Kahin Ekonomix'in Son Tahmini

Bir aralar Roubini'ye kahin diyorlardi. Adam Dow Jones 6400'un altina dusecek deyip Dow Jones 9500'e cikinca kahinligi kalmadi. Neyse ki Ekonomix 7 kez ust uste borsanin yonunu dogru tahmin ederek piyasalarda kahin rutbesine yukseldi.

Yedi kez ust uste yazi mi tura mi gelecegini bilmenin olasiligi sadece 128'de birdir. Yani yuzde 99 olasilikla tahmin yapan kisiler en azindan bir defa yanilirlar. Yedi kez ust uste dogru bilen birisi ya sanslidir ya da dogru isabet olasiligi yuzde 50'den fazladir. Sizce hangisi?

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Yarin Cuma. Borsa ne yapar diye soruyorsaniz hemen soyleyeyim. Yukselir. Bu oyle sanildigi kadar kolay bir tahmin degil ama. Turkiye saatiyle ogleden sonra Amerika'da istihdam verileri aciklanacak. Beklentilerden (230 bin kayip) kotu bir rakam aciklanirsa bizim traderlarin nasil bir tepki verecegini Allah bilir. Amerika'nin istihdami 10-15 bin az cikmis fazla cikmis bize ne diye sormaz hicbiri.

Neyse pazartesi Amerika'da tatil, isci bayrami. Vakit bulabilirsem onun icin de bir tahmin yaparim. Vakit bulamazsam kendiniz yazi tura atip karar verin, ya da teknik analiz yapin, nasilsa ayni performansi gosteriyorlar :)

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

8 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Borsaların 34000 seviyelerindeyken borsaların geri çekileceği tespitinde bulunurken İstihdam verileri ve parelelinde tüketicilerin harcama egilimlerinin yetersizliğinden bahsettiğinde atladığı bir noktayı o zamanlar belirtmiştim.

Ekonominin en önemli çarklarından biri yatırımcı ve tüketici özgüveni tüketici güven endekslerinin yukarı ivmesi piyasaları özelikle borsa endekslerini yukarıya taşıdı.

Ekonomi rakamsal olabilir ama o rakamsal verileri İnsanlar oluşturur. Son 2 aya bakıldığında tüketici güven endekslerinin zayıflaması ve hatta gerilemesi sonucuna piyasalar reaksiyon gösterdiğini piyasalarında hız ivmesinin gevşediğini görmekteyiz.

50000 seviyesini görebilir yada 44000 seviyesinin altına düşebilir düşüncesini oluşturan insan psikolojisi Ekonomix olsanız bile insanların hareketleri bir anda değişime ugraması normal.

46000 seviyesinin hızla özelikle 45600 seviyesine aşağı kırması beklenemezdi. Beklenen olmadı zaten borsadaki yatırımcılar alım tepkileriyle bunu gerçekleştirdi.

Teknik analizden hiç anlamam ve anlamayada çalışmamaktayım. Fakat Psikolog olarak her zaman insan psikolojisini ön planda tutmaya gayret etmekteyip.

Bugün için yada ilerki günlerde 46500 seviyesinin geçilememesi ekonomix 44000 altını bekliyorum tahmininin gerçeklik payı var fakat bu gerçeklik payında düşüşün nereye kadar oluşacağını 42000 seviyelerin bize göstereceğini söylemekteyip.

46500 seviyesi paralelinde ben şahsi olarak bugün endeksi shortladım.

Short aralığım 46500-45100 aralığı

45100 aralığındaki yatırımcıların psikolojisine göre short pozisyonumu long olarak kapatmak yada aşağıya dogru devam ettirme sürecinde yon noktamdır.

46500 aralığının yukarı kırması bana bu pozisyonumun kapatılmasını psikolojik olarak sinyal verir.

SEİL dedi ki...

Her kahinin pilav duası son bulur.

Sevgili Ekonomix

Yazarlık için E mail adresinize nasıl ulaşacağım sitedeki e_mail adresine gerekli bilgileri yazsam yeterlimi


Teknikciler ve Temel Analizciler için endeks cok hoş bir yerde kapattı 45100 seviyesinin üstü

Bundan sonraki seyir ne olabilir acaba?

Teknikcilere göre 45100 seviyesi 2 gün arka arkaya ikili dip yaparak

1 günü 45600 üstünde 2 günde 45600 üstünde kapattı bugün için 46460 seviyesi denedikten sonra 45100 seviyesine kadar sert bir geri çekilme yapmaması gerekirdi.

Makro verilere bakanlar için ögleden sonra gelen veriler ışığında diger borsaların yaptığı gibi olumlu bir tepki göstermesi beklenebilirdi çünkü veri geldiği saatlerde bizim borsamız düşüşteydi ve teknik analistcilerin destek dediği noktadaydı.
45600 üstünde kalan bir borsa izlemiştik.

