IMKB 500,000 Olacak

Meydani bos bulan ve onundeki yanlis grafikte bir cikinti goren herkes ortaya balon iddialarini atmayi vatani ve dunyevi bir gorev sayiyor. Ama bu kisileri biraz sıkıstırınca, madem oyle gel iddiaya girelim veya kendi parani kullanarak finansal piyasalarda pozisyon ac deyince cark ediyorlar. Neymis efendim? Balon var ama ne zaman patlayacagini bilmiyormusuz. Oh ne guzel. Biz de sana bu guzel analizinden ve tahmininden dolayi para odeyelim, goklere cikartalim "balon" patladigi zaman (eger ortada balon varsa).

Adamlar akılları sıra uyanıklık yapıp sonsuza kadar giden opsiyonu bedavaya satın alıyorlar. Nasıl bedava oluyor? Diyelim ki ortada balon yok. Bu adam her sene "insallah balon bir dahaki sene patlayacak" diyerek hic bir bedel odemeden ayni tahmini yapmaya devam edebiliyor. Bir ornek mi vereyim?

2003-2004 yillarinda Erinc Yeldan isimli bir ekonomist yaklasan cari acik problemi konusunda hepimizi uyarmaya basladi. Kaldi ki o zamanki cari acik da cari acik olsa. Sonrasinda kervana katilmayan ekonomist kalmadi neredeyse. Ne oldu cari acik balonuna? (Not: Bu konuya taslagini bitirdigim Ekonomi Turk kitabinda deginiyorum o yuzden simdilik daha derine inmeyeyim. Kitap da insallah 2.5 ay icerisinde cikacak)

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Inanmazsiniz ama Turkiye'de millet balon tahminleriyle sidik yaristiradursun Amerika'da bunun tam tersi daha cok gerceklesiyor. Ayni benim bu yaziya attigim basliktaki gibi tahminler 2000 yilinda ortaligi susluyordu. Hatta herifin biri "Dow 36000" baslikli bir kitap bile yazmisti. Muhtemelen adama sorarsak "ben ne zaman Dow Jones endeksini 36000 olacagini soylemedim ki, sadece 36000 olacagini soyledim" diyerek kendini savunacaktir. Bu kisilerin de Turkiye'de balon tahminleri yapanlardan farki yok.

Diyecegim odur ki zaman araligi vermeden tahmin yapanlara fazla itibar etmemeniz, hatta "zaman araligi veremiyorsan bos tahmin yapip benim de zamanimi bosa harcama" diyerek taciz etmenizdir ki meydanin bos olmadigini anlasinlar. Meydan bos diyorsaniz o zaman ben de size asırlık tahminimi yapayim:

IMKB endeksi 500,000 olacak. Ha bu arada petrol $50000, altin $666666, bakır onyuzbinmilyon olacak.

1 Yorum Var.:

ekşi iktisat dedi ki...

guzel bir apocalyptic fallacy ornegi olmus bu. gelecege iliskin tahmin yapip zaman araligi vermemeyi boyle tanimliyorlar. bu sey, iddianin yanlislanabilirligini ortadan kaldirdigindan, onu bilimsellikten uzaklastirip kehanet kategorisine yaklastirir.