Rusya Sebze Talebini Patlattı, EFT Mağdurları Cezaya Uğrar mı?

Rusya, sebze talebini patlattı, AB’nin payını Türkiye alacak (Dünya)

Rusya’nın, Avrupa’da ölümlere yol açan EHEC bakterisi nedeniyle AB’nin yaş sebze meyve ürünlerine getirdiği yasak Türkiye’ye avantaj getirdi. Rus firmalarının panik halde, "Ne kadar mal varsa gönderin" dediği öğrenildi. Türkiye Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Hasan Şentürk, "AB'nin yaş sebzelerine yasak getirildiği günün sabahında telefonu açar açmaz Rusya'dan 12 telefon aldım. Bunlardan 10'u acil mal istedi. ‘Kaç TIR varsa yükle gönder' dediler. Bu şekilde Rusya'dan yoğun siparişler diğer üyelerimize de geldi" diyerek, EHEC bakterisi nedeniyle Avrupa'da yaş sebze tüketimi düşecek korkusuyla fiyatların gerilemeye başladığı bir dönemde Rusya'nın aldığı kararın Türk sebze meyve üreticilerine avantaj sağladığına işaret etti.


EFT mağdurları cezaya uğrar mı? (Habertürk)

Kira, kredi, kredi kartı ödemesi gibi benzeri para transferleri de gerçekleşmediği için vatandaşlar faiz ödeyecekleri endişesine kapadılar. Bu konuyla ilgili de rahatlatan açıklama BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal'dan geldi.

"Ödemesini zamanında yapan hiçbir kart kullanıcısının mağdur olmayacağını belirten Özinal açıklamasında şöyle dedi: “En son örneği deprem zamanında yaşanmıştı ve EFT’lerde benzer bir gecikme olmuştu. Ancak Merkez Bankası geriye dönük işlemleri yapmış ve hiçbir cezai işlem olmamıştı. Çünkü EFT saatleri içinde yapılan hiçbir işlemden tüketiciler mağdur olmaz. Dün 110 milyon liralık banka ve kredi kartı ödemesi için EFT emri verildi. Normal koşullarda EFT işlemleri yapılırken, bankaların aldıkları talimatlar önce Merkez Bankası’na iletiliyor ve para transferi bu işlemin ardından gerçekleştiriliyor."


WSJ: Mayıs enflasyonu şoke edici (Milliyet)

Wall Street Journal, ekonomistlerin Türkiye’nin mayıs enflasyonunu ‘şoke edici’ bulduğunu, seçim sonrası sert tedbirlerin alınabileceğini yazdı. Gazete, son verilerin, faizlerin yükseltilmesi için politikacılara yöneklik baskıları artırdığını savunurken piyasaların Merkez Bankası'nın "alışılmamış" politikasının inandırıcılığına ilişkin kuşkularını güçlendireceğini iddia etti.WSJ, Türkiye' de enflasyonun, mayıs ayında kasımdan bu yana en yüksek düzeye çıkarak beklentileri aştığını hatırlattı. Beklenenden yüksek enflasyonun TL ve tahviller üzerindeki etkisine dikkat çeken WSJ, “Ekonomistler, verileri ‘şoke edici’ olarak niteledi. Rakamların Merkez Bankası’nın “alışılmamış” para politikasının inandırıcılığına ilişkin kuşkuları güçlendireceğini belirten ekonomistler yatırımcıların ekonominin fazla ısındığına ilişkin tedirginliğini de körükleyeceğini söylüyorlar” diye yazdı. Gazete, Royal Bank of Scotland’ın “Şimdi hem enflasyon, hem de cari işlemlerdeki durum, kırmızı ışık gösteriyor ve açık bir biçimde, ekonominin fazla ısındığını ve iç talebini dizginlemek için daha sert politikaların gerektiğini işaret ediyor” şeklindeki araştırma notuna da yer verdi.

0 Yorum Var.: