Komünizm nedir iktisat Nedir Devlet Üniversiteleri Eğitim Nedir Dejavu Nedir Bilgi Nedir Wifi Nedir Teknoloji Nedir
Son 5 senede ise gelismis ulkelerin ekonomik buyume hizinin uzerinde buyumede istikrar yakalayan bir turkiye var. 2008 ve 2009'da da ekonomimiz buyuk ihtimal gelismis ulkelerden fazla buyumeye devam ediyor olacak. Efendim neden kirmizi cizgi (Cin) gibi daha yuksek buyume hizlarimiz yok? Turkiye hicbir zaman Cin gibi olmadi. Grafikte de goruluyor. Ekonomi olarak da benzemiyoruz, politik olarak da. Orada ekonomi buyumesin diye avuc acan yamyamlar yok. Bati ile cok fazla entegre olduk, bunu kesmek icin darbe yapalim diyen bir cunta yok. Planli bir sekilde buyuyorlar. Biz de planli bir sekilde birbirimizi yiyoruz. Evet reformlar gec kaldi. Ama bu ulkede reform yapildikca, kibrista, ermeni sorununda, AB konusunda adim atildikca nedense bombalar patliyor, karakollar basiliyor, faili mechul cinayetler yasaniyor. O zaman reform konusunda sitem etmeden once bu temizligin bitmesini bekleyelim. Dur denecek elbet bu karmasaya. Ulkenin onu acilacak, "golge edenler" aradan ciktikca...
Istek Uzerine Ek:
10 Yorum Var.:
Junior bir kac tane onerim var.
1. Cin yerine Hindistan'i koyarsan daha isabetli olur cunku Hindistan hem ekonomi kulturu hem tuketici davranisi acisindan Turkiye'ye daha cok benziyor.
2. Ceyrekler itibariyle buyume oranlarini koyarsan en son trendleri cok daha net gorebiliriz. Su durumda son 1 yilin kotulesmesi tabloda gorunmuyor.
3. 2002-2006 ortalama buyume hizini cikar tablodaki tum ulkeler icin, sonra 2007-2008 ortalamasini cikar.
Biz burada Dervis'in IMF'nin ve AKP'nin basarisini hic inkar etmedik. 2002-2005 arasinda yapilan reformlarin meyvesini 2007'ye kadar yedik. Buyume hizimizi yukselttik ve bati ekonomilerden cok daha hizli buyuduk. Ama 2007'den beri buyume hizimiz dusmeye basladi ve su an buyume hizimiz neredeyse Amerika ve Avrupa ile neredeyse ayni, Hindistan'in ise cok cok altinda kaldi. Yani 2002-2005 arasinda kazandigimiz avantajimizi kaybetmisiz. Siyasi alanda temizlik yapilmasi ekonomik alanda reform yapilmasinin onunde bir engel degil, kaldi ki Cumhurbaskani da artik AKP'den.
Yeni bir yazi olarak ekledim ceyreklik buyume rakamlarini. Ortalamalar da var. Buyume bir flow data oldugu icin bu donemde kaybedilen momentum onumuzdeki donemde de bizi Hindistandan veya diger gelismekte olan ulkelerden geride birakacagi gorusune katilmiyorum. Tersine onceden yavasladigimiz icin matematiksel olarak daha hizli buyume bizi bekliyor ekonomiler toparlanirken. Yazidaki relative gorusumu tekrar edeyim. Siz zaten fon yoneticisiniz. Bir ulke shortlayacaksiniz. Bir ulke ise long olacak. Turkiye hangisinde yer alir?
'AKP çok iyi isler yapmak istiyordu ama atılan bombalarla veya ulusalcilarin bürokratik engellemeleriyle önü kesildi' görüsüne katilmam mümkün degil.
AB süreci dahil bütün siyasal/ekonomik reformlarin 2006 yili sonbaharindan beri askiya alinmasinin yegane sebebi ülkenin seçim sathina girmesiydi. O dönemden bu döneme AKP'ye seçimlerde faydasi olmayan hicbirsey yapilmamistir. Tersine ülkeye uzun dönemde zarar verecek populist politikalar hic bir taviz verilmeden catir catir uygulanmistir.
Ahmet Bey, AKP neden durduk yere reformlara ara versin ki. Hatirlayin iste. O secim havasina kim soktu ulkeyi? C.baskanligi secimine 1.5 yil kala basladi yaygara. Hrant Dink ne zaman olduruldu? Danistay ne zaman basildi? Teror tekrar ne zaman hortladi? Tamam Erdogan da cok kotu yonetti bu surecleri ama bahsettiginiz 2006 doneminden beri birileri AKP den nasil kurtuluruz savasi veriyor ve ulke bu yuzden gereksiz zaman kaybediyor. 2008'e girerken AB konusunda cok isteklilerdi AB konusunda, suprizlere hazir olun mansetleri gozumun onunde. Ama surpriz Anayasa Mahkemesinden geldi malesef. Secim ekonomisi lafi da 2005 yerel secimlerinden beri agizlardan dusmuyor ama butce rakamlari ortada. Sadece 2008'in ikinci yarisindan itibaren bir bozulma var. O da bu adamlarin yavaslamayi harcayarak bertaraf edebileceklerini dusunmelerinden dolayi. Laik ekonomistlere bakarsak secim oncesi yillar, secim yillari, secim sonrasi derken her sene secim ekonomisi bekliyorlar ama nedense rakamlara yansimiyor bu kadar.