ABD istihdam verileri yada issizlik verilerini umursamayacağını 3 gün önce işaretini göstermişti.

Kalkıpta matematiksel olarak eşitsel agırlığı olmayan bir endeksi 46000 seviyesinin altına inmemesini söylerken bunu izah etmek istemiştim.

Psikolojiyi asla yabana atmamak gerekir.

endeks 30 vob gün içi en yüksek 59100 gün içi en düşük 57725 seviyesinden kapandı.

Endeks 46460 seviyelerinde short pozsiyonu almaya kalktığımda 59000 seviyesinden yetişebildim.

Devlet memuru olduğum için borsadaki yatırımlarımda cok ufak

10 short pozisyonu açmıştım. 57775seviyesinden 5 long pozisyonu alarak 5 pozisyonu kapatmış ve 5 pozisyon hala taşımaktayıp.

syzer dedi ki...

Yüksek lisans progrmında teknik analiz dersi vardı.Ders için kitap olarak yaşar erdinç'in teknik analiz hakkında kitabını almıştım.Kitabın ilk bölümünde kaos teorisi falan diyip capm'i eleştriyordu,piyasadaki olağan dışı hareketlerin nedenini açıklayamadığını söylüyordu.Bu konu ilgimi çekti çünkü capm uygulamasıyla bir proje ödevi yapmıştım.Ödevde gıda sektöründe aefes hisse senedi diğerlerine göre(aynı sektördeki) daha iyi yatırım aracı çıkmıştı(tabii sadece capm değil,sharpe oranıda kullanıldı)Meraktan aefes bir miktar para yatırdım ve günlük olarak izlemeye koyuldum.Günlük olarak hesapladığımda çoğu zaman getri oranı uyumluydu.2 defa getirisinde gereğinden fazla artış yakalamıştım.(örnek olarak %1.8 olması gerekirken,%3.2)bende bu durumda seans sonuna doğru satmıştım hissemi.Ertesi gün aynı hisse borsa arttığı halde bu hissede fiyatı düşmüştü(% 3 gibi).Değinmek istediğim capm dikkatli uygulanırsa gayet güzel tahmin yöntemi olarak kullanılabilir.Derste zaten geyik geçmekteydi,güncel olaylar konuşulmaktaydı.Kitabı spk sınavlarına çalışmak için kullandım

SEİL dedi ki...

Bu hafta çok ilginc tv borsa ile ilgili uzman görüşleri vardı.

İmf anlaşması arefesindeki bu beklenti borsaları geri çekilmelerini önler diye borsalar 36000 48000 seviyesine çıkarken aynı uzman görüşlerinde İmf anlaşma beklentisi fiyatlara yansıyor şeklindeydi.

Bizim borsaların lokomotifi bankalar olduğuna göre 2010 yılı banka karları bu düşen faizler yüzünden aynı kar getirisine ulaşabilirlermi.

Faiz düşüşleri ekonomiyi ısıtıp faizlerin düşüşünden dolayı kredi kullanım oranında ciddi bir artış bekleniyormuş.

Hımm bunlar Türk Toplumunun bilincini ve yetişme tarzını hiç bilmiyorlar sanırım. Kredi faizleri ne kadar düşerse düşsün katı bir kredi kullanımı konusunda muhazafakar bir coğunluk kitlesi olduğunu unutuyorlar sanırım.

Türkiyede Kredi kartı ve Konut kredisi dışında diger kredi kullanımlarına sıcak bakmayan bir toplumumuz olduğunu düşünürsek bence 2010 yılı bankalar için 2009 gibi parlak geçmeyecek

45160 puandan kapatan borsalar için daha aşağısı var. Pazartesi için Cuma gününden acmış olduğum 46460 seviyesindeyken imkb 100 endeksi imkb 30 kontratımdan geri kalan 5 kontratı 45850 seviyesini geçen endekste kapatırım.

Cuma ve Pazartesi için güzel bir kar oranı yakalamış olurum

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

46000 seviyesinin aşağıya kırmaması gerekirken yatırımcı psikolojisini düşünerek söylemiştim.

46000 seviyesinin kırılması bu sonucları dogurur.

45000 altında bugün 5 short pozisyonumu long olarak kapattım

SEİL dedi ki...

Piyasalar aşırı düşüş ve aşırı yükseliş gösterdiğinde hayatın kendisine ait iyi polis kötü polis belirtileri görebiliriz.

Dün GOLDMAN SACHS açıklanan veri üzerine beklentilerini olumlu olduğunu açıklayan komik bir rapor vardı. Bugünde Citi Bankalar üzerine 2010 kar tahminleri üzerine vurgu yaparak alım önerdiği raporu vardı.

Birkac kurumunda teknik analiz raporlarına baktıgımda 48000 seviyesinden düşüşün hacimsiz olduğunu yatırımcılara belirtmeleri ilginc geldi.

Hacim düşük olursa borsalar yükselmez yada düşmez diye bir kaidenin olduğunu saymıyorum.

Yatırımcıların unuttuğu bir dipnot var. Gerileyen seviyeler herkesce yüksek sayılan yerler olursa cıkmaktan önemli o seviyede tutunabilmek önemli işte bu tutunmayı saglayacak girişi saglamaya gücü yetmezse kayma patinaj eylemi dediğimiz aşınma devreye girer.

Bugün borsanın gördüğü dip seviyeler tüm kurum analistlerinin tepki gelmesi muhtemel olarak nitelendirdikleri seviyeler fakat bu seviyelerde yeterli katılım saglayamadıkları takdirde düşüşü 44000 altına kaydırırlar.

İşte bu seviyelerde hacimin artmasını beklemek en dogrusu ve tepkiyi 45100 üstü hareketi yapması gerekir.

Doğan grubu ile ilgili önceki aylardaki tespitleriminde dogru çıkması sevindirici bir durum.

Şimdi kahin ekonomix

Teknik analiz işkembemi yoksa büyük piyasa oyuncuları için kitleleri yönlendiren bir el kumandası olup olmadığını bu seviyelerdeki hareketler ele verecek

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix teknik analiz işkembeden sallama sanatı der, bendeniz ise teknik analizin kitleleri yönlendirmek için kitlelerin önünde hareket eden ve onları yönlendiren grublar tarafından bir iletişim el kumandası olduğunu belirtirim.

Sevgili Ekonomix Büyük piyasa oyuncularının aslında ekonomiyi cok iyi bilmelerinden başarıyı sagladıklarını ve piyasayı yönlendirdiğini söylemekte bendeniz ise ekonomiyi cok iyi bilmelerinden değil piyasa içindeki aktivitelere diğer yatırımcılardan daha önce ögrenebilecek gücleri olduğundan dolayı bir adım önde olduğunu söylüyorum.

İmf Türkiye Anlaşması olacakmı sorusuna dogru cevap verebilme yetinizin ekonomiyi çok iyi bilmeniz fazla etkilemez mesela bugünkü büyüme verileri ve kapasite ve sanayi kullanım oranları geldikten sonra bir kısım analistin Türkiye'nin bir imf anlaşmasına ihtiyacı olmadığını gösteriyor demesi hükümetin İmf anlaşma yapmayacağını yada 1 ceyrek verileri sonrası İmf anlaşmasına ihtiyacı var söylevlerinden anlayabiliriz.

Bundan 2 gün önceki yorumumda 44200 seviyelerinin tepkisinin gelecek muhtemel yerler olduğunu ve bunun sebebini yazmıştım. Tepkinin yükseleceği yerin seviye oranınıda 45100 seviyesi olacağını söylemem kimilerine göre kahinlik olabilir yada sallama gelebilir . Bu teknik analizin gerçekliliğini gösterir.

Dow endeksinin kapanışına 2 saat var var ve Dow endeksi 9620 seviyesine dogru yükseliş göstermekte psikoloji düşüncelerim 9620 seviyesini gün içi gecse bile kapanışının 9620 seviyesinin altında kalacağını söylemekte

Dow endeksi 10400 seviyesi ve 9000 seviyesi işaret etmekte

10400 seviyesi veya 9000 seviyesi hangi şartlarda oluşur.

İlerleyen yorumlarımda bunu anlatırım. İmkb endeksi yarın için 45850 seviyesine dogru bir atak yapar

Blog Sahibi dedi ki...

Vaktim yok bir turlu cevap yazamiyorum ama Dow 9620'nin altinda kapanir tahminini gorunce dayanamadim.

Yahu niye 9620 de 9600 degil? Cok ince hesaplar nereden geliyor? Buradaki insanlar Turkiye'dekiler kadar teknik analize sardirmamislar maalesef. Belki de o yuzden senin 9620 kirmizi cizgini takmadan Dow Jones 9627'den kapandi. Ya da burada teknik analizcilerin analizlerinde SP500 endeksini baz almalari da olabilir bu davranisin nedeni.

Birak bunlari da seninle bir tahmin yarismasi yapalim. Ay sonuna kadar hergun endeks artacak mi yoksa dusecek mi dogru tahmin etmeye calisalim. Tek sart tahminimizi bir onceki seans kapanmadan bloga yazmis olmamiz (yarin haric, onun tahminini bu mesaji okuyunca yapabilirsin.) Mesela pazartesi ne olacagini Cuma aksami saat 5'den once bloga yazmamiz lazim.

Benim vaktim kisitli o yuzden ay sonuna kadarki tahminlerimi simdiden yapayim. Borsa tek gunlerde yukselecek, cift gunlerde dusecektir. Yani 11 Eylul 9uma gunu yukselecektir. Var misin yarismaya?