Turk Kulturu

Sabah Hirvatistan'da hirsizlik yaptiklari suclamasiyla hapse atilan bir Turk ciftin haberini ve video goruntulerini bloga koymustum. Videoyu izleyenler muhtemelen garip bir sey gormemistir. Neyin garip oldugunu soyleyeyim.

Turklerde baskalarinin bireysel alanina saygi kavrami diye bir sey yoktur. Daha havaalaninda pasaport kontrulu sirasinda arkanizda bekleyen adami sizin pasaportunuz kontrol edilirken yanibasinizda gordugunuzde hissedersiniz bunu. Iki metre gerinize kirmizi bir cizgi cizilmistir ama sizden sonraki adami hic irgalamaz bu. (Mesela ayni davranis bozukluguyla Hindistan'da da karsilasmistim, yani sadece bize ozgu bir durum degil)

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Bizim Hirvat turisti de onundeki uc kagitci para bozdurma ayagina hirsizlik yaparken yerinde adam gibi sirasini beklemek yerine onundeki adamin bir sagina geliyor, sonra geri cikip bu sefer soldan daliyor, kafa uzatiyor. Ne bu samimiyet? Neticede yabancilar bizim Turkle uckagitcinin birbirini tanidigini ve bu iste ortak hareket ettigini dusunuyor. Mustehak.

Insallah bu diger Turklere de ders olur da baskalarinin burnunun dibine bu kadar girmezler. Bizim Hirvat turiste de bu pahali bir ders olmus, umarim gerekeni ogrenir.

4 Yorum Var.:

Serkan IŞIN dedi ki...

Haberin daha önce "Hırvatistan tatilleri zehir olan iki türk" diye verilmesi de var ortada. Bunu da şöyle anlatan bir yazı var;

" Yurtdışında, yabancılarla sohbet etmek iyidir de, bazen hiç umulmadık şeyler gelir başınıza;

İşte THY’de görevli kabin memuru Barış Yorulmaz ve eşi Nilgün Hanım’ın başına gelen de bu.

Tatil için Hırvatistan’a gittiler. Dubrovnik kentinde ellerindeki dövizi bozdurmak için, bir döviz bürosunun önünde sıraya girdiler."

diye başlıyor. Tuhaftır Hürriyet bu haberi çıkarmamış sitesinden.

cahitoz dedi ki...

değişik bir yorum ama sanırım hoşuma gitti ;)

hostrans dedi ki...

Ne evde ne okulda terbiye verilmiyor.

Bankamatik kuyruklarında önünüzdeki ile aranıza şifresini görmemek için bir boşluk bırakıyorsunuz.Arkanızdan gelen bunu hemen uyanıklık fırsatı olarak yorumlayıp öne geçmeye çalışıyor.Bu durumu defalarca yaşadım.
Özetle terbiyesiz ve duyarsız bir millet olduğumuzu söyleyebilirim.

Geçmişte ilkokullarda telefon adabından,devlet dairelerinde iş takibine kadar pratik hayat bilgileri öğretilirdi.Şimdi bunlar luzumsuz addediliyor.Terbiyesizke süperterbiyesiz olduk.

cucu dedi ki...

malesef bu aslında türkiye'nin gerçeği, mesela otobüse bindiğimizde de balık istifi gibi gitmiyor mu insanlar?bu sadece bir örnek; yaşam şartların getirdikleri, kültürümüzde olan bazı gerçekler ve bir birey olarak kimsenin pek değer görmediği yerde bireyin yaşam alanına da saygı beklemek olanaksızlaşıyor.bugün bir yabancıya yarım metre yaklaştığınızda size tepkiyi koyuyor, çünkü onu ürkütüyorsunuz, yaşam alanına yaklaşmanıza hemen karşı çıkıyor; ama bizde nerdeyse birbirimize kenetlenicek hale gelicez ama kimsenin pek bişey dediği yok, bizde böyle. daha dün bankadan para çekerken 15-16 yaşlarında bir genç kafasını omzuma yasladı hiç istifini bozmadan ekranıma ve ne yaptığıma bakıyordu. şöyle bir bakış attım silkindim de ancak öyle vazgeçti hareketinden. ona göre hiç birşey yoktu tuhaf olan bendim belki de.