IMF ile Anlaşma

Dün IMF nedir başlıklı yazımızda Deniz Gökçe’nin bu konudaki görüşlerine yer vermiştik ama Ters Açı blogu da Deniz Gökçe’nin başka ama daha güzel bir yazısına bağlantı vermiş. Yazıda IMF ile anlaşma konusunda çok yerinde tespitler var. Bunlar çok kompleks, süper uzmanlık gerektiren tespitler olmamasına rağmen bu tespitleri yapacak açık sözlülük Türkiye’de çok az yazar da var, bunu da belirtelim. Yazıdan güzel bir kısım:

“Şimdi piyasalarda faizlerin ve döviz kurlarının yükseldiği ve kamu finansmanının zorlaştığı bir döneme hazırlıklı olmalıyız. Bunun da kendi rasyonel olmayan tercihlerimizden kaynaklandığını anlamalı ve ağlaşmayı kesmeliyiz. Her ikisi de yukarı doğru gitmeye başladı.
Tabii unutmamamız gereken de bir ekonomik tercih değil, bir siyasi tercih yaptığımız!
Bu son ve yeni siyasi tercih ortamına, zaten yükselmekte olan dış ve iç enflasyon da eklenince, gidişatın değişeceğini göreceğiz. Petrol fiyatlarını da yakından izlemek gerekecek. Son günlerde 80 doların üstüne çıktıklarını da ıskalamamamız gerek.
Bugünün dünyasında bağımsızlık diye bir şey yok. Hele yılda 50 milyar dolara yaklaşan enerji ithalatı yapan bir ülke bağımsız olamaz. Bugünün dünyasında ve bugünün şartlarında her ülkenin eli, her ülkenin cebinde.
Eğer IMF ile anlaşma olsa idi, gelecek olan örneğin 20 milyar dolar veya 30 milyar TL boyutundaki fonu, Merkez Bankası döviz rezervlerine ekleyip, Hazine'ye TL geçirip, bu fonlarla kamu finansmanını rahatlatarak, kredi vermek yerine kamu kağıdı almayı seçen bankaları, yeniden kredi vermeye döndürebilirdik.”

Yazıda bold olarak verdiğim noktayı ben de Kasım ayında Turkishtime’a yazdığım bir yazıda yapmıştım. Neticede hükümet Başbakan Erdoğan yine politik bir karar vererek Türkiye’yi daha düşük bir büyüme hızına ve daha yüksek işsizlik oranına mahkum etmiştir. Yanlış anlaşılmasın, ben 2010 için %6 büyüme tahmini yaptığımda IMF anlaşmasının gerçekleşmeyeceğini varsaymıştım, o kadar da saf değiliz. Ekonomimiz %6 civarında büyüyecektir, eğer IMF anlaşması yapılmış olsaydı bu rakam %7’nin üzerinde gerçekleşecekti, dediğimiz budur.

Devlet nedir?
UNESCO Nedir
Kapitalizm nedir

0 Yorum Var.: