Cari Acik Icin Onlem Sart mi?

Aksam gazetesinde soyle bir haber cikti:

"EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, cari açığı dengelemesi beklenen dış kaynaklı fonların kontrol edilemeyeceğini belirterek, bu konuda tedbir gerektiğini kaydetti. Taşkın, cari açığın ihracat ve turizm gelirleriyle kapatılamayacağına dikkat çekti. Dış kaynaklı fonların Türkiye’ye girişinde sorun olmaması ve GSMH’deki artışın olumlu gelişmesi nedeniyle bir krizin beklenmediğini kaydeden Taşkın, şu görüşleri bildirdi: “Dengenin, kontrol edemeyeceğimiz faktörlere bağımlı olması, gelecek için bir tahmin yapmamızı imkansız kılmaktadır. Başta hükümet olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar konunun önemine değinmekte, ancak bir çözüm önermemektedir. Bu konuda cari açığı olayların akışına bırakmak yerine, bazı tedbirler almakta yarar olduğu ve bu konu ile ilgili politikaların tespit edilmesi gerektiğine inanıyoruz.’’ Taşkın ayrıca, ihracat teşviklerinde üretime dayalı olanlar için bir ayrıcalık getirilmesi gerektiğini savundu."

Yanlislarla dolu bir aciklama. Birincisi, cari acik statik (sabit) bir rakam degil; doviz kurundaki degisimler cari acigi etkiler; yabanci fonlarin giris cikisi doviz kurunu etkiler. Goruldugu gibi degiskenler birbirinden bagimsiz degil. Tamer Taskin sanki sabit bir cari acik varmis, ve belki gelecekte bunu finanse edecek fon bulamayabiliriz, bu da kriz yaratir diyor. Bilmedigi nokta fonlardaki azalma, serbest doviz kuru mekanizmasi vasitasiyla, cari acikta azalmaya neden olur. Yani cari acigin finanse olmamasi gibi bir durum olamaz. Yalniz, doviz kurunda buyuk artislar olur.

Serbest piyasada kontrol edemeyecegimiz bir suru faktor var. Bunlarin herbiri icin tedbir alamayiz, cogu zaman mumkun degildir zaten. Tedbir demisken, "devlet" ne tur tedbirler almali onu belirtmemis cunku bilmiyor ama tedbir almani cok faydali olacagini biliyor. Devletin yapmasi gereken hic bir sey yapmamaktir. Borclarini odesin, vergileri azaltsin, serbest piyasanin isine karismasin yeter.

Tamer Bey uyanik ya, konusmasinin sonunda ihracat tesviki istemis. Ama her onune gelene vermesinler, buyuk olasilikla kendi cikarlarinin oldugu uretim alanina tesvik istemis. Tesvik demek, vergi veren vatandastan para al, bize ver demektir. Dedigim gibi, devlet ekonomideki payini azaltma yolunda devam etmeli ve bazi gruplara imtiyazlar vermektense, vergileri azaltarak herkese kolaylik saglamalidir.

Devletin gorevi kural koymaktir. Cari acik icin onlem mi istiyorsunuz? Yapisal reformlara devam edilmeli, piyasalar rekabete acilmali ve ulke genel vergiler dusurulerek yatirima daha cazip hale getirilmelidir. Baska birsey yapmaya gerek yoktur.

0 Yorum Var.: