İbni Haldun, Laffer Eğrisi ve Modern ekonomi

İbn-i Haldun, Laffer Eğrisi ve Modern ekonomi

Ibni haldun batida en cok saygin goren islam bilginlerinden biridir. Islam uzerine egitiminin yanisira matematik,mantik ve felsefe egitimi almis.
Bilimin bir cok dali uzerine matematik,hukuk,biyoloji,
tarih,sosyoloji,ekonomi uzerine eserleri olmusdur.ozellikle sosyal catisma uzerine teorisi ve Mukaddime adli eseri meshurdur.


Laffer ve arz yonlu iktisatcilar Vergi indirimlerinin toplam piyasa üretimini artirici etkisi olacagini ve dolayisiyla toplam vergi gelirlerinin artacağını iddia etmislerdi(ayrica optimal bir vergi oranindan bahsetmislerdir).

1377 de mukaddiime adli eseri yazan ibni haldun ise is bolumunden,ekonomik buyumeden bahsetmis,vergi ekonomik buyume iliskisinde bahsetmis ve bunlari teorik bir surecle aciklamis, ve ayrica sunlari demis ; .....Devletler devlet gelirlerini hizlica artirmak icin vergi oranlarini artirdiklarinda,isletmeler bu agir vergi yuku altinda ezilirler,ve karlarini ve odedikleri vergileri karsilastirir,ve sonucda agir vergiler karsisinda yatirim ve is yapma heveslerini kaybedeler.Yavasca uretim duser ve bunun sonucunda da toplanan vergi gelirleri azalir.Buyuk imporatorluklarin dusmesinde, yok olmasinda asiri vergilerinde etmenlerden biri oldugunuda iddia etmisdir(Daga fazla bilgi icin). Kisaca Laffer ve arz yonlu iktisatcilarin anlattiklarina yuzyillar once deginmis.

Bunun yaninda ibni haldun para nin islevi konusunda da aciklamalari vardir.paranin deger saklayici,koruyucu bir arac olmasini,bir degisim araci olmasini aciklamis.Bunu disinda emegin deger teorisi uzerine tezlerde bulunmusdur(degerin kaynaginin emek olmasindan bahsetmis,karin ve yaratilan sermayenin icinde emegin oldugundan ve emeksiz bunlarin yaratilamayacagindan bahsetmisdir.....)ve bunu aciklamisdir.
Ibni haldun eserlerinde biyolojiden(evrimle iliskili gorusleride vardir),devlet yonetimine bircok konuya deginmis,bilimsel bir metodoloji ile aciklamaya calismisdir.
(Guncel bilimsel olaylara ilgili duyanlar icin bir link).

Ibni-Haldun a ilgi duyan okuyucular icin ;
1
2
diger ilgili yazilar

Cebir Alanında Ünlü Bir Türk Bilim Adamı

Vergi haftasi

0 Yorum Var.: