CHP'nin Ekonomi Politikasindaki Yanlislar



Milliyet'ten bir habere daha yorum yazacagim. Onemli bir konu, Turkiye'deki muhalefetin ekonomi anlayisini gostermesi acisindan.
Oncelikle sunu belirtmeliyim ki, CHP babamin partisi, hic sasmadan oylarini CHP atar. Ben de hayatimda bir kez kullandigim oyumu, onda da takim tutar gibi, CHP’ye vermistim. Bizde de cehalet varmis zamaninda anlayacaginiz.
CHP bir arastirma yapmis (yaptiklari arastirma da Excel’de bilesik buyume hizlarini karsilastirmak) ve Turkiye’nin %5’lik buyumeyle Avrupa’yi 2045 senesinde yakalayacagini soylemis. Daha sonra AKP’nin yaptigi 12 temel yanlistan oturu ulkenin daha hizli buyuyemedigini belirtmis. Asagida CHP’nin soyledigi 12 temel yanlisi ve bunlara karsilik gelen goruslerimi siraliyorum:

1. IMF ile tam teslimiyetçi ilişkiye girilmesi: Bunu CHP’nin adami Kemal Dervis de yapti ve dogru bir yaklasim. Nihayetinde ulke ekonomisi iflas etmeden krizden cikildi, simdi butun dunya bizi alkisliyor.
2. sıcak paranın ülkeye kontrolsüz girişine seyirci kalınması: Sicak para girsin, ciksin keyfi bilir. Ulkeye sicak para girmesi faizleri dusuren bir faktor, ayni zamanda hisse senedi, gayrimenkul gibi varliklarin fiyatinin artmasini da sagliyor. Sicak para kacarsa ekonomi de bir tahribata yolacabilir ama aldigimiz riske deger.
3. aşırı düşük kura duyarsız kalınması: Ulkeye yabanci sermayenin girmesiyle ilgili biro lay. Doviz kurlari serbest piyasada belirleniyor. Kurlarin dusuk kalmasi demek, doviz cinsi borclara odedigimiz faizin de dusuk kalmasi demektir. Bu da kotu birsey degildir. Tek yan etkisi ihracat uzerinde, ihracati da son 4 yilda ikiye katladik.
4. reel ekonomi ve üretimin dışlanması: Son 40 yilda Reel ekonomiyi ve uretimi destekleyen daha iyi bir hukumet cikmamistir. Niye mi? Dusuk faiz oranlari. Reel ekonomiyi desteklemek istiyorsaniz, faizleri ve vergileri dusuk tutmaniz gerekir, AKP de bu konuda herkesten daha basarili.
5. kamu yatırımlarının rafa kaldırılması: Faizler nasil dustu zannediyorsunuz? Borclari odemeyip de yatirim mi yapsalardi yani. Faizlerin dusuk olmasi ozel sector yatirimlarini canlandirdi.
6. özelleştirmede talan ve yabancılaştırmanın bayrak yapılması: Ozellestirme fiyatlari cok cazip fiyatlardan yapiliyor. Ozellestirme konusunda da gelmis gecmis en iyi iktidar AKP iktidaridir.
7. çarpık ve adaletsiz vergi düzeninin sürdürülmesi: Kisisel ve kurumsal vergilerde indirimlere basladilar, borclar azaldikca vergileri de dusurmeye devam edeceklerdir. Bu konuda da basarili buluyorum AKP’yi.
8. tarım ve hayvancılığa desteğin asgariye indirilmesi: Ben olsam hic destek de bulunmam. Vatandastan vergi toplayip niye ciftciye ve hayvanciya verelim ki. Devlet parayi agactan toplamiyor ki: Ahmet’ten aliyor; CHP diyor ki Mehmet’e verelim. Olmaz oyle sey.
9.sosyal devlet kurum ve duyarlılıklarının geriletilmesi: AKP’yi basarisiz buldugum alanlardan bir tanesi bu. CHP’nin soylediginin aksine oldukca sosyalist politikalari var. Ben olsam emekli maaslarina zam yapmaz, asgari ucreti kaldirirdim. Turkiye’de kadinlar 40 yasinin altinda emekli olmuslar. Yani 20 yil calismislar, 35 yil emeklilik yapacaklar. Kuzey Koreliler bu kadar sosyalist degil, insaf!!
10.sırtını sermayeye dayaması çalışanları ve emeklileri ezmesi: Emeklilere enflasyonun uzerinde zam yaptilar. Hala sosyal guvenlik reformunu gerceklestiremediler. Bu konu da CHP kadar beceriksizler.
11.ülkenin doğu ve güneydoğusunun unutulması: Unutulsun. Bir bolgenin diger bolgelerin uzerinde tutulmasina karsiyim, esitlik olacak, yatirimlar getirinin en yuksek oldugu bolgeye gidecek. Bu kadar basit, bizim sokaga atacagimiz paramiz yok.
12. kuralsızlık hukuksuzluk ve yolsuzluklara teslim olunması: Bu cok onemli bir konu. Diger hukumetlerle AKP arasinda bir fark oldugunu dusunmuyorum. Bu konuda yapilacak cok sey var.
Serbest piyasa, ve kucuk devletten yanayim. Devletin gorevi insanlarin kurallar icerisnde rekabet edebilecegi bir ortam hazirlamaktir.
Bu konuyu daha sonra detayli tartisacagim

2 Yorum Var.:

Tansel dedi ki...

e vallahi pes artık bu ne allah aşkına. bu yazıya sayfamda uzunca ve ağdalı bir cevap yazardım ama maalesef çok yoğunum. özellikle şu asgari ücret meselesini biraz daha düşünün derim. zira teorik tutarı da pek yok. yani iktisat okumasam yiyeceksiniz beni. bu bilim insanlar için beyefendi. sosyal politikaları savunmayı çarçur etmek olarak algılayana diyecek bir şeyim de yok. sizin cephede durum iyi olabilir ama millet burada perişan. bir alt mahallem gecekonducu. gelinde bir gün gezelim. bir gün yaşayın şu asgari ücretle bakalım...iktisat insanların aç kalmamasını amaçlar öncelikle. insan ve toplum içindir bu bilim. lütfen saygımızı koruyalım...

DomainCoupons.com dedi ki...

en geri parti chp.
herkes degişiyor chp hep yerinde sayıyor.en başında deniz baykal tabi.hiçbir belirli politikası yok.muhalefet için muhalefet.ilerici oldugunu iddia ediyor(guya ataturk un partisiymiş,ilericiligi ondan geliyormuş)en sosyalist politikaları o savunuyor..
bence bu şeçimde barajın altında kalır.