Tehlike Sinyali; Cari açık

"Cari açığın artmasında, dış ticaret açığındaki büyüme etkili olurken, geçen yılın Ocak - Nisan döneminde 12 milyar 926 milyon dolar olan mal dengesi açığı, bu yılın Ocak – Nisan döneminde, % 119,03 artışla 28 milyar 313 milyon dolara ulaştı.

Verilere göre, Hizmetler Dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 26 artarak 4 milyar 357 milyon dolara ulaşırken, turizm giderleri % 20 artışla 1 milyar 609 milyon dolara çıktı. Bu dönemdeki net turizm geliri, 2 milyar 116 milyon dolardan, 2 milyar 748 milyon dolara yükseldi."
Uzm İşl Ozan CAMCI.

Ozan az once bir kismini yukarida biraktigim cari acik konusundaki yaziyi yayinladi. Cumleler o kadar yuvarlak ve basmakalip geldi ki internetten bir kontrol edeyim dedim. Karsima Haberturk'te yayinlanan su yazi cikti. Yazidan ayni bolumu aktariyorum:

"Cari açığın artmasında, dış ticaret açığındaki büyüme etkili olurken, geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 12 milyar 926 milyon dolar olan mal dengesi açığı, bu yıl aynı dönemde, yüzde 119,03 artışla 28 milyar 313 milyon dolara ulaştı.

Verilere göre, Hizmetler Dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 4 milyar 357 milyon dolara ulaşırken, turizm giderleri yüzde 20 artışla 1 milyar 609 milyon dolara çıktı. Bu dönemdeki net turizm geliri, 2 milyar 116 milyon dolardan, 2 milyar 748 milyon dolara yükseldi."

Daha Intihal Nedir yazimi gecen hafta yazmisken bugun bu tur bir surprizle karsilasmak hosuma gitmedi dogrusu. Artik Turk yazarlarla calismak istemememin diger bir nedeni de Turk yazarlarin profesyonel veya amator olsun, sagdan soldan calarak yazi yazmalaridir. Turkiye'de kimsenin umurunda degil bu ama Amerika'da hirsizliktan farki yok. Cogu kisi de yaptiklarinin yanlis oldugunu dahi bilmiyor. Universitelerde ogrencilere ne ogretiyorlar bilemiyorum dogrusu. Herkes odevlerini, projelerini internetten baskalarinin yaptiklarini kopyalayarak yapiyordur Allah bilir.

Bu yazi Ozan'a son uyarim olsun, normalde bunu herkesin ortasinda yapmam ama insanlarin ogrenmesi ve faydalanmasi icin gostere gostere yapiyorum. Yazi yazmanin kuralini herkes icin bir daha soyleyeyim. Eger o cumleleri siz yazmadiysaniz direkt alip kaynak gostermeden kullanmaniz da dogru degil.

Bu arada Ozan bize cari acigin neden bir tehlike sinyali oldugunu kendi cumleleriyle aciklayan bir yazi yazarsa guzel bir tartismanin baslangici olabilir. Neticede cari aciga karsi cikanlar genellikle cari acigin sermayenin kacmasi durumunda kriz yaratacagini, bunun da ekonominin yavaslamasina yol acacagini soylerler. Cozum olarak da ekonominin yavaslatilmasi gerektigini belirtirler. Ozan ne dusunuyor bilemiyorum tabii, Haberturk'un bu konuda ne soyledigini okuduk ama.

7 Yorum Var.:

ozan dedi ki...

bu veriler devletin kurumlarının yayınladığı ekonomik veriler. herkes yazısında aynı verileri kullanıyor. bu veriler kamu malıdır. size özel değildir....

Editor dedi ki...

Lafimiz veriler degil, verilerin icinde gectigi cumlelere. Senin kurdugun cumlelerle Habeturk'un yazisini hazirlayan kisinin ayni cumleleri ayni kelimeleri ayni sirada kullanarak yazmasinin olasiligi pratikte sifirdir.

Bu cumleleri sen "ben yazdim, tamamiyle bana aittir" diyorsan soyle o zaman gideyim Haberturk'un aleyhine dava acayim. Cunku birilerinin birilerinden bu cumleleri aldigi bariz.

rourkie dedi ki...

Inan Bey,

Türkler pek böyle hatalarının yüzlerine vurulmasını da sevmezler görüldüğü üzere :) Japonya'da falan olsa adam iki büklüm olur özür dilerken, bizdekiler de böyle üste çıkarlar.

syzer dedi ki...

Inan Bey,
önce blog'unuza adam bulamamaktan yakınan yazınızı, sonrada bu yazıyı görünce yazma ihtiyacı duydum.

Mezun olduğum üniversitede bazı kişiler para verip projelerini başkasına yaptırıyorlardı;hem de 200 TL civarı para veriyorlardı. Parayı alanda öyle ciddi bir araştırma falan yapmıyordu, internetten kopyalıyorlardı. İngilizce dersi hocaları anında yakalıyordu,ama üst sınıflardaki derslerde yakalanan duymadım. Hele birde özel ders meselesi var ki efsaneleri boldur.Mesela bir kızın özel derslerden aldığı parayla araba aldığı rivayet ediliyordu.

itiraf edeyim okurken bende bir kaç kişinin ödevini yaptım.20$ adam bulamamaktan yakınıyordunuz. Bilgilendireyim dedim.

Editor dedi ki...

@syzer

Benim amacim dedigim gibi Turkiye'deki birisine is imkani saglamakti ama ucretler Amerika'nin uzerine ciktigi icin birisini bulamadim maalesef. Turkiye'de hic gazetecilik tecrubesi olmayan, ingilizcesi supheli olan ve verdigim paraya calismak istemeyen adam yerine Amerika'da 10 yil Bloomberg gibi finansal gazetecilik yapan kurumda calismis, isi bilen, ve piyasadaki ucretlere razi adamlarla calismak benim de vaktimi verimli degerlendirmemi saglayacaktir.

syzer dedi ki...

açıkçası kısa vadede benim yazdığımın getirisi iyi gibi gözüksede, uzun vadede 20$^a insider monkey'de çalışıp para kazanmak daha yararlı olacağından eminim.Hem para kazanıp hem de insanın kendisini geliştirme fırsatı sunuyor.Insan bunu biraz büyüğünce anlıyor :)

Editor dedi ki...

Turkiye'de emeklilik, sigorta, vs. bir suru "hak" var calisanlarin kazandigi. Biz onlarin hicbirisini vermiyoruz.

O yuzden bizim isi part-time (yani bos zamanlarda yapmak) daha iyi bir strateji gibime geliyor.