Milliyet yazarlarından Hurşit Güneş’in bugün yazdığı yazısından bir bölüm, yorum size kalmış: “Bizde akşamcılık diye bir kavram vardır. Ama bizim akşamcılar 70’li yıllarda parlatmak için aslan sütü (rakı) bulamıyordu. 1994 yılında Yeni Yüzyıl gazetesindeki köşemde rakının özelleştirilmesini önermiştim. Aradan 10 yıl geçti ve rakı özelleşti. Bu fikir bana Yunanistan’ı ziyaret ederken çok cazip geldi. Yunanistan’da o denli marka bolluğu ve rekabet vardı ki. Bu, kalite doğuruyordu. Üstelik çok farklı tatlar tadılabiliyordu. Ayrıca, dünyanın hiçbir ülkesinde devlet vatandaşına zarar verecek maddeleri üretip satmamalıydı. Kuşkusuz denetlemeli. Ama sigara ya da içki üretiminde devletin ne işi olabilir ki? Kaldı ki, bu nedenle sigara ve alkole karşı kampanya uzun süre yapılamadı. Rakı ve onun yanı sıra daha birçok Tekel içkisi özelleşti. Ve hemen hepsi daha etkin bir pazarlama stratejisi gütmeye başladı. Şişeler değişti. Sunum, kalite ve farklı lezzetler kavramı ortaya geldi. Kısacası hayallerim gerçek oldu."
2 Yorum Var.:
drynk rumuzlu arkadaş iyi güzel yönlerini yazmışsın ama esas eleştiri yapılacak yanı yazmamışsın, tamam özelleştirme ile seçme özgürlüğü artmış ama yazar burada demişki "Hayallerim gerçek oldu da, o günkü kaygım da beraberinde geldi. Rakı pahalılaştı. Oysa rakı adeta bir ulusal içki. Türk kültürünün bir parçası. Bir ülkede ulusal içkiler bu denli ağır vergilendirilmemeli. Öte yandan, eski ve egemen markaların fiyat üzerindeki gücü de kaçınılmaz. Ama farklı markalar doğduğundan ve hele yaş üzüm konusu gündeme geldiğinden rekabet artık daha kolay. Bir de devlet buna yardımcı olsa. Şimdi Türk kültürünün bir unsuru olması hasebiyle içkiye vergi indirimi verilecek daha sonra siroz hastası olabilitesi yüksek bu hastaların saglık harcamaları sosyal devlet özelligimizden dolayı kendilerinin ssk ya da bagkurdan almış oldukları sağlık karneleri sayesinde bizlerin ceplerinden çıkacak bu zaten başlı başına bir saçmalıkken, eski ve egemen firmalar diyor, o firmalar elbette yılların bilinirliliği ile elbette daha çok kazanacaklar fakat devletin bu konuda bir vergi indirimine gitmesini açıkçası doğru bulmuyorum.Hatta diyebilirim ki verginin yüksek alınması gereken bir ögresi varsa o da tekel ürünleridir.Ha devlet içki ve sigaradan dolayı hastalanan kişilerin saglık harcamasını yapmaycaksa vergi dşüürlmesi taraftarıyım.
Kadir dogru diyorsun, ama benim dikkat cekmek istedigim nokta devletin vergi politikası degil. burada fiyattaki artış olayın başka bir boyutu ve rakı icin ozel bir durum genelde rekabet ile birlikte fiyatların dustugunu de biliyoruz. esas vurgulamak istedigim nokta aksamcılar icin bile serbest piyasanın urun kalitesi ve cesitliligi acisindan cok iyi bir cozum sundugu. ayrıca "Ama sigara ya da içki üretiminde devletin ne işi olabilir ki? Kaldı ki, bu nedenle sigara ve alkole karşı kampanya uzun süre yapılamadı" kısmı da bence eşit degerde onemlibir nokta. elestirin icin tesekkurler. (gec cevaplamamın nedeni tatilde olmamdı, sıcakta insan neti aramıyormus:)
Yorum Gönder