saglik sigortasi sirketleriyle anlasilarak bir cok saglik alaninda (cok pahali ameliyatlarda ozellikle) uygulama gelistirilebilir. Hatta bazi Turk hastaneleri Avrupa’da klinikler acarak internet uzerinden (Hasta Avrupa’da bilgisayar ekrani karsisinda, doktor Antalya’da bilgisayar karsisinda) hasta muayene edebilir ve ciddi durumlarda hasta Turkiye’ye getirilerek tedavisi burada yapilir. Bir kac sene sonar Amerika ve Hindistan arasinda bu tur uygulamalari gormeye baslayacagiz gibime geliyor.

Diger bir alan, bilgisayar yazilimlari, muhasebe islemleri, data entry (veri girilmesi) turu islemler, etc.

Bunlarin olabilmesi icin gerekenler is kanunlari ve uygulamalarinin girisimcilerin islerini kolaylastiricak sekilde gelistirilmesi, iyi egitilmis bir is gucu, ve ucuz faizlerdir. Turkiye’nin riski azaliyor (risk nedir?), dolayisiyla faizler dusuyor. Iyi egitilmis isgucu miktarinda artislar var; hukuki duzenleme ve uygulamalarda da iyilesmeler var. Busebeplerden dolayi Turkiye’nin girisimlerinde ve girisimcilerinde ileriki yillarda buyuk artislar bekliyorum. Turkiye’yi asagidan gelen buyuk sayidaki genc nufusun neden olacagi buyuk issizlik artislarindan ancak yukarida bahsettigim turden girisim ve girisimciler koruyabilir.

0 Yorum Var.: