Buna Resesyon Denir, Teget Degil.

Millet ekonominin basina CHP'yi veya Haydar Bas'i veya Cem Uzan'i getirseydi bu kadar kotu olmazdi. En azindan bir miktar gercekci davranip onumuzdeki 3 yil boyunca nasil sacmalayacaklarini ve bunun ekonomiye ne tur bir fatura cikaracagini durustlukle aciklamislar. Resesyon nedir, adami ne hale getirir diye merak ediyorsaniz AK partinin bir parca gercekci tahminlerine bakin:

1. Ekonominin bu sene %3.6 kuculecegini dusunuyorlar. Ekonomi %3.6 kuculsun, op basina koy. En azindan %4 kuculecek ekonomi.

2. Enflasyon bu sene 7.5 olacak demisler, mumkundur. 2010 ve 2011 hedeflerinin tutmasinin olasiligi daha zor, tutmaz diyeyim.
Warren Buffett George Soros T. Boone Pickens Carl Icahn Jim Simons Mohnish Pabrai Seth Klarman Steven Cohen Louis Navellier Roberto Mignone
3. 50 milyar YTL butce acigi verecekmisiz bu sene. Cok mumkundur. Bu kafayla giderlerse 2011'de 100 milyar YTL acik veririz. Secimler var ya!

4. Cari acik bu sene 11 milyar olacakmis. Olabilir. 2011'de 26 milyar gibi dusuk bir rakam olmasi zor ama. Yapisal olarak neyi duzelttiniz de cari acik o seviyelere dussun. Petrol fiyatlarinin dusmesini kalici zannediyorlar, ac tavuk kendini dari ambarinda gorurmus. Cari acik 2011'de en azindan 40 milyar olur.

5. Issizlik bu sene %13.5 olacakmis. Yok ya. 2008'in sonunda %13.6 idi. 2009'un sonunda en azindan %14.5 olur, 2011'e kadar da %15'i geceriz. Bunlar da muhafazakar tahminler. Bu kafayla giderseniz milletin canini daha cok yakarsiniz.

Rakamlara bakinca gercekten de kim olsa ekonomiyi bu derece kotu yonetirdi diyebiliyoruz. Eee bu adamlar ekonomiyi de yonetemiyorsa artik ne diye bunlara katlaniyoruz? (cevap abdurrahman celebi demeyin)

5 Yorum Var.:

tersaci dedi ki...

Ekonomix,
derdini anliyorum, coguna katiliyorum ama son maddede sacmalamissin. yuzde 13.6 olan oran aralik ayina iliskin issizlik orani. 2008'e iliskin yillik issizlik orani yuzde 10.6. Adamlar bu oran yuzde 13.5'e cikacak diyorlar (ki bence tutarli bir tahmin, belki daha dusuk bile cikabilir.) Tabi senin dedigin de mumkun. Aralik ayi issizlik orani yuzde 15 olabilir. Ne yani hedefler 3 yillik degil de 6 aylik konsaydi issizlik oranini dusurduk mu diyecekti Temmuz-Agustos'ta?

tekeli71 dedi ki...

2010 da enflasyon çok yüksek çıkacak. bunu da petrol fiyatlarına bağlıyorum.petrol yükselse bile , dolar kurunu 1.2 lere indirebiliyorlardı şimdi işleri çoook zor.

Blog Sahibi dedi ki...

Klavuzu karga olanin... sozu aklima geldi. Hurriyet'de Ekren'in issizlik oraninin 2009'u %13.5'le kapatacagini okuyunca yilsonu tahmininin %13.5 oldugunu dusundum. Ayni hatayi Deniz Gokce ve Seyfettin Gursel de yapmis (kaynak: Orhan Karaca).

Bu demektir ki Aralik sonunda bu adamlar issizlik oraninin %16 gibi bir rakam olmasini bekliyorlar. Bence o kadar yuksek olmaz, ama onlarin bir bildigi vardir herhalde. Muazzam bir rakam: %16

Hüseyin MEÇO dedi ki...

yanlışım varsa lütfen düzeltin.
büyüme rakamı %190 revize edilmiş oldu değil mi.yazılanlara göre daha da artar diyorlar.aslında 1994 ve 2001 e kıyas yaparsak büyüme iyi gibi de.

neqx dedi ki...

Abbas yolcu, baglasan durmaz!

TBT'de bir update var mi?