Mali kural nedir, onemi ve IMF?

Mali Kural nedir?
Mali kural,basitce,Imf in normalde anlasma yaptigi ulkelere surdugu sartlarin,imf siz yerel hukumetlerin kendisi yapmasidir.Mali kural,kamu harcama ve borclanmasina sinirlar konmasi,kurallara baglanmasi ve bunun yasalarla cizilmesidir.Mali kural;mali disiplin saglayarak harcamalara, gelirlere, bütçe açığı, faiz dışı denge gibi ekonomik büyüklüklere belirli hedefler,kurallar, sınırlamalar koyarak surdurulebilinir "maliye politikasi" koyan yasalardir.

Bu konuya deginmemizin sebebi babacanin aciklamalari. Babacan aciklamasinda belediyelerin de mali kural icine alinacagini soyluyor.Genellikle mali kurallar kriz doneminde artan butce harcamalarini,borc artisini kontrol altina almak,Kriz sonrasi otomatik stabilazatorlere yardimci olmak icin yapilir(ekonominin dongusel isleyisi icinde) .

Turkiye delikanlilik yapip Imf den gelecek ucuz krediyi reddetti ama imf in bize sunmus olacagi ayni benzer kurallari uygulayacagini soyluyor.Buyuk ihtimalle piyasalara gelecek icin dengeli bir butce harcama politikasi izlenecegini,rotanin belli oldugunu soylemeye calisiyor,kredi notunu dahada artirmak ,ve piyasadan ucuza borclanmak istiyor .

Merkez bankasina bile ikide bir karisilmak istenen ,politik ortamin hala dengesiz oldugu,ve erken secim durumunun surekli tartisildigi bir durumda bu mali kural ne kadar isler ayri mesele.
Mali kural in ne oldugunu kisaca anlatmaya calisdik.
Diger ilgili yazilar.


Yiğit Bulut Neden Ülkesini Sevmiyor

Oguz demir kimdir?
Turkiye'nin Kredi Notu

0 Yorum Var.: