Muhasebe

Ekonomi Turk'te yazmaya baslayali neredeyse 3.5 sene oldu. Bu sure icerisinde ekonomide olan biteni verilere dayanarak gordugumuz gibi analiz ettik ve oldukca da isabetli bir cizgi tutturduk. Bugun burada Tayyip Erdogan'i elestiren yazilar yaziyorsak bunu tipine gicik oldugumuzdan degil, gercekten de yanlis isler yaptigini dusundugumuz icin yapiyoruz. Bundan 3 sene once burada kendisini yaptigi iyi islerden dolayi oven bir cok yazi da yazdik, hatta bugun secim olsa AKP'ye oy atariz dedik. O yazilar da simdi bize kendisini elestiren bu yazilari yazma hakkini veriyor diye dusunuyorum.

AKP gercekten de iktidardaki ilk 4 yilinda cok iyi isler yapti. Bunlarin neticesini ortalama %7.5 civarinda gerceklesen buyume rakamlarinda gorebilirsiniz. Ancak 2007'nin basindan itibaren parti ve lider olarak bir duraklama ve cepten yeme donemine girdiler. Son iki yildir da tas ustune tas koydularini soyleyemem. Bunun neticesini de 2007'de dusmeye baslayan buyume rakamlarimizda gorebilirsiniz. 2002-2006 arasinda %7.5 civarinda buyuyen ekonomimiz yavaslama sinyalleri vermeye basladi ve 2007'yi sadece %4.5'lik bir buyumeyle kapatti.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

2008 ise "cep delik cepken delik" donemi oldu. Harcayacak kredi kalmadi, ustune bir de kuresel kriz cikti ve ekonomik buyumemiz (rakamlar henuz aciklanmamis olsa da) %0 civarina geriledi. Yani kelimenin tam anlamiyla 2008'i kaybettik.

Buyume rakamlari aciklanmamasina ragmen 2008'in son ceyreginde ve 2009'un ilk ceyreginde bugune kadar aciklanan rakamlara bakarsak ekonomimizin en azindan %5 civarinda bir hizla kuculdugu sonucunu cikarmamiz cok guc olmaz. Yani 2 senede Tayyip Erdogan ulkeyi %7.5'lik buyumeden %5'lik kuculmeye getirme basarisini gostererek ulkeyi bu anlamda 90'li yillara dondurme basarisini gostermistir. Ulkenin altina dinamit koysan ancak bu kadar olur. Biz de bu sonuclara bakarak surekli Tayyip'i elestiren yazilar yaziyoruz. Tabii ki icerisinde bulundugumuz durumda kuresel krizin de cok onemli rolu var. Yani 2001 krizinde oldugu gibi icerideki sacmaliklari ihracati arttirarak telafi etme yolu da yok. Bu da Tayyip'e olan elestirilerimizin dozunu arttirmamiza yol aciyor. Yani disarida kriz olmasi hafifletici bir neden degil, agirlastirici bir neden.

Gectigimiz 3.5 yil icerisinde once goreve geldiginde destekledigimiz Durmus Yilmaz ozellikle 2007'de buyuk dangalakliklara imza atti. Mesela 2007'nin eylulunde 2008 icin %3.1'lik enflasyon tahmininde bile bulunmuslardi. Biz de bu sure icerisinde kendilerini cok hirpaladik. Ancak 2008'in ortalarindan itibaren nihayet hem disaridaki gelismeleri iyi okuyabildiler, hem de enflasyona yonelik iyi tahminler yapmaya baslayinca dogru politikalara da imza atmaya basladilar. Ekonominin icinde bulundugu bu krizde en akli basinda hareket eden Merkez Bankasi oldu. Biz de dikkatinizi cektiyse Temmuz 2008'de Merkez Bankasinin nihayet enflasyonu daha dogru okumaya basladigini belirtmis ve o tarihten bugune de elestirilerimizin dozunu bayagi hafiflettik.

