Hangi Zafer Caglayan Yalan Soyluyor?

Medya mensubuyuz ya, Bloomberg HT ara ara yaptiklari roportajlari bize gonderiyorlar. Bugun de Bakan Zafer Caglayan ile bir roportaj yapmislar ve Bakan Zafer Caglayan cari acik konusunda sunlari soylemis:

Son dönemde ekonomi gündemini meşgul eden cari açıkkonusunda Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Şu anda dünya üzerinde 128 ülkedecari açık problemi var. Cari açık bugüne kadar Türkiye için büyük bir risk oluşturmamıştır, bizim dönemimizde de hiçbir zaman ekonomik risk oluşturmamaktadır. Cari açığı önemsemeyelim demiyorum ama paniğe gerekyok, üzerinde çalıştığımız bir yapıdadır. Cari açık konusunda en önemliçalışmaları yapacak bakanlık, ekonomi bakanlığıdır" dedi.

Bizim ekonomi doktoramiz var ama cari acik konusunda yeni bir yorum yapmayacagiz. Bu konunun uzmani olan ve taaaaaa 2004 yilinda bizleri uyaran Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani olan Zafer Caglayan isimli kisinin soylediklerine dikkatinizi cekecegim. ASO Baskani olan Zafer Caglayan ile Bakan Zafer Caglayan'in isim benzerlikleri tesaduften ibaret olabilir, olmayadabilir. Bakalim ASO Baskani Zafer Caglayan ne demis:

"Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, DSP Genel Başkanlığına seçilmesinden dolayı, 16 Ağustos 2004'te Zeki Sezer'i parti genel merkezinde ziyaret etti.

Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, ülkenin en büyük sıkıntısının işsizlik olduğunu belirterek, aynı zamanda cari açık sorunu da bulunduğunu söyledi.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun yüzde 5 artırıldığını, bunun tek başına yeterli olmadığını ifade eden Çağlayan, "Önemli olan, cari açığın nasıl finanse edildiğidir. Cari açığı önlemenin yolu da doğrudan yabancı yatırımı Türkiye'ye çekmektedir" dedi.

Çağlayan, yabancı sermayenin sıcak para olarak değil, yatırım olarak Türkiye'ye gelmesinin önemli olduğunu belirterek, bunun için de yapısal reformların ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kredi kartlarındaki aylık faiz oranlarının yüksekliğine işaret eden Çağlayan, "Sanayici kredi bulunmazken, insanların cebine patlamaya hazır bomba gibi kredi kartı konuluyor. Tüketim çılgınlığı ileride sorun yaratabilir" diye konuştu."

Hemen fikir sahibi olmayin. Once biraz bilgi edinin. Mesela 2004 yilinin Agustos'unda Turkiye'nin cari acigi ne kadarmis, 2011 yilinin Temmuz ayinda Turkiye'nin cari acigi ne kadarmis gibi sorularin cevaplarini bir arastirin. Sonra 2004 yilinda toplam kredi karti piyasasinin buyuklugu ne kadarmis, 2011 yilinda kredi karti piyasasinin buyuklugu ne kadarmis sorularina cevap verin. Bu sorularin cevaplarini verdikten sonra da Bakan Zafer Caglayan'a neden 4 yildir iktidarda bir bakan olarak gorev almasina karsin adam gibi tek bir tane yapisal reforma imza atmadiklarini sorun.

Simdi tembellik yapar arastirmazsiniz diye ben soyleyeyim. 2003 yilinda cari acigimiz TUM YIL icin $6.8 milyar gerceklesmis. Zafer Caglayan'in aciklama yaptigi Agustos 2004'de ise $10 milyarin uzerine cikmis. 2004 yilinin tamaminda ise $14 Milyar'in uzerinde kapatmis ama tabii Zafer Caglayan Agustos 2004'de cari acigin aylik ortalama $1 Milyarin biraz uzerinde olmasindan oldukca rahatsizlik duymus. Yahu adama sormazlar mi hic Aylik $1 Milyarlik Cari acik sorun olur da aylik $7 Milyarin uzerinde gerceklesen cari acik nasil sorun olmaz? Dogru cevap sormazlar olacakti.

Simdi cari acik problem mi degil mi? Hangi Zafer Caglayan yalan soyluyor?

Zafer Caglayan'a canak sorular soran Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'i da buradan elestiriyorum. Kerem Alkin bir profesor olarak Zafer Caglayan'a zor sorulari soramayacaksa kim soracak? Turkiye'nin duzeni belli. Futbolu da ayni, politikasi da. Herkes birbiriyle paslasiyor.

Not: Bu arada cari acigi karsilastirirken miktar degil oran karsilastirmasi yapilmasi dogrudur. 2004 yilindaki cari acigin GSYH'a orani simdikinden daha dusuktur. Oran vererek kafanizi karistirmak istemedim, muhtemelen Turkiye'de yasayanlarin yarisi $1 Milyar'in $7 Milyardan daha kucuk oldugunu bile bilmiyordur. Universite sinavlarinda dogru cevaplanan matematik sorularinin sayisina bakin.

1 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Sayın Doğan,

2004Cari İşlemler Açığı/GSYİH:%3.7
haziran 2011:%9
2011 beklenti%7-9

Sizce, hangi orana gelirse kaldıramaz?