TUSIAD'in Ekonomi ve Resesyon Tahminleri

Gunaydin Beyler!

Yok size demiyorum, TUSIAD'in basekonomisti Umit Izmen'e diyorum. Mayis ayi olmus, icerisinde bulundugumuz krize ve resesyona daha yeni uyanabilmisler. Biz bu senenin basinda Turk ekonomisinin gecen yilin son ceyreginde ve bu yilin ilk ceyreginde %10'un uzerinde hizlarla (Amerika'nin ve Avrupa'nin kullandigi hesaplama yontemini kullanarak) kuculdugunu hesaplarken siz ne yapiyordunuz sahi? Ekonomi Turk eskisi kadar super degil ama sizin topunuzu da cebinden cikarir hala.

Efendim TUSIAD 2009 yilinda Turkiye'nin %4,1 kuculecegini soylemis. Bugune kadar da ekonominin sadece %1,9 kuculecegini soyluyorlardi. Senenin yarisi neredeyse gecti gitti, keske tahminlerinizi 2009 yilinin rakamlari aciklandiktan sonra yapsaydiniz da biz de arkamizi (onumuzu diyemiyorum maalesef) cok daha iyi gorebilseydik.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Yil sonunda da enflasyon %6.5 olacakmis diyorlar. Bugun enflasyon %6, yazin %4'un altina dusecek, demek ki sene sonuna dogru enflasyonun yukselecegini soyluyorlar. Bence de oyle olacak ama %6,5'e kadar da yukselmez.

Dolar kurunun ise 1,63 olacagi tahmininde bulunuyorlar. Amerika helikopterleri birakin B-52'lerle ortaliga dolar sacarken dolarin deger kazanacagini soylemek ne kadar dogru olur bilemiyorum. Biz IMF ile anlasir ve tekrardan kemer sikmaya baslarsak dolar birak 1,63'u 1,43 olursa opsun basina koysun.

Yahu adamlar bundan 5 ay once Erdogan "Kriz Teget Gecti" derken o zamanki %1,9'luk buyume tahminlerine bakip "evet, teget gecmis olabilir" mi diye dusunuyorlardi diye de merak etmiyor degilim. Bana sorarsaniz asil hikaye Merkez Bankasinin raporunda ilk ceyrekte kuculme orani cift haneli olabilir demesi uzerine Erdogan'in Merkez Bankasini azarlamasi ve bunun medyada o kadar yer bulmamasi idi. Niye yer bulmadigini ben soyleyeyim? Ekonomi yavas yavas toparlaniyorken kimse agzini acip da milleti tekrar urkutmek istemiyor da ondan.

Bizim oyle bir kaygimiz yok. Hatta bana sorarsaniz Erdogan kemerleri sikmaya yanasmiyor ve o yuzden de IMF ile anlasma bir turlu imzalanamiyor. Piyasalar hem icerdeki hem de disardaki butun iyi haberleri satin almis gibi gorunuyor. Ekonomimiz nisanda da %5'in uzerinde hizlarla kuculuyor gibi gorunuyor. Daha bahar gelmedi, kalin giyinin, hasta olmayin.

4 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Bana göre piyasaların şu an satın aldığı gibi bir imf anlaşması olmayacak.
Bahar havası çok uzun sürmeyecek.

Mert dedi ki...

Doğru tahminlerde bulunanları ödüllendirmek yerine sus bakayım dedikçe, yaptıkları salak saçma, hiçbir bilimsel verisi ve öngörüsü olmayan tahminleri için kimseden hesap sorulmadıkça ben hiçbir devlet makamının (veya devletle yakın ilişkiler içinde olan makamların) tahminlerine güvenmem.

therealmoon dedi ki...

Bir sorum olacaktı...
Şimdi önceki aya göre bir nebze olsun daha iyi çıkan kapasite kullanım verilerini nasıl yorumlamamız gerekiyor. Dünya genelinde krizin dibi gördüğümüz kanısı hakim. lakin bizde ne banka battı nede sosyal bir patlama oldu. oysa 2001 krizinden daha kötü veriler var elimizde. demem o ki bizde de krızin dibi bumudur _?!?!

Blog Sahibi dedi ki...

Orhan Karaca da krizin dibini gordugumuzu soyluyor, o oyle diyorsa oyledir.

Aslina bakarsaniz bundan sonra ne tur bir yon izleyecegimizi kestirmek o kadar da kolay degil. Dogrudur, piyasalar toparlaniyor ama bu devletlerin verdikleri dopinglerin etkisi gectikten sonra da toparlanacagiz, her sey eskye donecek anlamina gelmiyor. Burada kritik olan Amerikali tuketicilerin davranislari. Bugun aciklanan verilere baktigimiz zaman tuketimin eski seviyelerine gelmeyebilecegine dair ipuclari var. Amerikalilar tuketmezse onlarin yerini baska birilerinin almasi lazim, ya da dunya yeni duzene alismak zorunda kalacak.

Bekliyoruz.