Kayıtdışı İstihdam 10 Milyonu Aştı, Rum Ekonomisi Çökmek Üzere

Kayıtdışı istihdam 10 milyonu aştı (Dünya)

Türkiye genelinde 2011 Nisan itibariyle 10 milyon 90 bin kişinin sosyal güvencesi olmadan istihdam edildiği belirlendi. İşsizlik oranının yüzde 9.9 olduğu 2011 yılı Nisan döneminde, istihdam edilen 23 milyon 955 bin kişiden 10 milyon 90 bininin kayıtdışı olduğu belirlendi. Nisan’da kayıtdışı istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.9 puan azalışla 42.1’e gerilerken, bir önceki aya göre yüzde 0.8 puan artış yaşandı. Kadınlarda kayıtdışı istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre değişmeyerek yüzde 58.6 oranındaki düzeyini korurken, erkeklerde 1.9 puan azalışla yüzde 35.3’e geriledi.


İşsizlik 33 ay sonra tek haneye indi, bütçe 41 yılın rekorunu kırdı (Zaman)

Avrupa ülkeleri ve Amerika ekonomik sıkıntılarla boğuşurken Türkiye'de sevindirici haberler üst üste geliyor. Küresel krizle birlikte adeta çift haneli rakamlara demir atan işsizlik, 33 ayın ardından tek haneye indi. Geçen yılın mart-nisan-mayıs dönemine göre 2,1 puan düşen işsizlik oranı yüzde 9,9'a geriledi. 2010'un Haziran ayında 5,4 milyar lira açık veren bütçe ise bu yılın aynı döneminde 3,1 milyar lira fazla ile son 41 yılın rekorunu kırdı. Bütçe gelirleri yüzde 45 artarken, giderler yüzde 1,2 azaldı. Ekonomide bahar havası devam ediyor. İhracat, işsizlik, sanayi üretimi ve büyümede gelen sevindirici rakamların ardından bütçenin 6 ayda 2,9 milyar liralık fazla vermesi yüzleri güldürdü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelirlerindeki artış, yeniden yapılandırma ve performansa bağlı olarak merkezî yönetim bütçesinin güçlü bir seyir izlediğini, bu kapsamda yılın ilk yarısında 2,9 milyar lira fazla verdiğini, faiz dışı fazlanın (FDF) da 25,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.


Rum ekonomisi çökmek üzere (Radikal)

Alithia gazetesi de 11 Temmuz felaketinin maliyetinin 3 milyar 100 milyon avro olduğunu ve bunun, 1974'ten sonra en büyük ekonomik zarar olduğunu yazdı. Kıbrıs Rum kesiminde Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve hemen ardından Vasiliko'daki elektrik santralının yanarak devre dışı kalması sonrasında Rum tarafına baş gösteren enerji krizi, zaten zorda olan Rum ekonomisini “çökme” noktasına getirdi. Kıbrıs Rum kesiminin olağanüstü hal durumunda bir ülke görünümünde olduğu, iş sahiplerinin ümitsizliğinin hat safhaya ulaştığı bildirildi. Fileleftheros gazetesi, eczanelerden mahalle bakkallarına kadar her yerde, çoğu zaman tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini etkileyen sorunlar yaşandığını duyurdu.

0 Yorum Var.: