Turkiye'nin Kredi Notu

Anadolu Ajansinin haberine gore S&P Turkiye'nin kredi notuna iliskin ekonomik gorunumu duragandan olumluya cevirmis. Bu degisiklik yakinda Turkiye'nin kredi notunun arttirilmasina isaretmis.

Kotu bir haber degil. Ama iyi bir haber de degil. Turkiye'nin doviz cinsinden kredi notu BB-. Ne demek bu? BB-'den daha iyi kredi notlari sirasiyla BB, BB+, BBB-, ve BBB'dir. Burada kritik olan BBB- kredi notudur ve anlami yatirim yapilabilir risk seviyesine sahiptir anlamina gelir. BBB-'nin altinda olan kredi notu arttirimlarinin Turkiye acisindan durumu cok fazla degistirmez. Turkiye'nin doviz cinsi bonolarina odedigi faiz orani, kredi notuna gore odemesi gereken faiz oranindan cok daha dusuk. Yani bono piyasalari Turkiye'yi yatirim yapilabilir sinifina coktandir almislar zaten. S&P'nin yapacagi not degisikliginin bu yatirimcilar acisindan bir onemi yok.

Ha, birgun S&P Turkiye'nin kredi notunu BBB-'ye cikarirsa, o zaman muhafazakar yatirim yapan (bazi finansal kuruluslar kredi notu BBB-'nin altinda olan ulkelere yasal olarak yatirim yapamiyor ornegin) yatirimcilar da Turkiye'ye gelmeye baslayacak ve kredi notu arttiriminin etkisini gercekten gormeye baslayacagiz. Bunun disinda yapilan not degisikliklerinin etkisi sadece marjinal duzeyde kalir.

0 Yorum Var.: