Faiz mi Borsa mi?

Paramizi faize mi yoksa borsaya mi koyalim? Oncelikle faizin getirisinden bahsedelim. Onceki gun hazine 30 yil vadeli dolar cinsinden bono satisi yapti, bu bonolarin ortalama faizi %7.13 civarinda oldu. Bu bonolardan alan yatirimcilar bu bonolari vadesinin sonuna kadar ellerinde tutarlarsa senelik ortalama %7.13'luk bir getiri sahibi olacaklar. Ancak bu bonolara yatirim yapan insanlarin cogunlugu Turkiye'nin risklerinin (risk nedir?) bononun vadesinden once azalacagini dolayisiyla benzer bonolarin ileriki donemlerde daha dusuk faizlerden satilacagini dusunuyorlar. Eger bu gerceklesirse, bu durumda bu bonolari alan kisiler aldiklari bonolari daha yuksek fiyatlardan satmak imkani bulacaklardir. Mesela bugunku %7.2 civarinda olan faizler %6 civarina duserse, Hazinenin satmis oldugu bonolari alan kisiler ellerindeki bonolari satmalari durumunda bir gecede yaklasik %15'lik bir getiri elde edebileceklerdir. Biz buna faiz riski (interest rate risk) diyoruz. Benzer sekilde faizlerin artmasi durumunda, bu sefer bu yatirimcilar daha dusuk faizden yatirim yaptiklari icin zarar edeceklerdir. Ancak ben bu olasiligi cok dusuk goruyorum. Bu sebepten dolayi bonolarin ortalama getirisi %7.13'un uzerinde olacaktir.

Futures Piyasalar Nedir?  Yatırım Fonları Nedir?  Altın Fonu nedir   

Doviz kurlarinin enflasyonla ayni paralelde hareket edecegini varsayarsak uzun vadeli faizlere yatirim yaparak yaklasik %8-9 civarinda senelik bir getiri elde etmemiz mumkun olacaktir. Peki bu yeterli midir? Kisiye gore degisir bu sorunun cevabi. Ancak ben 50 yasinin altinda olan bir yatirimciya portfoyunde bu tur yatirimlara %20'den daha fazla yer ayirmamasini tavsiye ederim. Uzun vadede borsadaki reel getiri bence %10'un uzerinde olacaktir. Borsadaki kisa vadeli dalgalanmalar bu sebepten dolayi sizleri tedirgin etmemeli ve yatirimlarinizin en az %75'ini borsaya yapmalisiniz derim. Ancak sadece bir kac senelik yatirim yapacaksaniz o zaman ters bir zamanda yakalanma olasiliginiz oldugundan bu tavsiyem sizin icin degildir.

Uzun vadede borsa'da neden senelik en az %10 reel getiri bekledigimi baska bir zaman yazarim.

2 Yorum Var.:

Tansel dedi ki...

yüzde 10 ve üstünde bir reel getiri bence iyi bir beklenti. sebebini merakla bekliyorum.

Tansel dedi ki...

bir de YTL nin değer kaybedeceği söylentileri var. bazı iktisatçılar böyle bir beklenti içindeler. FED in ilerde yapacağı bazı hamlelerde önemli aslında. belki fed in önemli bir faiz artırımı böyle bir sonuca yok açabilir. sıkışıklar aslında. açıkçası bu sınırlı fikirlerimle şu an akıl yürütemiyorum. bikaç haftadır piyasaları da takip edemiyorum. siz bu konuda ne düşünüyorsunuz onu da merak ediyorum.

ABD ekonomisinin durumu birçok açıdan bizi ilgilendiren bir durum diye düşünüyorum.