Blogda yazmaya basladigimizda aralarinda Yigit Bulut, Gungor Uras vs. bulundugu bir suru dandik ekonomi yazarini takip ediyorduk ve onlarin koselerindeki sacmaliklariyla burada dalga geciyorduk. Bir muddet sonra bu tur yazarlar ve yazilar kabak tadi vermeye baslayinca biz de vazgectik. Yazilarinda cehalet veya art niyet tasimadigini dusundugumuz yazarlardan da Asaf Savas Akat'in "zayifligini" 2007 basinda kesfettikten sonra okumayi biraktik. Adam ciddi ekonomistten ziyade Mehmet Ali Erbil gibi sovmenmis megersem. Ote taraftan 2006 ve 2007'de yerinde yorumlar yapan Deniz Gokce 2008'de kendisinin muzmin bir iyimser oldugunu gosterince onun yazilarindan da sogudum. 2008 boyunca resesyon ve kriz oldugunu "veriler henuz gostermedigi" icin inkar eden Deniz Gokce en son gecen hafta "gecmisi birak, gelecege bak" baslikli yazisinda 2008 boyunca yaptigi davranisin tam tersini savunuyor. Biz burada 2008 boyunca "Amerika resesyonda, kriz geliyor" derken kendisi gecmise bakiyor ve isler gulluk gulustanlik diyordu, simdi ise agiz degistiriyor. Iste bizim blogda bunu goremezsiniz. Isler duzelmeye basladigi an biz de buradan islerin duzelmeye basladigini soyleyecegiz.

3.5 yil boyunca eleye eleye geriye en iyi ekonomi kose yazari olarak Ugur Gurses kaldi. Adam tam bizim kafadan. Isler yolunda giderken hukumete hakkini veriyordu, simdi ise bizim yaptigimiz gibi hukumetin yanlis davranislarini elestiriyor. Sezar'in hakkini Sezar'a vereceksin.(Orhan Karaca'nin da ozellikle veri bazli analizlerini begendigimizi belirtmeliyim.)

Bu arada blogda yasadigimiz en traji-komik gelisme ise 2006 yilinda AKP karsitlarinin bizi suclayan yorumlar birakmasi, ozellikle 2008'de ise AKP yandaslarinin bizi suclayan yorumlar birakmasi. Turkiye'de medyanin kamplara bolunmus olmasina sasirmamak gerekiyor demek ki. Vatandas kamplara bolunmus, gercekci ve verilere dayanan analize ancak cok ufak bir grup itibar ediyor. O yuzden de medyadaki organlar ya Hurriyet gibi AKP karsiti ya da Zaman gibi AKP yandasi. Yazilanlar ve cizilenler de vatandasin talep ettigi gibi bagnaz, herseyi kendine yontan turden yazilar. Biz de Ekonomi Turk'te haricten gazel okuyoruz iste. Kendin pisir kendin ye! Okuyucu sayimizin 2007'den beri gunluk 800-900 civarina coreklenmesi de bunu gosteriyor zaten.

Bu tur yazilarin sonunda veda cumleleri gelir ama bu sefer oyle olmayacak. Oylesine yazdim yaziyi. Nereden nereye geldigimizi bilmeyen yeni okuyucularimiz ogrensin diye.

Bu arada bir oz elestiri de yapacagiz. Ozellikle 2007'nin ortasinda Tugrul'un gitmesinden sonra ve benim 2008'in basindan itibaren Turkiye verilerini ciddi analiz etmeyi birakmamdan sonra blogun kalitesi de bayagi bir dustu. 2008 yazinda yeni arkadaslar aldik, onlar bir miktar canlilik getirdiler ama blogun da eski tadi kalmadi. Yogurtcu yogurdum eksi demez diye bir atasozu var (bana Tayyip'i hatirlatti) ama demek ki ben yogurtcu degilmisim. Neyse efendim gecmisi birakalim ve gelecege bakalim, Deniz Gokce'nin bir bildigi vardir herhalde.

12 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

Güzel bir analiz olmuş. yazının sonuna kadar "aha kovuldum, aha kovulucam" diye okudum. en sonunda kovulmadım (şimdilik) E malum kriz var, burdan aldığımız üç beş kuruş az da olsa derler ya akmasa da damlıyor diye. o hesap.

hostrans dedi ki...

Sn Ekonomix
Karamsarlığa hiç gerek yok.Blogunuz şimdiden birçok gazete ekonomi sayfasından daha fazla okunuyor.Bilirsiniz "kurumsallaşma" uzun soluklu bir iştir.Hobi olarak başlanılan şeylerin sonradan büyük etki mecralarına dönüşmesi internet sayesinde artık çok daha kolay oluyor.Burası da WSJ alaturka gibi bir şey.

Ayrı bir başlık altında ET nin net marketingini tartışmaya açabiliriz.

Serkan dedi ki...

