Yeni Merkez Bankasi Baskani

Az daha unutuyordum, bu keyifli bir yazi olacak. Kaynak olarak Vatan Gazetesine gidebilirsiniz.
Salih Neftci her Merkez Bankasi baskani degisiminde gaza gelir ve geyt aleni bir sekilde kendisinin de bu goreve uygun oldugunu belirten yazilar yazar. Tabii sadece onu suclamamk lazim, ayni sevdaya tutulan baska kose yazarlari da (Bknz. Ercan Kumcu) var. Ben bastan soyleyeyim, beni boyle bir pozisyon icin kesinlikle dusunmeyin.

Simdi Salih Neftci'nin bugun yazmis oldugu yaziya donelim. Oncelikle diyor ki Serdengecti basariliydi ama yerine de yenilerinin gelmesinin vakti gelmisti. Sira bizde diyor yani. Sonra diyor ki yeni Merkez Bankasi baskaninda piyasalarin uzerinde durdugu nitelikler aranmali, ama bunlarin yaninda daha onemli olan iki nitelik daha var piyasalarin uzerinde durmadigi. Birincisi, yeni Merkez Bankasi baskani dis piyasalarla iyi iletisim kurabilecek birisi olmalidir. Yani iki-uc tane yabanci dili bilecek, Isvicre'de ikamet etmis olacak, ve Uzakdogu'yla iliskilerinin iyi olmasi gerekecek. Cat pat mandarin konusursa da super!!!

Ikinci ozellik ise, derin piyasa bilgisine sahip olmasidir. Oyle bir tek faizlen neylen yetinmeyecek. Komplex finansal enstrumanlardan anlayacak, hatta kitabini yazmis olacak (I mean literally), yani harbiden kitabini yayinlatmis olmasi sart. CDS'lerden "currency swap"lerden falan anlamasi lazim diyor. Asya Merkez Bankalari mesela diyor "touch" opsiyonlardan kullaniyor, AKP'nin atayacagi biyikli Merkez Bankasi baskani bunlardan anlar mi diye soruyor.

Yazinin Sonuc kismini da "Belki" diyerek bitiriyor. Bu kadar bariz bir sekilde de "beni baskan yapin" denmez ki canim. Bence Merkez Bankasi baskaninin oncelikle yanar doner olmamasi lazim, bugun "borsadan cikin" deyip 2 hafta sonra borsa ciktiktan sonra "borsa cok kazandiracak, hemen girin" dememesi gerekir. Neftciye biraksak iki haftada faizleri %10'a indirir, Nisan ortasinda da %15'e cikarir, piyasalarin basini dondurur.

Saka bir yana, Turkiye'nin yetistirdigi degerli akademisyenlerden birisidir. Yazilarini yaklasik 10 senedir takip ederim, ama bence Merkez Bankasinin basina gelmesi dogru olmaz. Zaten kimsenin onu dusundugunu de zannetmiyorum bu pozisyon icin.

4 Yorum Var.:

Tansel dedi ki...

bu arada akşam gazetesine diye verdiğiniz linkte vatan gazetesi çıkıyor :) herhalde dalgınlıktan olsa gerek. ya da ben balıklama atlamış oldum :)

Blog Sahibi dedi ki...

Tesekkurler, duzelttim

BAHADIR AKIN dedi ki...

İkinci resimdeki kimdir kardeş, Allah muhafaza, Merkez Bankası başkanı olacağım diye gözü dönen biri olmasın.

Blog Sahibi dedi ki...

Oyle gorunuyor!!!