Seçim gelir hoş gelir.

Merhaba sevgili okur. Bir araba alırken iki araba parası veriyorsun biliyorsun değil mi. Mesela senin 30,000 TL'ye aldığın bir Honda Jazz'ı bir Japon 15,000 TL karşılığı Yen verip alıyor. Bir de oradaki gelir seviyesini düşünürsen inme iner, çok düşünme. Bu aradaki fark nereden geliyor biliyor musun? Vergilerden. 2 araba parası veriyorsun, bir araba alıyorsun. 1 araba parası araba üreticisine, bir araba parası dövlete. Senden aldığı parayla da devlet tevafuk bu ya tam da yerel seçimler öncesi elaleme beyaz eşya alıp dağıtıyor.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

Çoğulcu demokrasi işliyor, kervan yürüyor. Sen de yürü. Ne yapacaksın araba alıp?




4 Yorum Var.:

ipsir dedi ki...

arabayı almakla bitmiyor benzin alırken de depoyu yarım dolduruyoruz.
Y.Zelanda da benzin(y.zelanda petrolunün hepsini dışardan alıyor) 1 lira iken bizde 2.87 y.zelandalılar depolu yarı fiyatına dolduruyorlar. araç vergileri de yarı fiyatına.
araba almakla iş bitiyor işte.

hakan dedi ki...

Ben bu durumu Türkiye'ye özgü akıllı çözümlerden olduğu için çok yadırgamıyorum. Türkiye'de kimse doğru dürüst gelir vergisi vermiyor. İşin yolunu bulmuş vergiyi kaçırıyor. Devlet'in vergi toplaması lazım ne yapıyor, zenginlerden vergi almak için dayıyor vergiyi özel tüketim maddelerine. Diyor ki paran yoksa araba alma, benzin harcama. Araba alıyorsan, benzin harcıyorsan demek ki paran var, o zaman paşa paşa ver vergini.

Niye kimse gelir vergisi vermiyor diye bakıyorsun. O adam da haklı, bir kere vergi verse, yani dürüst olsa enayi durumuna düşüyor ve iş yapması, rekabet etmesi mümkün olmuyor. Düşünce şu, nasıl olsa vergi affı çıkar, vergi vermeyenin yanına kar kalır, o zaman niye vergi vereyim enayi miyim ben!

Bu durumda ÖTV gibi cin buluşlar devreye giriyor. Kardeşim, Ferrari alacak kadar zenginsen değerinin iki katı vergiyi de devlete vereceksin diyor, iş çözülüyor.

Hem, İstanbul trafiğini düşünüyorum da bir de ÖTV olmasa kimbilir kaç araba daha alınır. Şu an trafik felçten öte durumdayken, insan dışarı dahi çıkmak istemezken ne duruma geliriz! O yüzden ÖTV iyidir iyidir, severiz :)

Yani bozuk sistem, bozuk zihniyet, bozuk toplum ve cin çözümler. Burası Türkiye!

Pasha dedi ki...

YSK seçim rüşveti olduğuna karar vermiş. http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1057000.

Habere göre yardımların kaynağı "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu". Çalışıp çabalayarak lüks sayılan araba alan bir insanın cebinden çıkan parayla lüks sayılmayan beyaz eşya dağıtmanın neresi sosyal yardımlaşma anlayamadım gerçi. Neyin lüks neyin ihtiyaç olduğuna sarı çizmeli Mehmet ağa karar verince böyle sonuçlar ortaya çıkıyor. Devletin görevi "dayanışmak isteyen vatandaşların" bağışta bulunduğu vakıfları mevzuata bağlamaktan ibaret olmalı.

Unknown dedi ki...

Seçim zamanı yapılmasının yanlış olduğunu peşin belirttikten sonra seçim yokmuş gibi bir değerlendirme yapacağım. Olay bence devletin Alevilerle barışma çabalarının bir uzantısı. 5 milyon dolarlık bir jest bu bağlamda küçük bile sayılabilir.

Lüks araçlardan ekstra vergi meselesine gelince, neresinden bakarsanız elinizde kalacak bişi. Dolaylı vergilerin bu kadar yüksek ve vergi kaçırmanın bu kadar alenen olduğu bir ülkeyiz. Hangisinin hangisinin sebebi olduğunu da artık belirlemek imkansız. Vergi kaçırdıkça daha fazla dolaylı vergi geliyor. Dolaylı vergiler geldikçe yeni vergi kaçırma yöntemleri buluyoruz.

Bu arada, lüks otoda vergi olduğu gibi 30 tl'lik internet bağlantısında, ya da aylık 20 tl'lik cep tel görüşmelerinde de var. Yani zenginler ağlamasın!