Ekonomix Bey,

İdeolojiden uzak durarak, dogru olduguna inandigınız fikirleri bizimle paylastiginiz icin tesekkurler. Sizi uzun bir suredir takip ediyorum. Tugrul'un ayrilmasi gercekten uzucu bir gelismeydi; fakat siz, ekodok, ahmet cavusoglu ve baris gibi yazarları halen daha okuma sansi buluyor olusumuz bizim icin buyuk bir sans. Umarım daha nice 3.5 yıllarda devam eder bu blogdaki yazilariniz.

serdar dedi ki...

yeni arkadaşlarınız da yogurt zaten.ayrıca kovulmaktan bu kadar tırsan bi liberali de ilk defa goruyorum. cidden para filan vermiyonuz di mi bunlara, yok yazık olur da ondan!

Hüseyin MEÇO dedi ki...

okunuyorsanız varsınız demektir.sıkı bir ekonomi yazarısınız.ekonomi türk ü takip etmek zorundayım.iyi yazıyorsunuz.
hani derler ya iyi. iyi de doğru mu.ya da.doğru doğru da iyi mi.
siz dediğim gibi sıkı ekonomi yazarısınız iyi ki varsınız.daha nice 3 5 yıllar geçmesini dilerim.
saygılarımla.

syzer dedi ki...

Hakikaten Uğur gürses ve Orhan karaca'nın yazıları çok eğitici.Uğur gürses zamanında finansonline'da yazıyordu,yazılarda daha teknikti.Keşke ayrılmasıydı.Bu sitede bazı yazarlar eleştirilmiş.Mesela Hurşit Güneş.Milliyet gazetesinde biraz daha rahat olduğu için taraflı ve saçma yazılar yazabilir ama finansonline gayet ciddi yazıyor(sıkıyorsa yazmasın).Salih neftçi hakkında yazdıklarınız komik ama nebileyim biraz abartı olmuş:)Türev ürünlerine ilgi duymam salih hocanın köşesini okumamla başladı. (financial engineering kitabı konu hakkında çok iyi,türkiye'de bulunmuyor sanırım)Ekonomik analiz açısından site faydalı buluyorum,düzenli olarak takip etmeye çalışıyorum.Yalnız küçük bir isteğim var,galatasaray ve fb muhabbeti yapılmasa iyi olur,skibbe takımı iyi hazırlasaydı sakatlıklar daha az olurdu ve hamburg'u elerdik.:))

syzer dedi ki...

ek olarak, junior'un bir yazısında duygusal bir tepki vermiş, kendisinden özür dilerim.

Kubilay dedi ki...

İlahi Serdar Bey, eşini AKP'den milletvekili yapan liberal görünce şaşırmıyorsunuz da dalgasına kovulmaktan korkan liberal görünce şaşırıyorsunuz. Liberal olduğumu bildiğinize göre yazılarımı okuyorsunuz demektir. Biz de sizi okuyabilirsek bir gün bir yerde anlaaşbiliriz demektir, bu güzel :)

serdar dedi ki...

eşini AKP'den milletvekili yapan liberal görünce şaşırmıyorsunuz da dalgasına kovulmaktan korkan liberal görünce şaşırıyorsunuz demişsiniz sayın denememeelr bey,
onun kim oldugunu bilmiyrm ama yaptigi liberallige aykırı gelmedi bana cıkar maksimizasyonu yapiyor o, ama siz kovmayın deyip duruyonuz, demekki yeterli kalitede degilsiniz. yoksa bir liberal kovulmamayı dusunmez, fikir yazısı yazıyorsa şaka bile olsa bundan bahsetmez.

Kubilay dedi ki...

Serdar Bey, Ertuğrul Özkök gibi yapın, haydi itiraf edin, fikirlerimi sevmeseniz bile yazılarımı seviyorsunuz.

serdar dedi ki...

denememeler, bana bu ekonomi blogunda yazdığınız adam gibi(analitik yonu olan bir şeyi savundugunuz) bir yazı gösterebilir misiniz? veya diğer yazarlar (ekonomix haric) gosterebilir mi?

Kubilay dedi ki...

Serdar Bey, çok gösteririm de (ben ekonomik analiz yapan yazılar yazmıyorumi ama yazan arkadaşlarım var) o zaman da başka bir kulp bulacaksınız, o yüzden burada kesiyorum. Sadece "hayır beğenmiyorum" demeniz yeterliydi.