Ne Kahini Ya? Felaket Tellalı, Uyanığın Önde Gideni

Benim geçen hafta bir yazı yazıp ipliğini pazara çıkardığım, Financial Times, Yahoo Finance, Minyanville, The Big Picture, Seeking Alpha, CrossingWallSt gibi dünyanın önde gelen finansal sitelerinin link vererek tavsiye ettiği, Rusya’dan Çin’e Hindistan’dan Polonya’ya kadar bir çok ülkeden de başka sitelerin link verdiği yazıda Nouriel Roubini’nin felaket tellallığını istatistiklerle gösteriyorum. Bizim medya ise hala adama kriz kahini deyip haber yapıyor. Ben size işin doğrusunu anlatayım.

Roubini’ye bir çuval dolusu para verip Bursa’ya çağırmışlar, adam da “Türkiye başladığı reformları devam ettirmesi durumunda bir başarı hikayesi yaratabilir” demiş. Kardeş, o kadar parayı herifin önüne dökmeye gerek yoktu ki, bana verseniz ben size bir papağan bulur, bu cümleyi istediğiniz zaman istediğiniz kadar papağana söyletirdim. Iş mi bu yani? Roubini dalga geçer gibi şunları söylemiş:

Türkiye yüksek verimlilikle, ücretleri rekabet edilebilir seviyede tutarak ve coğrafi konumu kullanıp, ihracatını çeşitlendirerek, bunu avantaja dönüştürebilir. Gerçekleştirilen bazı yapısal reformları devam ettirebilirse, bir başarı hikayesi yaratabilir”
Tabii ekonomiden anlamadığınız için bunun ne anlama geldiğini bilmiyorsunuz. Ben size bir futbol analojisi vererek bunun ne anlama geldiğini anlatayım. Bir çuval dolusu para verip bir teknik direktörü konuşmacı olarak çağırıyorsunuz, o uyanık da size “gol yemesseniz, bir kaç tane de gol atarsanız, maçı kazanabilirsiniz, her maçta böyle oynarsanız şampiyon olursunuz” diyor. Bunun için adama bir çuval para ödenir mi, aklınızı peynir ekmekle mi yediniz?

Roubini’nin foyasını ortaya çıkaracak olayı ben size söyleyeyim, 11 ay sonra gelin kendiniz kontrol edin. Roubini Türkiye 2010 yılında yüzde 4 ile 6 arasında değişen bir oranda büyüyecektir demiş. Türkiye ekonomisini ve istatistiklerini takip etmediği bu tahminden şimdiden anlaşılıyor. Gelsin kendisiyle $10,000’lık bahse gireyim Türkiye ekonomisi 2010 yılında %6’dan daha büyük bir hızla büyüyecektir. %6 ve daha aşağısında bir hızla büyüsün kendisine $10,000 vermeye hazırım, bir de üzerine blogun tepesine Roubini’nin resmini koyup altına da “Galaksinin Kahini, Yüce Insan Roubini” şeklinde kocaman harflerle yazacağım. Tüik 2010 yılı için şimdiki metodoloji ile %6’dan daha yüksek bir büyüme açıklayacaktır, Türkiye ekonomisini biraz bilen bir kişi bunun böyle olma olasılığının %50’den çok daha yüksek olduğunu görebilir.

Roubini’nin derdi ise yuvarlak yuvarlak ifadelerde bulunup, sağdan soldan duyduğu tahminleri bize kakalayarak parasını alıp gitmektir. Işte size slogan:

Roubini, Houdini Felaket Tellalı gibi Yazar,
Gerçekleri Ekonomi Türk Yazar.

3 Yorum Var.:

C.Onat dedi ki...

Bu meydan okumayı da Ingilizce yazmalisin bence.

cagatay dedi ki...

Bu büyüme reel mi olacak yoksa, enflasyonla birlikte mi olacak.

Enflasyonla birlikte olacaksa kesinlikle %6'dan fazla büyür.

Editor dedi ki...

Reel buyume kardes, enflasyonla birlikte buyume diye bir kavram mi var ekonomide yahu? Sen bizi Suleyman Yasar ile karistirdin galiba?