http://www.morganstanley.com/GEFdata/digests/20060111-wed.html
Ilk yazisinda Turkiye’nin iyilesen makroekonomik gostergelerinden ve bunlarin onumuzdeki 2-3 icerisinde olacaklari noktalarin tahminlerini veriyor. Kisaca, butce aciklari, borc stoku/GSYH ve enflasyon azaliyor, nominal ve reel faizler dusuyor diyor.
Ikinci yazisi biraz daha ilginc. Bazi batili ekonomistlerin Hindistan icin soylediklerini Turkiye icin soyluyor. Turkiye’de istihdamda tarimin payi cok yuksek, yapilmasi gereken Turkiye’yi hizmet sektorune dayali bir ekonomi haline donusturmektir diyor. Devlet ekonomik politikalarinda imalat sektorune odaklanmaktan uzaklasip hizmet sektorune de biraz caba harcamalidir diyor. Cari acigin arkasinda dusuk doviz kurlarinin degil, Turkiye’nin mikroekonomik yapisinin yattigini yaziyor, ve doviz kurlarindaki bir yukselmenin cari acigi kapatacagini dusunmedigini soyluyor.
Simdi ben Turkiye’nin ne yapmasi gerektigini soyleyecegim. Devletin ekonomideki payinin kucuk olmasinin, ve piyasa ekonomisinin isleyisini bozacak eylemlerden (tesvik vermek, borclari ertelemek veya affetmek bunlardan bir kac tanesi) uzak durmasi gerektigini daha once belirtmistim. Peki devlet ne yapmalidir? Devletin yapmasi gereken en onemli sey ulkede ”Kanun ve Duzenin” yerlesmesini saglamaktir; uretenin, calisanin urunlerini/fikirlerini kaba kuvvet veya tilki kurnazligina sahip insanlardan (gruplardan) korumalidir. Ortam calismaya ve uretmeye yatkin oldugu zaman girisimciler gereken yatirimlari yapacak ve ulke hak ettigi noktalara gelecektir.
1 Yorum Var.:
Serhan Çevik yazıları için teşekkürler
Yorum Gönder