Yazida Turkiye’nin enerji tuketiminin %75’inin fosil yakitlardan kaynaklandigi, ve yilda buna 18 milyar dolarlik bir fiyat odedigimiz belirtilmis. Demek ki petrol, dogal gaz ve komur ithal etmesek cari acigimiz da sifira yakin olacakmis. Doviz kurlarinin yukari gitmesi en azindan bu acidan cok buyuk bir iyilesmeye neden olmaz demek ki.
Neyse Serhan enerji konusunda disariya cok bagimli oldugumuzu soyluyor ve cozum olarak da tasarruf, alternatif kaynaklar, ve nükleer enerjiyi oneriyor. Birincisi, enerji tasarrufunu Turkiye kadar motive eden baska bir ulke yok. Dunya’daki en pahali petrolu biz kullandigimiz icin, ve buyuk motorlu araclara en fazla vergiyi biz kestigimiz icin petrol kullananlar cok aci bir sekilde cezalandiriliyor. Yapilmasi gerekenlerin arasina dogal gaz fiyatlarinin ve tupgaz fiyatlarinin uzerine %50-100 arasinda ek vergi konularak vatandasin canina iyice okunabilir. Amerika’da insanlar kisin evlerini 16-20 derece araliginda tutuyorlar. Turkler sicaga alisik olduklari icin 25 dereceden asagisi kurtarmiyor. Dogal gaza yapilacak zam bu acidan bir iyilesmeye neden olabilir. Ayrica toplanacak vergiler petrol kacakciligiyla mucadele etmekte kullanilabilir.
Ikinci secenek olarak alternative enerji kaynaklarini onermis. Turkiye’deki tek mantikli alternative enerji secenegi gunes enerjisi, onun da maliyeti digger enerji turlerinin maliyetinin en az 2 kati kadar. Yani bu mantikli bir oneri degil.
Son olarak nükler enerjiye yer verilebilecegini soylemis. Nukleer enerji ile enerji uretimi hala dogal gaz ile enerji uretiminden pahali. Ancak dogalgaz ve petroldeki fiyat artislari devam ederse nukleer enerji hesapli bir alternatife donusebilir. Tabii buradaki problem nukleer enerjiye olan talebin dunya capinda artacak olmasi ve nihayetinde nukleer enerji maliyetlerinin de yukari hareket edecek olmasi. Turkiye’de uranyum madenleri yok. Yani Serhan diyor ki paralari araplara ve ruslara verecegimize, kanadalilara ve ruslara (uranyum ureticilerine) verelim. Cok birsey farketmez.
En ucuz enerji turu hidrolik enerjidir. Devletin yapmasi gereken ozel sektoru bu alanin icerisine cekmek. Ben devletin bu tur yatirimlari yapmasina karsiyim. Uc senede tamamlamasi planlanan projeler 10 senede, planlanan maliyetinin 5 katina yapiliyor. Devlet sadece ozel sektorun bu tur yatirimlari yapmasina olanak saglayacak yasal altyapiyi hazirlasin yeter.
Bu konudaki diger yazilar:
Çernobil Faciası
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder