Teknoloji ve inovasyon

Teknoloji Nedir ve inovasyon nedir burada daha once cevapladigimiz iki soru idi. Internet'te blogumuzda yazilan yazilari bizden izinsin alan bir cok site teknolojik yenilikleri kullanarak cok eski bir meslek olan hirsizligi icra ediyor. Gecen hafta tam tamina 4 farkli site ile calinti yazilar konusunda ugrasmak zorunda kaldim.

Bu siteler ya eleman calistirarak internetteki yuzlerce websitesinden icerik indirerek kendi sitelerini arama motorlarinda on plana cikariyorlar, ya da otomatik programlar kullanarak bu isi el degmeden yapiyor. Bu yazinin basligini da bizden bugunlerde sadece yazilarimizin basligini calan (RSS'lerimizdeki yazi ozetleri ve yazi metinlerini kaldirdigimiz icin ellerindeki program yazinin tamamini simdi calamiyor) Samanyolu.net sitesini afise etmek icin gecici olarak yazinin basligini "Samanyolu.net sitesi Hırsızlığın Kralını Yapıyor" seklinde degistirdim. Bakalim ise yarayacak mi?

Guncelleme: Samanyolu.net sitesi aynen dedigimiz gibi bizim yazinin basligini calmis, mal gibi meydana cikarmis hirsizligini. Bakalim ne zaman uyanip bu yaziyi kaldiracaklar.

4 Yorum Var.:

Emin Tolga Akgoz dedi ki...

Sayın Editor,

Yazı çalan siteleri takip etmek ve bulmak için bir program kullanıyor musunuz?

Kadir dedi ki...

Emin Tolga,

Yazılarının arasında linkler koyman ya da gizli linkler koyarak bir kişi sitenden yazını alıp kendi sitesine yerleştirince google analytics ile çok kolay görebilirsin.

Ya da feed burner kullanıp feed burnerde arama kelimelerine çeşitli kelimeler girebilirsin ama alakasız yazı çok çok fazla çıkar.

Esasında çalmayı bilen kişiler çalar ve kimse de yakalayamaz. Zira başlığı değiştirse ve yazıdaki başka yazılara link ve etiketleme sistemine gitse yakalamak çok zor olur. Sadece denk gelecek.

Bu kişiler genelde otomatik RSS ile sitelerine yazı ekledikleri için başlığın aynısı ve yazının aynısı gelmekte.

Bu işi yapıp 3-4 kişilik ekip ile ayda 3.000 dolar kazananlar vardı. Fakat google da o kadar para vermez artık zaten.

Zaten artık insanlar google reklamlarından falan para kazanmıyor. Ekonomitürk'te bunun görür umarım güzel bir portal girişimi başlatır.

Emin Tolga Akgoz dedi ki...

Kadir,

Önerilerin için sağol. Dediklerinin yapılabiliceğini tahmin ediyorum, ancak ben bu işi daha çok bizim yerimize yapıcak bir yazılım kulllanıyor muyuz diye merak etmiştim.

Örneğin, bir programa rss feed'imizi bir kez vereceğiz ve o program düzenli olarak bizim için interneti arayacak.

Akademik yayınlarda yapılan intihalleri tespit etmek için bu tarz şeyler var da blog'lar için bulamadım. O yüzden sormuştum.

Editor dedi ki...

Emin,

Bir iki tane site bu isi yapiyor galiba ama ben simdilik kendim yazi basliklarindan takip ediyorum. Samanyolu'na baksana, kendilerinin hirsizlik yaptiklarini sitelerine bir baslik atarak dunya aleme duyurmuslar!!!