Nihayet son aylarda blogta okuduğum aklı başında ilk yazı.Ekonomi X'in avrupadan banane, amerikadan banane, gine bizi niye ilgilendirsin, tayyip cozuttu türünden mahalle kahvesi seviyesindeki yazılarından gına gelmişti. Sık kullanılanlarımdan silmek üzereydim adresi. İyi çalışmalar.
'AKP çok iyi isler yapmak istiyordu ama atılan bombalarla veya ulusalcilarin bürokratik engellemeleriyle önü kesildi' diyen bir insana öncelikle OHA demek istiyorum.Evet seviyeyi düşürdüm farkındayım. AB süreci ne zaman bitti, ahim'de türban davası akp'nin istemediği şekilde sonuçlandığı zaman bitti. İkincisi AKPTürban yasası çıkarmadanönce başsavcı bildiri yayınladı ve kapatmadavası açarım dedi(Ocak'taydı sanırım)Buna rağmen akp hiç bişey olmamış gibi devam etti.367 kanunuda zaten anayasa kitapçığında yazıyor,merak eden açar okur.2007'de ab içinhiçbir şeyyapmayan birhükümet neden 2008'de yapsınki.Hele hele yeni ihale yasasıyla aslında ab sürecini ne kadar önemsediklerini gösterdi(Haberlerde pek çıkmadıama ab uyardı) daha gider bu. Edilen sözlere değil,yapılan eğlemlere bakmak lazım. Ek olarak lütfen salih memecan karikatürlerini koyupta demokratlık yapmayalım, siteninimajınaters oluyor ve komik oluyor. Saygılarımla
Yazilan fikirlerin buyuk kismina katildigimi belirtmek isterim.Bu temizligin ekonomik alanda da ulkeye olumlu etkilerinin olacagini dusunuyorum ve sabir diyorum. Ancak Akp nin ekonomi politikalari konusunda son donemde yaptigi hatalar asla "Ergenekon ile ugrasiyordu" bahanesiyle kapatilamaz.2009 da eksi buyumemiz dilegiyle. Aksi takdirde hukumet ilk ciddi engelde takilmis demektir.
Bu yazıyı beğendim ben de...
Son iki sene içerisinde olanlardan en çok sorumlu olanların iktidara rahat vermeyen faşist bürokrasi, yargı ve malum medya olduğunu düşünüyorum. Halk da öyle düşünüyor hiç merak etmeyin. OHA olmaya filan da gerek yok çünkü her şey gözler önünde oldu. Bazıları görmek istemeyebilir o ayrı.
AKP'nin kafasında Demokles'in kılıcı sallanırken sanki hiç bir şey yokmuş gibi ekonomik mikro-reform yapması gerektiğini ve bunun yapılmamasında sorumluluğun sadece iktidar partisinde olduğunu söyleyenleri insafa davet ediyorum.
Partinin hiç suçu yok demiyorum dikkat ederseniz. Elbette ki var ama hafifletici gerekçeleri de var. Halk desteğini almak için popülist politikalara mecbur edilmiştir diyorum.
Fakat burada şu tespiti de yapmak isterim. İktidarın en büyük şansı düşmanlarının akılsız olması. Eğer akıllı karşıtları olsaydı türbana özgürlük verecek Anayasa değişikliğine karşı çıkmazlardı. Bu karar ve kapatma davası ile halkı iyice AK Parti'nin arkasına topladılar. Daha uzun seneler de günümüz iktidarı devam edecek gibi duruyor bu "destek!" sayesinde. Bravo doğrusu!
Allah böyle akılsız düşmanları hepimizin başına versin. İktidarın ekmeğine yağ sürüyorlar haberleri yok.
Kapatma Davası açıldığında AKP gene hükümetteydi ve yasa çıkartma hakkı dondurulmamıştı. Mesela yeni Ticaret kanunu çıkartabilirdi.AB'ye yeni uyum paketleri hazırlayabilirdi. AKPli bazı bakanlar bu tarz reform paketleriyle uğraşırken,diğer yandan savunmasını kapatma davasına hazırlayabilirdi.Hem de daha az kavga eder. Türban değişikliğle kimsenin AKP'ye acıdığı falan yok.''Ayaklar baş oldu'' derken acaba halkın tepkisi neydi? Bence halk ikisinide sallamadı. ''AKP çok iyi isler yapmak istiyordu ama atılan bombalarla veya ulusalcilarin bürokratik engellemeleriyle önü kesildi'' görüsü çok abartılıdır
Yorum Gönder